Magyar foci

Mit veszített a Fradi, mit nyert a Vidi Ivan Petrjakkal?

Minden szempontból mérlegre állítjuk annak az ukrán fiatalembernek a teljesítményét, akiért ölre ment egymással a magyar futball két kirakatcsapata.

Bár teljes fordulót rendeztek az NB I-ben, a legnagyobb médiafigyelem nem a meccsekre, hanem egy klubváltásra irányult a hétvégén. Honlapunk írta meg elsőként, hogy a Mol Vidi odavert a Fradinak azzal, hogy a szezont a Sahtar Donyeck kölcsönjátékosaként az Üllői úton töltő Ivan Petrjakot a nyártól átcsábította Fehérvárra. A felek szombat este már alá is írták a megállapodást.

Így csúszott le valójában a Ferencváros Ivan Petrjakról
Az ukrán játékos ügynöke a 24.hu-nak elmesélte, mi is történt pontosan az elmúlt hónapokban.

A szombat esti derbi (Ferencváros-Újpest 2-1) előtt kirobbanó ügy miatt a szélső idén már biztosan nem lép pályára a bajnok Ferencvárosban, hiszen az M4Sport kamerája már a találkozó előtt megmutatta a zöld szigetelőszalaggal áthúzott korábbi Petrjak-szekrényt.

Forrás: facebook/m4sport

Ki ez a srác, aki döntésével belepiszkított a Fradi bajnoki ünneplésébe?

Ivan Petrjak tavaly nyáron, alig néhány nappal a Maccabi Tel-Aviv elleni Európa Liga-selejtezőt megelőzően került a Ferencvároshoz. Kölcsönbe érkezett, a Sahtar Donyeck csapatától. Az ukrán klub 2016 nyarán igazolta le a Zorja Luhanszk együttesétől, majd azzal a lendülettel kölcsön is adta nekik még egy szezonra. 2016-2017-ben a szélső így szerepelhetett az Európa Liga csoportkörében is – többek között az Manchester United elleni meccseken, amelyek közül mindkét találkozót végig is játszotta.

A következő szezont már a Sahtarnál kezdte, de a donyecki csapatba nem tudta végleg beverekedni magát: 17 mérkőzésen mindössze 716 játékpercnyi lehetőséget kapott a bányászoknál, így nem csoda, ha fejlődése érdekében újra a kölcsönadás került előtérbe, mint lehetséges opció. Így 2018 nyarán ingyen csapott le rá a Ferencváros (értsd; csak a fizetését kellett állnia az immár harmincszoros bajnokcsapatnak), ahol stabil játéklehetőséget remélt, anyaklubja pedig azt, hogy egy jó szezonnal a játékos eladja magát valahová a régióban.

Utóbbi speciel bejött: Petrjak játékjogát a transfermarkt.com 2 millió euróra becsüli, de a meg nem erősített hírek szerint 1,5 millió eurót fizet érte a Mol Vidi.

Érdemes megnézni, mit veszített a Fradi, összességében mennyiért vesz és milyen játékost az újabb Európa Liga főtábláról álmodó fehérvári klub?

Az ukrán szélső Magyarországon összesen 28 bajnoki meccsen kapott lehetőséget, ezeken 2471 percet töltött a pályán. Hat gól mellett 11 gólpassz került a neve mellé az OTP Bank Ligában – utóbbi mutató az NB I legjobbja. Az összesített kanadai táblán Petrjak jelenleg – Stefan Drazsiccsal (Mezőkövesd) holtversenyben – a harmadik, csak két klubtársa, Varga Roland (11+7) és Davide Lanzafame (15+7) előzi meg őt a rangsorban.

Titkos pénzügyek

Utóbbi körülmény már elég jól megvilágítja Petrjak helyzetének kettősségét: miközben az ukrán vitán felül a liga egyik legjobb, leghatékonyabb támadója, saját klubján belül messze nem ő a legveszélyesebb fegyver az ellenfél kapuja előtt. Következésképp,

bár a Fradi vélhetően szívesen megtartotta volna őt, nem tűnt racionálisnak belemenni érte egy olyan licitháborúba, ami irreális magasságokig veri fel a játékos árát.

Petrjak ügynöke nyilatkozott honlapunknak. Ugyan nem mondott konkrét összeget, de két dolgot érzékeltetett, ami alapján következtetni lehet a játékos fehérvári bérére;

  1. havonta nagyságrendileg kicsit több mint a felét fogja keresni Székesfehérváron, mint a Fradi legjobban fizetett labdarúgója, a brazil Isael,
  2. de ez az összeg is sokkal kevesebb annál, amit szerinte valójában megérdemelne.

