Magyar foci sport

Mit veszített a Fradi, mit nyert a Vidi Ivan Petrjakkal?

Minden szempontból mérlegre állítjuk annak az ukrán fiatalembernek a teljesítményét, akiért ölre ment egymással a magyar futball két kirakatcsapata.

Bár teljes fordulót rendeztek az NB I-ben, a legnagyobb médiafigyelem nem a meccsekre, hanem egy klubváltásra irányult a hétvégén. Honlapunk írta meg elsőként, hogy a Mol Vidi odavert a Fradinak azzal, hogy a szezont a Sahtar Donyeck kölcsönjátékosaként az Üllői úton töltő Ivan Petrjakot a nyártól átcsábította Fehérvárra. A felek szombat este már alá is írták a megállapodást.

Így csúszott le valójában a Ferencváros Ivan Petrjakról
Az ukrán játékos ügynöke a 24.hu-nak elmesélte, mi is történt pontosan az elmúlt hónapokban.

A szombat esti derbi (Ferencváros-Újpest 2-1) előtt kirobbanó ügy miatt a szélső idén már biztosan nem lép pályára a bajnok Ferencvárosban, hiszen az M4Sport kamerája már a találkozó előtt megmutatta a zöld szigetelőszalaggal áthúzott korábbi Petrjak-szekrényt.

Forrás: facebook/m4sport

Ki ez a srác, aki döntésével belepiszkított a Fradi bajnoki ünneplésébe?

Ivan Petrjak tavaly nyáron, alig néhány nappal a Maccabi Tel-Aviv elleni Európa Liga-selejtezőt megelőzően került a Ferencvároshoz. Kölcsönbe érkezett, a Sahtar Donyeck csapatától. Az ukrán klub 2016 nyarán igazolta le a Zorja Luhanszk együttesétől, majd azzal a lendülettel kölcsön is adta nekik még egy szezonra. 2016-2017-ben a szélső így szerepelhetett az Európa Liga csoportkörében is – többek között az Manchester United elleni meccseken, amelyek közül mindkét találkozót végig is játszotta.

A következő szezont már a Sahtarnál kezdte, de a donyecki csapatba nem tudta végleg beverekedni magát: 17 mérkőzésen mindössze 716 játékpercnyi lehetőséget kapott a bányászoknál, így nem csoda, ha fejlődése érdekében újra a kölcsönadás került előtérbe, mint lehetséges opció. Így 2018 nyarán ingyen csapott le rá a Ferencváros (értsd; csak a fizetését kellett állnia az immár harmincszoros bajnokcsapatnak), ahol stabil játéklehetőséget remélt, anyaklubja pedig azt, hogy egy jó szezonnal a játékos eladja magát valahová a régióban.

Utóbbi speciel bejött: Petrjak játékjogát a transfermarkt.com 2 millió euróra becsüli, de a meg nem erősített hírek szerint 1,5 millió eurót fizet érte a Mol Vidi.

Érdemes megnézni, mit veszített a Fradi, összességében mennyiért vesz és milyen játékost az újabb Európa Liga főtábláról álmodó fehérvári klub?

Az ukrán szélső Magyarországon összesen 28 bajnoki meccsen kapott lehetőséget, ezeken 2471 percet töltött a pályán. Hat gól mellett 11 gólpassz került a neve mellé az OTP Bank Ligában – utóbbi mutató az NB I legjobbja. Az összesített kanadai táblán Petrjak jelenleg – Stefan Drazsiccsal (Mezőkövesd) holtversenyben – a harmadik, csak két klubtársa, Varga Roland (11+7) és Davide Lanzafame (15+7) előzi meg őt a rangsorban.

Titkos pénzügyek

Utóbbi körülmény már elég jól megvilágítja Petrjak helyzetének kettősségét: miközben az ukrán vitán felül a liga egyik legjobb, leghatékonyabb támadója, saját klubján belül messze nem ő a legveszélyesebb fegyver az ellenfél kapuja előtt. Következésképp,

bár a Fradi vélhetően szívesen megtartotta volna őt, nem tűnt racionálisnak belemenni érte egy olyan licitháborúba, ami irreális magasságokig veri fel a játékos árát.

Petrjak ügynöke nyilatkozott honlapunknak. Ugyan nem mondott konkrét összeget, de két dolgot érzékeltetett, ami alapján következtetni lehet a játékos fehérvári bérére;

  1. havonta nagyságrendileg kicsit több mint a felét fogja keresni Székesfehérváron, mint a Fradi legjobban fizetett labdarúgója, a brazil Isael,
  2. de ez az összeg is sokkal kevesebb annál, amit szerinte valójában megérdemelne.

