Magyar foci sport

Marco Rossi érkezésével új fegyvere lett a magyar válogatottnak

Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, KorhutDzsudzsák, Gera (Vida 83.), Nagy Á., Gyurcsó – Nikolics (Kleinheisler 46.), Szalai.

Ebben az összeállításban szerepelve nyert legutóbb tétmérkőzést idegenben a magyar válogatott Gyurcsó Ádám és Szalai Ádám góljaival, még Bernd Storck irányítása alatt, 2016. október 10-én. A Rigában szereplő csapatból azóta csupán hatan maradtak hírmondónak, Marco Rossi személyében pedig – Szélesi Zoltán és Georges Leekens után – a harmadik kapitány ül már a magyar kispadon.

Ennél hosszabb sikertelen idegenbeli sorozata utoljára az 1990-es évek közepén volt a nemzeti csapatnak: akkor Luxemburg 1992-es legyőzését követően több mint négy éven át(!) nem tudott saját pályájától távol tétmeccset nyerni a válogatott. A sorozat végül 1996. november 10-én Azerbajdzsánban ért véget, ahol Csank János együttese Nyilas Elek duplájával és Urbán Flórián találatával 3-0-ra győzött.

Baku most is szerencsét hozott, Magyarország 3-1-re győzni tudott és ezúttal elég jól teljesített ahhoz, hogy szerencsére a legkevésbé se legyen szüksége a meccsen.

Kezdőcsapatok

A horvátok ellen aratott bravúrgyőzelem (2-1) alkalmával Marco Rossi visszaállt a négyvédős formációra, és mivel a válogatott az utóbbi évtizedek egyik legjobb teljesítményével rukkolt elő ebben a felállásban, a kapitány nem látott okot a változtatásra. A Bundesliga legjobb kapusának választott Gulácsi Péter előtt Orbán Willi és Lovrencsics Gergő maradtak a biztos pontok, melléjük a balhátvéd posztján Korhut Mihály, középen Baráth Botond csatlakozott. Kádár Tamás sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a találkozót.

A középpályán ezúttal védekező középpályás nélkül vettük fel a harcot, a horvátok elleni meccshez képest ugyanis kikerült a csapatból Pátkai Máté, akinek helyét az akkor hiányzó Kleinheisler László vette át. Elöl Dzsudzsák Balázs és Nagy Dominik mellett Szoboszlai Dominik is megőrizte helyét a kezdőcsapatban, míg az egyetlen csatár természetesen ezúttal is Szalai Ádám volt.

A kapitány a meccs előtt elsősorban azt emelte ki, hogy nyugodtnak kell maradnunk, mert az azeri csapat nagyon kompakt, kemény ellenfél, amelyik adott esetben attól sem riad meg, ha higgadt passzjátékkal kell megtartania a labdát. Két legjobb játékosuk – Emreli, illetve a horvátok ellen idegenben gólt szerző Sejdajev – ráadásul szélsők, miközben nekünk az elmúlt időszakban leginkább a védelem két oldalán voltak leginkább gondjaink.

Orbán, a főnyeremény

Ebből kifolyólag már a meccs elején nyilvánvalóvá vált, hogy nem fogunk fejjel a falnak rohanni: különösen a Szlovákiában meglehetősen visszafogottan teljesítő Korhut bánt nagyon csínján a felfutásokkal az első negyedórában. A pálya közepén ugyanakkor a magyar csapat nem igazán tudott mezőnyfölényt kivívni, csapkodó, hullámzó játékkal indult a meccs. Mígnem érkezett egy szabadrúgás.

A magyar csapatnak Rossi érkezése óta nagyon komoly erősségei lettek a pontrúgások – nem függetlenül attól, hogy a kapitány mellett dolgozó elemzői csapat külön figyelmet fordít az állított labdás helyzetek elemzésére, és újabbnál újabb figurák kialakítására. Ehhez jön hozzá, hogy a honosított Willi Orbán egészen kiváló erőt képvisel ebben a műfajban: nem csak nagyszerűen fejel, de különlegesen jó érzékkel támadja a labdát, remek ütemérzéke van. Nem véletlen, hogy a hét válogatott fellépésen immár három gólnál tartó bekk – az utóbbi évtizedben jó néhány csatárunk rábólintott volna hasonló mérlegre – a Bundesligában is posztja leggólerősebb játékosai közé tartozik: 80 fellépésén összesen 10 gólja van, és az utóbbi három szezonban rendre elért legalább három találatot a bajnokságban.

Ehhez képest – mint az a fenti képen remekül látszik – az azeriek hatalmas hibát követtek el védekezésben, amikor egyáltalán nem figyeltek a hosszú oldalon érkező magyar játékosokra. Medvegyev oldalán Orbán teljesen szabadon ácsorog, de a jobbhátvéddel szemben Szoboszlai és Korhut is beindulásra kész – Dzsudzsáknak mindössze annyi dolga akadt, hogy pontosan és erősen átlője a labdát a hazai védelem túloldalára, a többit Orbán elvégezte. 0-1.

Kicsalogattuk őket a sündisznóállásból

Ezt követően a magyar csapat kényelmes pozícióból játszhatott, és odaadhatta a labdát ellenfelének. Egyedül arra kellett ügyelnie – és ezt szinte hibátlanul meg is tette –, hogy az azeriek labdabirtoklása egyfelől kellőképpen meddő legyen, másfelől a pálya létező legveszélytelenebb területeire koncentrálódjon.

