Válogatott sport

Bemutatott a magyar válogatott a valóságnak a horvátok ellen

Miközben Szlovákiából még rút kiskacsaként támolygott haza a magyar labdarúgó-válogatott, a horvátok ellen egyszerre minden a helyére került: taktikailag simán pariban voltunk a világ egyik legerősebb csapatával, hogy aztán a nagyszerű egyéni teljesítmények a mi javunkra billentsék a mérleg nyelvét. Elemzés.

Ha ma kikapunk három kettőre, most itt mindenki azt gondolná, ezt a meccset másképp kellett volna lehozni. Baj, hogy a végeredményből indulunk ki

értékelt a világbajnoki ezüstérmes horvát válogatott legyőzése után a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi. Pedig akár a 2-1-es végeredményt is lobogtathatta volna, tekintve, hogy a magyar válogatott utóbbi évtizedeiben szinte párját ritkítja a hasonló siker:

  • nálunk magasabban rangsorolt rivális ellen tétmeccsen, hátrányból fordítva legutóbb hat és fél éve győztünk – akkor Egervári Sándor vezetésével a törököket vertük 3-1-re még a régi Puskás Stadionban. Az a csapat így nézett ki: Bogdán – Vanczák, Mészáros, Juhász, Kádár – Varga, Elek (Pátkai, 46.) – Gera, Hajnal (Pintér, 77.), Koman (Koltai, 73.) – Szalai. Vagyis a jelenlegi válogatottból hárman (Kádár, Szalai és Pátkai) már az akkori összeállításban is szerepet kaptak.
  • A horvát válogatott jelenleg a negyedik helyen áll a hivatalos FIFA-ranglistán, amelynek 1992-es bevezetése óta ennyire előkelően rangsorolt válogatottat a magyar csapat még soha nem győzött le tétmérkőzésen. TOP 10-es ellenfelet is csak kétszer fektettünk két vállra: legutóbb, amikor Ausztria ellen nyertünk a 2016-os Eb-n (2-0), ők a 10. helyet foglalták el a világranglistán, míg 1995 áprilisában, amikor Halmai Gábor találatával a svédeket győztük le 1-0-ra Eb-selejtezőn, a skandinávok az ötödikek voltak a világranglistán.
  • Éppen aktuális vb-döntős csapattal nem sűrűn játszottunk ugyan tétmeccset az elmúlt évtizedekben, de tény: 1966-ban fordult elő utoljára, hogy elkaptunk volna egyet közülük tétmérkőzésen. Akkor az angliai világbajnokság csoportkörében, a liverpooli Goodison Parkban a címvédő Brazíliát győztük le (3-1) egy legendás meccsen, Bene Ferenc, Farkas János, és Mészöly Kálmán góljaival.

Mindezek a körülmények jól mutatják, hogy a horvát válogatott budapesti legyőzése – ráadásul olyan meccsen, amelyen mindkét csapat számára nagy volt a tét  –

nem pusztán bravúr, de a magyar futball elmúlt jó néhány évtizedének egyik legkomolyabb nettó értékű teljesítménye.

Kezdőcsapatok

Mondhatnánk, hogy a szlovákok ellen vívott csütörtöki mérkőzés már előre vetítette egy emberfeletti bravúr lehetőségét, de sajnos nem lenne igaz. Marco Rossi csapata az Eb-selejtező első fordulójában lelkesen, de nem különösebben hatékonyan játszott Nagyszombatban, ahol a hazaiak a játék minden elemében fölénk kerekedve nyertek viszonylag simán (2-0). Hogy ilyen előzmények után a magyar válogatott – néhány napon belül másodszor is pályára lépve – szinteket tudott emelni a játéka színvonalán, egyrészt nagyon komoly mentális erőről, másrészt a csapat felkészítéséért felelős szakmai stáb tökéleteshez közeli munkájáról árulkodik.