Ha hinni lehet a kiszivárgó híradásoknak, a Fradi brazil légiósa havi nettó (!) 50 ezer eurót keres. Az ukrán bére tehát igen magas, de az NB I-ben messze nem a legtöbb, hovatovább egészen biztos, hogy nem ő a Vidi legmagasabban fizetéssel rendelkező labdarúgója.

Fotó: Szigetváry Zsolt /MTI

De a Vidi esetében nem csak a fizetés a költség, ehhez még hozzá kell csapni azt az állítólagos másfél millió eurót is, amelyet a Sahtar számlájára utal át a Vidi. És akkor az ügynöki jutalékról még nem is beszéltünk, márpedig ez a hármas csomag már igen komoly beruházást sejtet. Simán elfogadható üzletpolitika, hogy a Fradi ugyan értékesnek gondolta Petrjak játékjogát, de ennyit mégsem volt hajlandó áldozni érte. Főleg, mert a statisztikák nagy többsége is azt mutatja:

az ukrán hazai szinten remek játékos, de a Fradi számára nem feltétlenül a pótolhatatlan kategória.

Fradiban Petrjak nélkül is sok a jó szélső

A zöldek télen pont a szélső posztot erősítették meg kér remek labdarúgóval. A Varga Roland, Bőle Lukács, Petrjak trió mellé érkezett a brazil Isael, és a kenyai-norvég Tokmac Nguen (és akkor a szintén téli szerzemény Szerető Krisztoferről – még csak 19 éves–  még nem is beszéltünk).

Mivel Rebrov edző híresen sokat elemez és támaszkodik a meccsstatisztikákra, nézzük az öt labdarúgó mutatóit. A szélsőként bevethető Fradi-futballisták közül Petrjak vállalja meccsenként a második legkevesebb akciót: átlagosan 56 játékhelyzetbe vonódik be 90 percenként. Ha a hatékonyságot nézzük, akkor viszont már ő vezet: ezen akciók kis híján 60 százalékát sikeresen vívja meg, ezzel Varga Rolandot (58,3%) megelőzve vezeti a házi ranglistát a posztján. (A mutatókat kissé árnyalja, hogy Tokmac és Bőle többször kapott szerepet a pálya közepén is a szezonban, ahol nyilvánvalóan többször volt alkalmuk játékba avatkozni.)

Ha azt nézzük, ki, mennyire veszélyes a kapura, Petrjak számait simán hozza Varga Roland. Az ukrán meccsenként átlagban 2,1 kapuralövéssel kísérletezik, ám ezek minősége eléggé hullámzó: az egy mérkőzésre vetített átlagos xG-értéke mindössze 0,2, azaz a helyzetei minősége alapján az ukránnak öt meccsenként kellene gólt szereznie. Varga ezzel szemben 3,25 lövést átlagol 90 percre vetítve, és az átlagos xG-je is jóval magasabb, 0,5 (azaz kétmeccsenként kellene gólt szereznie a helyzetei minősége alapján).

Ami a passzolást illeti, Petrjak hatékonysága kiváló (82,1%), és ehhez mérten viszonylag sokat is van játékban, hiszen meccsenként átlagosan majdnem 27 passzkísérlet fűződik a nevéhez. Kiemelkedően jól cselez – egy mérkőzésen átlagosan 4,59 csellel próbálkozik, ezek 75 százaléka sikeres –, miközben párharcai majdnem felét (46,7%) nyeri. Ehhez képest Varga valamivel kevesebbet cselez (3,3/meccs), igaz, ezek hatékonysága jobb (80,9%), ám a párharcokból kevesebbet vállal (13 vs. 17) és azokat is kisebb százalékban (44,8%) nyeri meg, mint az ukrán.

Petrjak igazi erősségei a megindulások

Az ukránnak a statisztikák szerint meccsenként átlagosan 2,33 olyan megindulása (progressive runs) van, amely során legalább 10 méteres előrejutáshoz segíti a csapatát azzal, hogy cselez és/vagy sikeresen cipeli a labdát az ellenfél kapujának irányába. Ezt a mutatót a Fradi többi támadó középpályása meg sem képes közelíteni: Varga 1,02-vel áll, Isael 0,96-tal, Tokmac 1,52-vel, Bőle 1,72-vel.

