Magyar foci sport

Az álmos óriás utolsó esélye lehet a magyar foci

Szombaton jelentette be a bombahírt az Újpest FC: szerződtették Lacina Traorét. Az elefántcsontparti csatár megjárta már a francia, az angol és a spanyol élvonalat is, pályafutása mégsem egyedül a látványos góloktól hangos, hanem a piros lapoktól, fegyelmezetlenségektől, az önhittségtől és egy állítólagos névcseréről. Bemutatjuk az egykor 18 millió eurót érő csatárt, aki úgy lett Afrikai Nemzetek Kupája-győztes, hogy az elődöntőben lépett csak pályára.

A család az első

Egyfelől mondhatnánk, hogy Lacina Traoré karrierjének kezdete nem túl különleges. Az elefántcsontparti fiú a helyi bajnokság egyik legerősebb klubjának U19-es csapatába került 16 évesen, az ASEC Mimosasba. Mégsem innen, hanem a jóval szerényebb lehetőségekkel bíró Stade d’Abidjanban mutatkozott be a felnőttek között egy évvel később, méghozzá kiválóan: 47 mérkőzésen 18 góllal. Felkeltette az európai csapatok érdeklődését a kétméteres csatár és végül a nem valamelyik nagy klub, hanem a szomszédos Kolozsvár csapott le rá nevetséges 50 ezer eurót fizetve érte.

Lacina Emeghara Traoré

született: 1990.05.20., Abidjan
csapatai:
2007-2008-ig – Stade d’Abidjan
2009-2011 – CFR Cluj
2011-2012 – FK Krasznodar
2012-2014 – Anzsi Mahacskala
2014-2018 – Monaco
2014 – Everton (kölcsön)
2016 – CSZKA Moszkva (kölcsön)
2017 – Sporting Gijón (kölcsön)
2017-2018 – Amiens (kölcsön)
Mérlege: 232 mérkőzésen 75 gól
Válogatottság: 13 mérkőzésen 4 gól
Sikerei: Román bajnok (2010), Román Kupa-győztes (2009, 2010), Román Szuperkupa-győztes (2010), Afrikai Nemzetek Kupája-győztes (2015)

Másfelől viszont a hórihorgas támadó egészen különleges család sarja. Édesapja muszlim, így négy feleség boldogította és mivel a legidősebb Traoré előszeretettel hálta el a nászt, így aztán a családban 18 testvér található. A CFR Cluj játékosaként többször meglátogatták testvérei, sőt két futballista fivére is megfordult Romániában:

  • A 35 éves Messa Traoré a Temesvárban rúgta a bőrt, mielőtt egy csúnya sérülés miatt visszavonult,
  • Lajo Traorénak viszont már Lacina segített, hogy a Cluj játékosa legyen. A 25 éves támadó nem váltotta be a reményeket, ezért a másodosztályú Ramnicu Valceába igazolt, ahol már időnként pályára lépett. 2013-ban hazatért, viszont 2016 óta a litván FK Trakai labdarúgója.

A családcentrikus Traoré később is gondoskodott testvéreiről, amikor ugyanis Kolozsvárról 2011-ben hatmillió euróért az FK Krasznodarba szerződött, többen kiköltöztek hozzá Oroszországba. Merthogy a román bajnokságban hamar megtalálta a számítását, az első évben még Yssuf Koné árnyékában sínylődött, de a rivális sérülése után kirobbanthatatlanná vált a Clujból. Furcsa módon éppen ez lett a veszte.

Philippe Mexest is simán lefejelte Lacina Traoré a Bajnokok Ligája csoportmérkőzésén Fotó: Giuseppe Bellini/Getty Images

Technikás óriás

Amikor egy 203 centis csatárról beszélünk, mindenki arra asszociál, hogy bizonyára a támadó fejjátéka az erőssége. Bármilyen hihetetlen is, ez Lacina Traorénál nem így van.