A magyar kezdő öt helyen változott a Szlovákiában látotthoz képest. Kimaradt a sérüléssel bajlódó Kleinheisler László, akit a MOL Vidivel idén az Európa Liga főtábláján szereplő Pátkai Máté pótolt a középpályán. Lang Ádám helyére az Amerikából hazatérő Baráth Botond került a védelembe, Kovács Istvánt pedig a Legia szélsője, Nagy Dominik helyettesítette a támadósorban. A Nagyszombatban csereként beálló Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik ezúttal egyaránt kezdőként kapott lehetőséget, a kapitány pedig ezzel párhuzamosan visszaállt egy sokkal biztonságosabb, négyvédős játékrendszerre (védekezésben 4-4-2, támadásban 4-2-3-1).

A horvátok Azerbajdzsán nyögvenyelős hazai legyőzése (2-1) után Budapestre már a gálakezdőjükkel érkeztek: összeállt a Brozovic (Inter), Rakitic (Barcelona), Modric (Real Madrird) álomközéppálya, mint ahogyan a védelemben is a leginkább összeszokott európai párosok egyike, Vida (Besiktas) és Lovren (Liverpool) duója kezdett. Ante Rebic lett a (visszavont) középcsatár – itt Mario Mandzukic válogatottól való visszavonulása okán azért némiképp meggyengült Zlatko Dalic csapata –, őt a pálya két széléről Andrej Kramaric (Hoffenheim), illetve Ivan Perisic (Inter) támogatta.

Az történt a pályán, amit Rossi akart látni

Ahogyan Marco Rossi már a mérkőzés előtt sietett leszögezni: nem feltartott kézzel léptünk pályára, és taktikánkkal igyekeztünk nagyon tudatosan kidomborítani a horvát csapat feltételezett gyenge pontjait. Bár az még a meccs előtti napon sem volt egyértelmű, hogy milyen formációt választ a kapitány – Pátkai Máté lefújás utáni nyilatkozatában arról beszélt, hogy Rossi az utolsó pillanatig három/öt védőben gondolkodott – a játék alapvetéseit ez nem befolyásolta.

A magyar válogatott – az olasz kapitány alatt immár megszokott módon – ismét proaktívan védekezett, és labda elleni játékával igyekezett befolyásolni a horvát támadások irányát. Elsősorban a pálya közepét védtük, ezzel megakadályozva azt, hogy Rakitic és Modric között összjáték jöhessen létre, és egyáltalán, a horvát csapat gyorsan átrobogjon rajtunk a középpályán.

Mint az a képen is látszik, négy emberrel vesszük körül Rakiticet, aki így megjátszhatatlan. Mivel a horvát szélső védők (Jedvaj, Barasic) eközben felfutnak, Modric-nak és Brozovic-nak is vissza kell lépnie a saját térfelére, hogy a passzjáték folyamatos maradhasson. Eközben hátul a nagyon mélyen visszafutó Nagy Dominik ügyel Perisicre, de Dzsudzsáknak is megvan a maga védőfeladata Barasic mellett. A végeredmény: U-alakú labdajáratás horvát részről, nagyon csekély áttörési hatékonysággal.

Elég csak megnézni a horvátok kulcsemberének, Luka Modricnak a hőtérképét: a legtöbb labdaérintése (ezt jelzi a sötét folt) mélyen, a saját térfelén adódott, mert ahhoz, hogy a horvát labdakihozatalok működjenek, rendszerint vissza kellett mozognia elkérni a labdát a védőktől.

Hasonlóan jól működött az is, amikor letámadott a magyar csapat: a horvátoknak rendszerint plusz egy embert hátra kellett rendelniük, hogy ki tudják hozni a labdát, ezzel pedig Rossi válogatottja időt nyert az átrendeződéshez – Horvátország nem volt képes átrohanni rajtunk, és kiaknázni a két csapat játékosai közti technikai képzettségből fakadó sebességkülönbséget. Íme:

Öt emberrel támadunk le, Pátkai és Nagy Ádám is csatlakozik a támadókhoz (Szalai, Szoboszlai, Dzsudzsák), miközben Nagy Dominik hátramarad, hogy ügyeljen Jedvaj felfutásaira (ezért maradt le a képről). Rakitic ismét elszigetelve, emiatt Brozovic-nak kell visszamozognia a két horvát középhátvéd (Lovren, Vida) közé, de a horvátok labdakihozatalához szükséges emberfölényt az egészen mélyen visszacaplató támadó, Kramaric adja. Feltűnő, hogy öt magyar játékos támad le, miközben öten biztosítanak hátul, azaz a csapat egyensúlya tökéletes – ennek hiányára panaszkodott Szlovákiában Szalai.