Íme Petrjak tavaly decemberi egyik megindulása, majd a Vidinek lőtt pazar gólja:

Az elvesztett labdák tekintetében Petrjak valamivel jobban teljesít (8,45/meccs), mint Varga (9,31/meccs), Tokmac (8,78/meccs), és sokkal jobban, mint Bőle (11,6/meccs), miközben a leginkább labdabiztos szélsőnek Isaelt (7,18 labdavesztés/meccs) mutatja a statisztika.

A visszaszerzett labdák tekintetében szintén a brazil a legjobb (4,95/meccs), megelőzve Bőlét (4,71/meccs) és Tokmac-ot (4,22/meccs), miközben Petrjak (3,39/meccs) és Varga (3,35/meccs) szinte egálban vannak. Beszédesebb viszont, ha megnézzük, ki jön vissza többet az saját térfelére: egyedül Petrjak képes a visszaszerzett labdáinak nagyobbik részét a saját kapujához közelebb összeszedni (52%) – Vargánál ugyanez az arány például mindössze 35%.

Szintén komoly különbség, hogy míg Varga meccsenként 5,09 passzt indít el a tizenhatoson belülre (52% százalékos hatékonysággal), addig Petrjak csak 1,09 átadást (58 százalékos hatásfokkal). Némi meglepetésre viszont az ukrán több labdát kap a büntetőterületen belül (3,79/meccs), mint Varga (2,81/meccs).

Konklúzió

Összességében elég jól látszik, hogy Petrjak a ferencvárosi keret legsokoldalúbban használható, védekezésben leghasznosabb szélsője, akinek a sebességében és a megindulásaiban van a legnagyobb ereje. Isael teljesen más típusú játékos (visszatámadásban hasznos, de jóval kevésbé fegyelmezett), míg Tokmac és Bőle inkább a pálya közepén érzik jól magukat – vagy Varga és Petrjak birtokában játszatta ott őket eddig Rebrov edző.

Komoly, fontos értéket vesztett a Fradi Petrjak személyében, ám a kapu előtt nem lehetetlen házon belülről pótolni azt a pluszt, amit a távozó szélső jelentett a IX. kerületben.

A Vidi egyértelműen nyert. A fehérváriak játékstílusába kiválóan illeszkedik az ukrán, hiszen bal szélen pont ráfér az erősítés, továbbá mivel Marko Nikolics edző a nemzetközi kupában előszeretettel alkalmazza a kontrajátékot, ott felettébb hasznos tud lenni egy európai szinten is figyelemreméltó sebességű, támadó-, védekező-, és párharcmutatóval rendelkező szélső.

(A felhasznált statisztikai mutatók mindegyike a WyScout oldaláról származik.)

Kiemelt kép: Kovács Tamás /MTI

A Ferencváros öt, szélsőként is bevethető labdarúgójának statisztikai mutatói

Isael (brazil), 7 bajnoki meccs, 564 perc, 0 gól, 1 gólpassz.

Akciók: 57,6/meccs (52,9% sikeresség).
Lövések: 1,6/meccs (átlagos xG: 0,08).
Passzok: 22,6/meccs (83,8%).
Cselek: 6,7/meccs (61,9%).
Párharcok: 22,34/meccs (38,6%).
Labdavesztés: 7,18/meccs (22,2% a saját térfélen).
Labdaszerzés: 4,95/meccs (61,3% az ellenfél térfelén).
Beadások: 0,64/meccs (50%).
Érintések a tizenhatoson belül: 1,12/meccs.
Progressive runs: 0,96/meccs.
Through balls: 0,8/meccs (40%).
Second assists összesen: 0.
Passzok a tizenhatoson belülre: 1,6/meccs (60%).
Kapott labdák: 14,84/meccs.

 

Varga Roland (magyar), 27 bajnoki meccs, 1856 perc, 11 gól, 5 assziszt.

Akciók: 54,26/meccs (58,3% sikeresség).
Lövések: 3,25/meccs (átlagos xG: 0,52).
Passzok: 30,11/meccs (74,9%).
Cselek: 3,3/meccs (80,9%).
Párharcok: 13/meccs (44,8%).
Labdavesztések: 9,31/meccs (16,7% saját térfél).
Labdaszerzések: 3,35/meccs (65,2% ellenfél térfelén).
Beadások: 4,17/meccs (39,5%).
Érintések a tizenhatoson belül: 2,81/meccs.
Progressive runs: 1,02/meccs.
Through balls: 0,82/meccs (41,2%).
Second assists összesen: 1.
Passzok a tizenhatoson belülre: 5,09/meccs (52,4%).
Kapott labdák: 21,97/meccs.