Magas vagyok, ezért aztán a beívelt szögleteknél, szabadrúgásoknál igyekszem odatenni magam, de nem ez az erőssége a játékomnak. Inkább a technikás, laposan, földön tartott labdajáratás fekszik nekem

– idézi a Guardian a csatárt, amikor arról kérdezték 2014 januárjában, miért éppen az Evertont választotta a West Ham United helyett.

Gyors mint egy gazella és elképesztően technikás.

– foglalta össze véleményét kolozsvári edzője, Andrea Mandorlini.

Az interneten böngészve pedig csakugyan erről találunk bizonyítékokat. Traoréra nagyjából egész karrierjében figyelt az európai elit. Már a román bajnokságban vitézkedve is arról lehetett olvasni, hogy Angliában, Olaszországban és Németországban számon tartják, de az igazi robbanást az jelentette, amikor a Liverpoolnak lőtt szenzációs gólt az Anzsi Mahacskala játékosaként.

Emlékezhetünk arra is, amikor 2012-ben a Bozsik Stadionban mutatta meg, miért figyeli őt fél világ: az Európa Liga-selejtezőben előbb kiosztott egy kötényt Debreczeni Andrásnak, majd három védőt is faképnél hagyva a kapu bal alsó sarkába pöccintette a labdát.

Nem csoda, hogy ilyen teljesítmény mellett az elefántcsontparti válogatottban is számoltak vele. A 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupáján Didier Drogba cseréjeként a kontinens legjobb csapatában is szerepelt. Jóllehet a menetelésben csak néhány perc jutott Traorénak, de összesen 13 meccsen így is szóhoz jutott már hazája válogatottjában és ANK-győztesnek mondhatja magát.

Már a 2013-as Afrikai Nemzetek Kupáján is szóhoz jutott. Fotó: Liewig Christian/Corbis via Getty Images

Balhé balhé hátán

Jogosan merül föl a kérdés: akkor 28 évesen, a legjobb labdarúgó korban miért van mégis Újpesten? Mi vele a gond? A válasz egyszerű,

Traoré hozzáállásával többször akadt már probléma.

Az elefántcsontparti csatár 19 évesen kategorikusan kijelentette, hogy nem Kolozsváron akar megöregedni. Miután hallotta, hogy sztárcsapatok figyelik, hallani sem akart arról, hogy Romániában maradjon. Más kérdés, hogy aligha Oroszország járt ekkor a fejében. A támadó viszont egészen jól helytállt Krasznodarban, így 2011-ben

a bajnoki címre ácsingózó Anzsi Mahacskala 18 milliót sem sajnált érte, vagyis 360-szoros lett az értéke három év alatt.

A dagesztáni klubnál azonban kevesebb meccset játszott, mint a Krasznodar játékosaként, kevesebb gól is került a neve mellé. Igaz, aki figyelt a krasznodari edzőjének, Dan Petrescunak intő szavaira, tudta, hogy kockázatos Traorét szerződtetni.

Valószínűleg úgy érzi, biztos a helye a kezdőcsapatban, ezért nem mutat ambíciót.

Megbízhatatlan játéka később is megmutatkozott, következő nagy klubja, az AS a Monaco, amely tízmilliót fizetett érte, négyszer is kölcsönadta a csatárt, mégsem akarta senki megtartani:

  • az Everton 2014-ben (2 meccsen 1 gól),
  • a CSZKA Moszkva 2016-ban (14 meccsen 5 gól),
  • a Sporting Gijón 2017-ben (8 meccsen 2 gól),
  • a francia másodosztályú Amiens pedig az elmúlt szezonban vette kölcsön, de 18 bajnokin egyszer sem talált be.
Góllal debütált az FA Kupában, ezen kívül viszont csak egyszer volt pályán az Everton mezében. Fotó: Stu Forster/Getty Images

További karrierjét nem segítette az sem, hogy egy állítólagos korábbi csapata, az Etoile Sportive d’Abobo elnök szerint meghamisította nevét és életkorát is.