Ez utóbbi eszköze lett, hogy a pálya közepét teljesen megszállta a magyar csapat. Dzsudzsák és – főleg – Nagy Dominik beljebb húzásával Rossi elsősorban a középső passzfolyosót zárta le az azeriek előtt, akik így (mivel Kleinheisler és Szoboszlai is komoly intenzitással szállt be az eseti letámadásba) kénytelenek voltak a szélső hátvédeikkel felcipeltetni a labdát. Mire azonban ez sikerült, a magyar válogatott kényelmesen visszazárt és kompakt szerkezetben állta a „rohamokat”.

Ráadásul ezzel arra is volt esély, hogy Azerbajdzsán feladja stabil védekező alapállását, a magyar csapat pedig az így megszerzett labdákkal sokkal könnyebben és gyorsabban mehetett át támadásba, mint 0-0-nál.

Kiválóan látszik: labdaszerzés után a magyar csapat előtt nagyon komoly területek nyílnak meg, Nagy Dominik dúskál a passzopciókban. Kleinheisler teljesen üres a pálya közepén, miközben Szalai két védőt is leköt, Dzsudzsák pedig középre húzódásával teremt folyosót Lovrencsics felfutásához.

Ezzel együtt az első félidő inkább arról szólt, hogy a magyar csapat próbálja erőt spórolva lepörgetni az órát és a lehető legkisebb energiabefektetéssel lehozni a meccset. Voltak lehetőségeink, de összességében lassúcska tempó mellett, tompán játszottunk, és ha a letámadásunk éppen nem funkcionált elég jól, akkor a védekezésünk is túl mélyre csúszott ahhoz képest, mennyire szerény képességű csapat volt az ellenfelünk.

Rossi nem engedte, hogy a belealudjon a meccsbe a válogatott

A második félidő elején viszont szemmel láthatóan felpörgött a csapat, Kleinheisler nagyon veszélyes helyről lőtt kiválóan, Dzsudzsák egy szabadrúgást váltott gólra kis híján, hogy aztán egy újabb pontrúgás után Orbán Willi második találatát is megszerezze a meccsen:

A lefújás után Marco Rossi elárulta, tudatos volt az agresszívabb kezdés a második félidőben, ugyanis nem minden esetben tetszett neki a csapat lezserebb hozzáállása az első játékrész végén.

Hogy mennyire fontos volt a kapitányi intelem, azt az azeriek szépítő gólja mutatta meg a 69. percben:

Kleinheislert kipasszolják a középpályán, Nagy Ádámot pedig elviszi középről a saját embere, így hatalmas üres terület nyílik meg a magyar védelem előtt. Érdemes megnézni, mennyire magasan játszik az azeriek balbekkje, Krivocjuk, akivel Dzsudzsák egészen mélyen visszahúzódik. A kulcs azonban az azeriek irányítója, Almeida előtt tátongó hatalmas lyuk a magyar középpályán.

A veszélyt Orbán észleli leggyorsabban, ő az, aki kénytelen kilépni Almeidára – ezzel viszont megbomlik a hátsó négyes egysége. Mivel Dzsudzsák figyelmét megosztja a felfutó azeri szélső hátvéd, Lovrencsics kettő az egy ellen marad, és a pillanatnyi tétovázás is elég, hogy beinduljon mögé a csereként beállt Ramazanov. Ő végül nem tudja gólra váltani a helyzetét, de a képen még Korhuttal szinte egyszerre lépő Emreli a kipattanót már igen, 1-2.

Rossi a gólra szinte perceken belül reagált egy védekező középpályás, Pátkai becserélésével – feltűnően hiányzott egy ütköző a középpályánkról –, igaz, a csapat még nála is gyorsabb volt: egy mintaszerű jobboldali akció és egy pazar Kleinheisler-passz után a válogatottban most debütáló Holman Dávid lőtt látványos gólt Agajev hálójába, ezzel eldöntve a három pont sorsát:

A folytatás már lényegében csendben csorgott le, egyedül az borzolta kissé a kedélyeket, hogy egy ártatlannak látszó szituáció és egy kisebb szóváltás után a negyedik játékvezető a lelátóra küldte Marco Rossit – aki így kénytelen lesz kihagyni a Wales elleni keddi meccset, nem dirigálhat a vonal mellől. Ez jót nem jelent, az egészen bizonyos, de hogy pontosan mekkora jelentősége lesz a hendikepnek, az egyelőre nem igazán látszik.

Eb-selejtező, 3. forduló, E csoport:

Azerbajdzsán-Magyarország 1-3 (0-1)
Baku, Bakcell Aréna
v.: Kevin Blom (holland)
Azerbajdzsán: Agajev – Medvegyev, Mammadov, Hüszejnov, Krivocsjuk – Ricard Almeida, Qarajev, Nazarov (Dadasov 86.)–  Emreli , Dadasov (Ramazanov 59.), Sejdajev (Abdullajev 86.)
Szövetségi kapitány: Nikola Jurcevic
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Orbán, Korhut – Nagy Á. – Dzsudzsák (Németh 86.), Kleinheisler (Pátkai 72.), Szoboszlai (Holman 58.), Nagy D. – Szalai.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Emreli (69.) ill. Orbán (18., 53.), Holman (71.)
Sárga lap: Hüszejnov (40.), Nazarov (50.), Medvegyev (59.) ill. Szoboszlai (28.), Kleinheisler (68.), Dzsudzsák (87.)

Korábban:
Wales–Szlovákia 1–0 (1–0)
Magyarország–Horvátország 2-1 (1-1)

Az E-csoport állása:

1. MAGYARORSZÁG 3 2 0 1 5–4 +1 6
2. Horvátország 3 2 0 1 5–4 +1 6
3. Wales 2 1 0 1 2–2 0 3
4. Szlovákia 2 1 0 1 2–1 –1 3
5. Azerbajdzsán 2 0 0 2 2–5 –3 0

További program:
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő 
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.