A meccs képéből szinte semmilyen módon nem következett a mi szempontunkból igencsak szerencsétlen horvát gól – addig, majd azt követően is az első félidőben, jobbára az történt a pályán, amit Marco Rossi szeretett volna látni.

Tudatosan a balhátvédre játszottunk rá

A horvát válogatottnak két, viszonylag gyenge pontja van: a kapus és a balhátvéd. Utóbbi poszton különösen a szívproblémákkal küzdő Strinic kiesése óta szenved Zlatko Dalic, és egyelőre úgy tűnik, nem is nagyon talál megfelelő embert a feladat megoldására. A vasárnapi meccsen Borna Barisic, a Rangers védője kezdett, de végig feltűnő volt, hogy a horvátok inkább a jobboldalon, Jedvaj bevonásával építik a támadásaikat – erre az oldalra húzódott ki egyik első számú támadó fegyverük, Perisic is. Hogy ez elsősorban a magyar védekezés baloldali sebezhetőségének, vagy a saját erényeiknek szólt, szinte mindegy is: mi Kádár szélre vezénylésével és Nagy Dominik komoly mennyiségű védőmunkájával megoldottuk a gondjainkat azon az oldalon, a horvátok ellenben végig késésben voltak a saját védelmük baloldalán.

Rossi teljesen tudatosan játszott rá erre a gyengeségre, kiegészítve azzal, hogy folyamatosan megpróbálta kimozgatni a védővonalból Domagoj Vidát, a horvát válogatott egyik legrutinosabb, ugyanakkor már nem éppen a leggyorsabb és legkönnyebben forduló bekkjét. Ennek kulcsa Szalai visszamozgása lett: a magyar csatár nem ritkán a felezővonalig is visszalépett, hogy letegye a rá fellőtt labdát valamelyik középpályásnak, majd Vidáról leforogva sprintelt be a mögötte megnyíló területre.

Amikor a megsérülő Barasic helyett Leovac állt be, még inkább szembetűnővé vált, hogy van keresnivalónk a horvátok baloldalán, és alig négy perccel később ebből jött az egyenlítés is:

Lovrencsics indítását a pirossal jelzett területről visszamozgó (1.) Szalai megszerzi, és lekészíti Dzsudzsáknak. Vida Szalait követve elhagyta a védővonalat, mögötte üres terület, ahová Szalai fut be (2.). Leovac eközben kivált Dzsudzsákra, de a magyar játékos egy az egyben csatát nyer, és a Vidát lépéshátrányból lefutó Szalai elé tálal egy parádés labdát (3.), ezzel lesz 1-1.

 Mutatjuk mozgóképen is:

A horvátok Azerbajdzsán ellen is nagyon hasonló gólt kaptak, ráadásul abban is benne volt a kapus, az Aston Villában (nem) védő Lovre Kalinic.

A legigazabb futballtörvényt használtuk ki

A második félidőre Rossi változtatott, a magyar csapat mélyebben védekezett, passzívabban játszott, de a horvátok csak nagyon nehezen tudták újra felpörgetni a meccs tempóját, miután 0-1 után saját maguk ültették le azt. Birtokolták a labdát, de a magyar védelem nagyon jól zárt, amikor pedig elfogytak a fizikai tartalékok, a hősiesség határát kezdte el súrolni a bekkelés.