Ha hinni lehet a kiszivárgó híradásoknak, a Fradi brazil légiósa havi nettó (!) 50 ezer eurót keres. Az ukrán bére tehát igen magas, de az NB I-ben messze nem a legtöbb, hovatovább egészen biztos, hogy nem ő a Vidi legmagasabban fizetéssel rendelkező labdarúgója.

Fotó: Szigetváry Zsolt /MTI

De a Vidi esetében nem csak a fizetés a költség, ehhez még hozzá kell csapni azt az állítólagos másfél millió eurót is, amelyet a Sahtar számlájára utal át a Vidi. És akkor az ügynöki jutalékról még nem is beszéltünk, márpedig ez a hármas csomag már igen komoly beruházást sejtet. Simán elfogadható üzletpolitika, hogy a Fradi ugyan értékesnek gondolta Petrjak játékjogát, de ennyit mégsem volt hajlandó áldozni érte. Főleg, mert a statisztikák nagy többsége is azt mutatja:

az ukrán hazai szinten remek játékos, de a Fradi számára nem feltétlenül a pótolhatatlan kategória.

Fradiban Petrjak nélkül is sok a jó szélső

A zöldek télen pont a szélső posztot erősítették meg kér remek labdarúgóval. A Varga Roland, Bőle Lukács, Petrjak trió mellé érkezett a brazil Isael, és a kenyai-norvég Tokmac Nguen (és akkor a szintén téli szerzemény Szerető Krisztoferről – még csak 19 éves–  még nem is beszéltünk).

Mivel Rebrov edző híresen sokat elemez és támaszkodik a meccsstatisztikákra, nézzük az öt labdarúgó mutatóit. A szélsőként bevethető Fradi-futballisták közül Petrjak vállalja meccsenként a második legkevesebb akciót: átlagosan 56 játékhelyzetbe vonódik be 90 percenként. Ha a hatékonyságot nézzük, akkor viszont már ő vezet: ezen akciók kis híján 60 százalékát sikeresen vívja meg, ezzel Varga Rolandot (58,3%) megelőzve vezeti a házi ranglistát a posztján. (A mutatókat kissé árnyalja, hogy Tokmac és Bőle többször kapott szerepet a pálya közepén is a szezonban, ahol nyilvánvalóan többször volt alkalmuk játékba avatkozni.)

Ha azt nézzük, ki, mennyire veszélyes a kapura, Petrjak számait simán hozza Varga Roland. Az ukrán meccsenként átlagban 2,1 kapuralövéssel kísérletezik, ám ezek minősége eléggé hullámzó: az egy mérkőzésre vetített átlagos xG-értéke mindössze 0,2, azaz a helyzetei minősége alapján az ukránnak öt meccsenként kellene gólt szereznie. Varga ezzel szemben 3,25 lövést átlagol 90 percre vetítve, és az átlagos xG-je is jóval magasabb, 0,5 (azaz kétmeccsenként kellene gólt szereznie a helyzetei minősége alapján).

Ami a passzolást illeti, Petrjak hatékonysága kiváló (82,1%), és ehhez mérten viszonylag sokat is van játékban, hiszen meccsenként átlagosan majdnem 27 passzkísérlet fűződik a nevéhez. Kiemelkedően jól cselez – egy mérkőzésen átlagosan 4,59 csellel próbálkozik, ezek 75 százaléka sikeres –, miközben párharcai majdnem felét (46,7%) nyeri. Ehhez képest Varga valamivel kevesebbet cselez (3,3/meccs), igaz, ezek hatékonysága jobb (80,9%), ám a párharcokból kevesebbet vállal (13 vs. 17) és azokat is kisebb százalékban (44,8%) nyeri meg, mint az ukrán.

Petrjak igazi erősségei a megindulások

Az ukránnak a statisztikák szerint meccsenként átlagosan 2,33 olyan megindulása (progressive runs) van, amely során legalább 10 méteres előrejutáshoz segíti a csapatát azzal, hogy cselez és/vagy sikeresen cipeli a labdát az ellenfél kapujának irányába. Ezt a mutatót a Fradi többi támadó középpályása meg sem képes közelíteni: Varga 1,02-vel áll, Isael 0,96-tal, Tokmac 1,52-vel, Bőle 1,72-vel.