 

Ivan Petrjak (ukrán), 28 meccs, 2471 perc, 6 gól, 11 gólpassz.

Akciók: 56,05/meccs (59,9% sikeresség).
Lövések: 2/meccs (átlagos xG: 0,20).
Passzok: 26,88/meccs (82,1%).
Cselek: 4,59/meccs (75,4%).
Párharcok: 17,7/meccs (46,7%).
Labdavesztés: 8,45/meccs (25,9% a saját térfélen).
Labdaszerzés: 3,39/meccs (48,4% az ellenfél térfelén).
Beadások: 2,33/meccs (36,4%).
Érintések a tizenhatoson belül: 3,79/meccs.
Progressive runs: 2,33/meccs.
Through balls: 0,33/meccs (55,6%).
Second assists összesen: 2.
Passzok a tizenhatoson belülre: 1,89/meccs (57,7%).
Kapott labdák: 19,63/meccs.

 

Tokmac Nguen (kenyai-norvég), 10 meccs, 533 perc, 4 gól, 0 gólpassz.

Akciók: 61,8/meccs (52,7% sikeresség).
Lövések: 3,04/meccs (átlagos xG: 0,29).
Passzok: 24,82/meccs (78,9%).
Cselek: 6,42/meccs (68,4%).
Párharcok: 22,29/meccs (47%).
Labdavesztés: 8,78/meccs (26,9% a saját térfélen).
Labdaszerzés: 4,22/meccs (60% az ellenfél térfelén).
Beadások: 1,18/meccs (14,3%).
Érintések a tizenhatoson belül: 3,71/meccs.
Progressive runs: 1,52/meccs.
Through balls: 1,01/meccs (33,3%).
Second assists összesen: 0.
Passzok a tizenhatoson belülre: 2,7/meccs (62,5%).
Kapott labdák: 18,24/meccs.

 

Bőle Lukács (magyar), 24 meccs, 1253 perc, 3 gól, 3 assziszt.

Akciók: 67,22/meccs (54,9% sikeresség).
Lövések: 1,76/meccs (átlagos xG: 0,17).
Passzok: 29,46/meccs (76,6%).
Cselek: 5,13/meccs (71,2%).
Párharcok: 22,29/meccs (47%).
Labdavesztés: 11,6/meccs (23,6% a saját térfélen).
Labdaszerzés: 4,71/meccs (52,2% az ellenfél térfelén).
Beadások: 3,12/meccs (27,5%).
Érintések a tizenhatoson belül: 2,63/meccs.
Progressive runs: 1,77/meccs.
Through balls: 0,49/meccs (12,5%).
Second assists összesen: 2.
Passzok a tizenhatoson belülre: 2,94/meccs (52,1%).
Kapott labdák: 18,23/meccs.

 

OTP Bank Liga, 31. forduló:

Ferencvárosi TC–Újpest FC 2-1 (1-1)
gól: Varga R. (23.), Lanzafame (51.), illetve Nagy D. (39.).

 

További mérkőzések:
Debreceni VSC–Kisvárda Master Good 1-3 (1-0)
Diósgyőri VTK–Mol Vidi FC 2-1 (1-0)
Szombathelyi Haladás–Paksi FC 1-1 (0-0)
MTK Budapest – Mezőkövesd Zsóry FC 0-1 (0-0)
Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd 2-2 (2-1)

A bajnokság állása:

H. Csapat M Gy D V Gk Pont
1. Ferencvárosi TC 31 22 4 5 69 – 25 +44 70
2. Mol Vidi FC 31 17 6 8 48 – 34 +14 57
3. Debreceni VSC 31 13 9 9 39 – 36 +3 48
4. Újpest FC 31 12 12 7 38 – 24 +14 48
5. Budapest Honvéd 31 12 9 10 38 – 33 +5 45
6. Mezőkövesd Zsóry FC 31 11 8 12 43 – 38 +5 41
7. Puskás Akadémia FC 31 10 6 15 34 – 44 -10 36
8. Paksi FC 31 8 12 11 31 – 42 -11 36
9. Kisvárda Master Good 31 9 8 14 34 – 46 -12 35
10. MTK Budapest 31 10 4 17 39 – 48 -9 34
11. Diósgyőri VTK 31 9 7 15 29 – 53 -24 34
12. Szombathelyi Haladás 31 8 5 18 30 – 49 -19 29

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!