2005-ben került hozzánk, akkor még Menéné Traoré néven. Két évvel később igazolt a Stade d’Abidja, ahol döbbenten láttam, hogy megváltoztatta a nevét és életkorát. Már 13 éve ennek, de úgy hiszem ez a sporttal nem összeegyeztethető dolog, ezért feljelentettem. Több dokumentum is rendelkezésemre áll, amely bizonyítja, hogy nálunk játszott. A szövetség igazságtételére várok, ha tőlük nem kapom meg a nekünk járó nevelési költséget, akkor a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordulok.

– mondta Ibrahim Kone klubelnök 2018 áprilisában az RFI rádióállomásnak.

A futballista természetesen mindent tagad, a pereskedésről pedig nincs hír, de érdemes megjegyezni, hogy Lajo Traoré középső neve Menéné, ezért könnyen lehet, hogy összekeverték őket. Az ügy hátterében egyébként az a szabály áll, miszerint az átigazolások után egy százalék azt a klubot illeti, ahol a játékos elkezdte pályafutását. A névváltozással az Abobo elesett ettől az összegtől.

300 millió dollár tűnt el a FIFA rendszerében
A szegény kluboknak elfelejtik kifizetni azt az aprócska összeget, amely életbevágó lenne számukra, mert rossz a rendszer.

Ha ez még nem volna elég, játékában mindig benne van egy kiállítás. Kolozsváron először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy amikor a hobbijáról kérdezték, azt felelte, szabadidejében alszik. Kisvártatva nagyobb gondja is lett a Clujnak: három év alatt négyszer állították ki Traorét, az esetek többségében egy színészkedéssel összeszedett második sárga lappal. Azért egy kis keménykedésért sem megy a szomszédba, 2010 augusztusában például egy ilyen mészárlással jelentkezett:

Legjobban mégis a St Jean Beaulieu elleni Francia Kupa-meccs mutatja be a futballistát: a Monaco játékosaként 46 perc alatt szerzett négy gólt, majd egy fölösleges szabálytalansággal kiállíttatta magát.

Az NB I már tényleg az utolsó esély

Az elmúlt években több komoly európai csapatban megforduló futballistának dobott már mentőövet a magyar bajnokság:

Diagne példája pedig talán a legfontosabb, mivel az újpesti vezetőedző, Nebojsa Vignjevics személye kulcsfontosságú lehet Lacina Traoré karrierjében. A szerb edző magyarországi munkássága azt bizonyítja, jobban bízik a külföldi játékosokban, ugyanakkor Souleymane Diarrát és Asmir Suljicot is minden további nélkül leültette a kispadra, ha nem volt megelégedve a hozzáállásával.

Vignjevics: Gyengébb külföldi futballista akaraterővel többre képes, mint az ügyesebb magyar
A szerb edző mindig kimutatja az érzelmeit, és tudja, a szurkolót sosem lehet becsapni. Szerinte a magyarok átélik a rangadókat, a külföldiek viszont végigmelózzák. Interjú.

Márpedig Traorénak fel kell szántania a pályát, mert a legtöbb ligában már leírta magát. Az Evertonnál sokszor a térdszalagjai sem engedték pályára lépni, de a Sporting Gijónban sem sok sót evett meg. A Monacóban nem élt a lehetőséggel a 2015/16-os kiírásban, utoljára a CSZKA Moszkvában alkotott maradandót 2016 tavaszán.

Tapasztalata és képességei alapján viszont szó szerint kimagasló, üde színfolt lehet az NB I-ben. A magyar élvonalban nem nagyon szerepelt eddig nála nívósabb csapatokban megforduló, 38 Bajnokok Ligája- és Európa Liga-mérkőzést maga mögött tudó labdarúgó. Nagy fogás lehet az elefántcsontparti megszerzése szakmai és pénzügyi szempontból is, hiszen ha lődözi a gólokat szép pénzért lehet majd eladni, ráadásul az Újpest egy forintot sem költött a szerződtetésére. Ehhez azonban az kell, hogy a szezonból maradt 11 mérkőzésen megmutassa, miért nem akarta elengedni négy éven át a Monaco.

Nyitókép: Epsilon/Getty Images

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.