Íme Petrjak tavaly decemberi egyik megindulása, majd a Vidinek lőtt pazar gólja:

Az elvesztett labdák tekintetében Petrjak valamivel jobban teljesít (8,45/meccs), mint Varga (9,31/meccs), Tokmac (8,78/meccs), és sokkal jobban, mint Bőle (11,6/meccs), miközben a leginkább labdabiztos szélsőnek Isaelt (7,18 labdavesztés/meccs) mutatja a statisztika.

A visszaszerzett labdák tekintetében szintén a brazil a legjobb (4,95/meccs), megelőzve Bőlét (4,71/meccs) és Tokmac-ot (4,22/meccs), miközben Petrjak (3,39/meccs) és Varga (3,35/meccs) szinte egálban vannak. Beszédesebb viszont, ha megnézzük, ki jön vissza többet az saját térfelére: egyedül Petrjak képes a visszaszerzett labdáinak nagyobbik részét a saját kapujához közelebb összeszedni (52%) – Vargánál ugyanez az arány például mindössze 35%.

Szintén komoly különbség, hogy míg Varga meccsenként 5,09 passzt indít el a tizenhatoson belülre (52% százalékos hatékonysággal), addig Petrjak csak 1,09 átadást (58 százalékos hatásfokkal). Némi meglepetésre viszont az ukrán több labdát kap a büntetőterületen belül (3,79/meccs), mint Varga (2,81/meccs).

Konklúzió

Összességében elég jól látszik, hogy Petrjak a ferencvárosi keret legsokoldalúbban használható, védekezésben leghasznosabb szélsője, akinek a sebességében és a megindulásaiban van a legnagyobb ereje. Isael teljesen más típusú játékos (visszatámadásban hasznos, de jóval kevésbé fegyelmezett), míg Tokmac és Bőle inkább a pálya közepén érzik jól magukat – vagy Varga és Petrjak birtokában játszatta ott őket eddig Rebrov edző.

Komoly, fontos értéket vesztett a Fradi Petrjak személyében, ám a kapu előtt nem lehetetlen házon belülről pótolni azt a pluszt, amit a távozó szélső jelentett a IX. kerületben.

A Vidi egyértelműen nyert. A fehérváriak játékstílusába kiválóan illeszkedik az ukrán, hiszen bal szélen pont ráfér az erősítés, továbbá mivel Marko Nikolics edző a nemzetközi kupában előszeretettel alkalmazza a kontrajátékot, ott felettébb hasznos tud lenni egy európai szinten is figyelemreméltó sebességű, támadó-, védekező-, és párharcmutatóval rendelkező szélső.

(A felhasznált statisztikai mutatók mindegyike a WyScout oldaláról származik.)

Kiemelt kép: Kovács Tamás /MTI

A Ferencváros öt, szélsőként is bevethető labdarúgójának statisztikai mutatói

Isael (brazil), 7 bajnoki meccs, 564 perc, 0 gól, 1 gólpassz.

Akciók: 57,6/meccs (52,9% sikeresség).
Lövések: 1,6/meccs (átlagos xG: 0,08).
Passzok: 22,6/meccs (83,8%).
Cselek: 6,7/meccs (61,9%).
Párharcok: 22,34/meccs (38,6%).
Labdavesztés: 7,18/meccs (22,2% a saját térfélen).
Labdaszerzés: 4,95/meccs (61,3% az ellenfél térfelén).
Beadások: 0,64/meccs (50%).
Érintések a tizenhatoson belül: 1,12/meccs.
Progressive runs: 0,96/meccs.
Through balls: 0,8/meccs (40%).
Second assists összesen: 0.
Passzok a tizenhatoson belülre: 1,6/meccs (60%).
Kapott labdák: 14,84/meccs.

 

Varga Roland (magyar), 27 bajnoki meccs, 1856 perc, 11 gól, 5 assziszt.

Akciók: 54,26/meccs (58,3% sikeresség).
Lövések: 3,25/meccs (átlagos xG: 0,52).
Passzok: 30,11/meccs (74,9%).
Cselek: 3,3/meccs (80,9%).
Párharcok: 13/meccs (44,8%).
Labdavesztések: 9,31/meccs (16,7% saját térfél).
Labdaszerzések: 3,35/meccs (65,2% ellenfél térfelén).
Beadások: 4,17/meccs (39,5%).
Érintések a tizenhatoson belül: 2,81/meccs.
Progressive runs: 1,02/meccs.
Through balls: 0,82/meccs (41,2%).
Second assists összesen: 1.
Passzok a tizenhatoson belülre: 5,09/meccs (52,4%).
Kapott labdák: 21,97/meccs.