Érdemes megfigyelni, mennyivel mélyebb a magyar védekezés, mint az első félidőben. A leghátsó sor szűken, szinte emberezve védekezik, miközben a széleken a két szélső (Dzsudzsák, Varga) feladata a felfutó szélső hátvédek levédekezése.

A meccsnek ebben a szakaszában már nem igazán volt benne az újabb magyar gól, bár az is igaz, hogy valódi horvát szorongatás is csak 2-1 után következett: Pátkai jobboldali Dzsudzsák szögletét követő góljáig az volt az ember érzése, hogy a horvátok egyszerűen képtelenek ritmust váltani, akkora energiákat mozgósítani, amekkora a győzelemhez szükséges volna.

Jegyezzük meg: Pátkai bravúros gólja legalább akkora kapushiba volt, mint amennyire véleményes az, hogy a magyar játékos két kézzel nyomta el a fejpárbajnál Leovacot – utóbbi persze a futballcsibészség része. Ami viszont ennél is beszédesebb, hogy ismét a horvát válogatott két leggyengébb pontja, a kapus és a balbekk hozta össze a gólt – ismét beigazolódott a futball egyik legtöbb igazságtartalmat hordozó, mégis kevésszer emlegetett törvénye, vagyis, hogy

minden csapat csak annyira erős, amennyire a leggyengébb pontja az.

A magyar csapatban több nagyszerű egyéni teljesítmény is akadt, sőt, lényegében minden egyes játékos felülmúlta önmagát. A meccs embere egyértelműen a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs volt, aki századik válogatott meccsén nem pusztán gólpasszal, hanem kiegyensúlyozott, a játék minden elemében hasznos, a csapatjáték szempontjából is nélkülözhetetlen egyéni teljesítménnyel vétette észre magát.

A sors ezzel igazságot szolgáltatott: a nem ritkán méltatlan hangvételben, igaztalanul támadott Dzsudzsák ma bebizonyította, hogy bár egyes karrierdöntései nem feltétlenül szolgálták hatékonyan saját sport-, és a nemzeti csapat érdekeit, a posztján még mindig kiemelkedik a magyar merítésből.

Az pedig, hogy Mahacskalástól, Bursasporostól, Arab Emírségek-beli kalandoktól függetlenül ma sincs nála jobb szélsőnk a keretben, aligha az ő hibája.

Mellette Pátkai Máté (6 tisztázás, 1 blokk), Nagy Ádám (3 szerelés, 87%-os passzpontosság), Baráth Botond (6 megnyert fejpárbaj, 9/11 sikeres párharc, 4 tisztázás), Lovrencsics Gergő (6 tisztázás) és Szalai Ádám (22 párharc, 3 szerelés, 4 kiharcolt fault) is remekelt, de összességében ez a meccs – a szlovákkal szemben – leginkább a szinte tökéletesen megvalósított taktikai sikerről marad emlékezetes.

A horvátok a legutóbbi két nagy tornára selejtezve összesen három vereséget szenvedtek, mindannyiszor idegenben: 2015-ben Norvégiában (0-2), 2017-ben pedig Izlandon (0-1) és Törökországban (0-1) hagytak el három pontot. Ebbe a sorba csatlakozott most Budapest.

Ha a szlovákok elleni mérkőzést követő elemzésünkben azt írtuk, „ismét bemutatkozott a valóság a magyar válogatottnak”, reálisan értékelve látnunk kell, ezúttal a magyar válogatott mutatott be a valóságnak. Mindannyiunk legnagyobb örömére.

Eb 2020, E-csoport, második forduló:

Magyarország – Horvátország 2–1 (1–1)
Gól: Szalai (34.), Pátkai (76.), illetve Rebic (13.).

Korábban:
Wales–Szlovákia 1–0 (1–0)

Az E-csoport állása:

1. Wales 1 1 0 0 1–0 +1 3
2. Szlovákia 2 1 0 1 2–1 +1 3
3. Horvátország 2 1 0 1 3–3 0 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 0 1 2–3 –1 3
5. Azerbajdzsán 1 0 0 1 1–2 –1 0

További program:
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő 
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.