 

Ivan Petrjak (ukrán), 28 meccs, 2471 perc, 6 gól, 11 gólpassz.

Akciók: 56,05/meccs (59,9% sikeresség).
Lövések: 2/meccs (átlagos xG: 0,20).
Passzok: 26,88/meccs (82,1%).
Cselek: 4,59/meccs (75,4%).
Párharcok: 17,7/meccs (46,7%).
Labdavesztés: 8,45/meccs (25,9% a saját térfélen).
Labdaszerzés: 3,39/meccs (48,4% az ellenfél térfelén).
Beadások: 2,33/meccs (36,4%).
Érintések a tizenhatoson belül: 3,79/meccs.
Progressive runs: 2,33/meccs.
Through balls: 0,33/meccs (55,6%).
Second assists összesen: 2.
Passzok a tizenhatoson belülre: 1,89/meccs (57,7%).
Kapott labdák: 19,63/meccs.

 

Tokmac Nguen (kenyai-norvég), 10 meccs, 533 perc, 4 gól, 0 gólpassz.

Akciók: 61,8/meccs (52,7% sikeresség).
Lövések: 3,04/meccs (átlagos xG: 0,29).
Passzok: 24,82/meccs (78,9%).
Cselek: 6,42/meccs (68,4%).
Párharcok: 22,29/meccs (47%).
Labdavesztés: 8,78/meccs (26,9% a saját térfélen).
Labdaszerzés: 4,22/meccs (60% az ellenfél térfelén).
Beadások: 1,18/meccs (14,3%).
Érintések a tizenhatoson belül: 3,71/meccs.
Progressive runs: 1,52/meccs.
Through balls: 1,01/meccs (33,3%).
Second assists összesen: 0.
Passzok a tizenhatoson belülre: 2,7/meccs (62,5%).
Kapott labdák: 18,24/meccs.

 

Bőle Lukács (magyar), 24 meccs, 1253 perc, 3 gól, 3 assziszt.

Akciók: 67,22/meccs (54,9% sikeresség).
Lövések: 1,76/meccs (átlagos xG: 0,17).
Passzok: 29,46/meccs (76,6%).
Cselek: 5,13/meccs (71,2%).
Párharcok: 22,29/meccs (47%).
Labdavesztés: 11,6/meccs (23,6% a saját térfélen).
Labdaszerzés: 4,71/meccs (52,2% az ellenfél térfelén).
Beadások: 3,12/meccs (27,5%).
Érintések a tizenhatoson belül: 2,63/meccs.
Progressive runs: 1,77/meccs.
Through balls: 0,49/meccs (12,5%).
Second assists összesen: 2.
Passzok a tizenhatoson belülre: 2,94/meccs (52,1%).
Kapott labdák: 18,23/meccs.

 

OTP Bank Liga, 31. forduló:

Ferencvárosi TC–Újpest FC 2-1 (1-1)
gól: Varga R. (23.), Lanzafame (51.), illetve Nagy D. (39.).

 

További mérkőzések:
Debreceni VSC–Kisvárda Master Good 1-3 (1-0)
Diósgyőri VTK–Mol Vidi FC 2-1 (1-0)
Szombathelyi Haladás–Paksi FC 1-1 (0-0)
MTK Budapest – Mezőkövesd Zsóry FC 0-1 (0-0)
Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd 2-2 (2-1)

A bajnokság állása:

H. Csapat M Gy D V Gk Pont
1. Ferencvárosi TC 31 22 4 5 69 – 25 +44 70
2. Mol Vidi FC 31 17 6 8 48 – 34 +14 57
3. Debreceni VSC 31 13 9 9 39 – 36 +3 48
4. Újpest FC 31 12 12 7 38 – 24 +14 48
5. Budapest Honvéd 31 12 9 10 38 – 33 +5 45
6. Mezőkövesd Zsóry FC 31 11 8 12 43 – 38 +5 41
7. Puskás Akadémia FC 31 10 6 15 34 – 44 -10 36
8. Paksi FC 31 8 12 11 31 – 42 -11 36
9. Kisvárda Master Good 31 9 8 14 34 – 46 -12 35
10. MTK Budapest 31 10 4 17 39 – 48 -9 34
11. Diósgyőri VTK 31 9 7 15 29 – 53 -24 34
12. Szombathelyi Haladás 31 8 5 18 30 – 49 -19 29
Olvasói sztorik