Magyar foci

Dárdai csalódott benne, csapata kidobta, most az NB I-ben kapott újabb esélyt

Änis Ben-Hatira volt U21-es Európa-bajnok és több mint 100 Bundesliga-meccs van a lábában, ám vele kapcsolatban elsősorban mindenki arra emlékszik, hogy a Herthából egy verekedés miatt kellett mennie, majd a Darmstadt is szakított vele, mivel radikális nézetekkel gyanúsították. A Budapest Honvéd viszont ad neki egy második esélyt.

Újabb játékosnak adja meg a második esélyt a Budapest Honvéd focicsapata. Azt már korábban megírtuk, hogy Änis Ben-Hatira a kispesti klubban folytatja, kedden pedig sajtótájékoztatón mutatták be, így ő a Honvéd harmadik téli szerzeménye Mohamed Mezgrani és a kölcsönvett Zakaria Beglarisvili után.

Átigazolási szenzáció: bejelentette új játékosát a Honvéd
Az NB I-be igazolt a finoman szólva is "problémás" támadó-középpályás.

A támadó középpályásként és szélsőként is bevethető Ben-Hatira bár 12-szeres tunéziai válogatott, igazi focinémet: Nyugat-Berlinben született 1988-ban, berlini akadémiákon tanulta meg alapokat, a Hamburgban lett felnőttjátékos, majd focizott a Duisburgban, a Herthában, az Eintracht Frankfurtban és a Darmstadtban is, miközben játszott az U19-es, az U20-as és az U21-es német válogatottakban, utóbbival Európa-bajnok volt 2009-ben.

Összesen 101 Bundesliga-mérkőzés van a lábában, ezeken 15 gólja és 12 gólpassza volt a Transfermarkt statisztikái szerint.

A Herthában töltötte a legtöbb időt, de 2016 januárjában tácoznia kellett a klubtól: Dárdai Pál azért küldte el Ben-Hatirát, mert a játékos egy idegenbeli mérkőzés után, a hazafelé tartó buszúton összeverekedett csapattársával. A berliniek magyar edzője később sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy mint ember, kedveli Ben-Hatirát, de csalódott benne.

Nem volt igazságos a többiekkel, hogy sokáig kivételeztem vele, de én is csak ember vagyok. Aztán történik egy ilyen dolog, amit nem söpörhettünk a szőnyeg alá. Ez egy új kezdet neki és nekünk is. Szorítok érte.

Úgyhogy 2016 tavaszát már a Frankfurtnál töltötte, majd nyáron aláírt a Darmstadthoz, de aztán onnan is idő előtt mennie kellett. Ennek oka az volt, hogy támogatta az Ansaar Internationalt, amely a német hírszerzés szerint egy gyanús jótékonysági szervezet. Az Ansaar Szíriában, Palesztinában, Szomáliában és Afganisztánban segít, és amikor ez kiderült, akkor vezető politikusok bírálták Ben-Hatirát, hogy ismert sportolóként nem támogathat szélsőséges csoportokat. Az Ansaart a szalafistákkal hozták kapcsolatba, a mozgalom hívei a magánéletre is kiterjesztik az iszlám tanításának merev értelmezését, elutasítják az antidemokratikus világképet és az iszlám modern felfogását, azt hirdetik, hogy vissza kell térni a „tiszta elődök” (arabul: asz-szalaf asz-szálih) példaképeihez. A Darmstadt vezetősége aztán megvizsgálta a kialakult helyzetet, majd azt mondta: tekintettel a körülményekre, közös megegyezéssel szerződést bont a középpályással.

Bárki, aki végignéz az életpályámon láthatja, hogy társadalmilag érintett vagyok és küzdök az egyenlőségért, legyen szó bőrszínről, származásról, vagy vallásról. Az igazi botrány az, hogy szabotálni akarják a németországi sportpályafutásomat

írta akkor közleményében Ben-Hatira.

A most 30 éves játékos aztán a török élvonalba igazolt a Gaziantepsporhoz, majd utolsó csapata a tunéziai első osztályban szereplő Espérance Tunis volt. 2018 áprilisa óta nem játszott, viszont úgy tudjuk, hogy a kondijával nem lesznek gondok, ugyanis a Schalke U23-as csapatával készült az ősszel.

Most pedig csatlakozott a Budapest Honvédhoz, a DVTK otthonában mutatkozhat be a bajnokságban. Az NB I-ből még 13 forduló van hátra, a Honvéd pedig a harmadik helyen áll és csak két pont a hátránya a címvédő, a tavaszt két vereséggel kezdő Vidi mögött, amely a második. Az élen álló Ferencváros meglépett, a Vidi előtt kilenc, a kispestiekkel szemben tizenegy pont az előnye.

Természetesen klubunk is tisztában van Änis Ben-Hatira múltjával, tudunk a korábbi, kisebb és nagyobb viharokat kavaró történetekről, a Budapest Honvéd azonban labdarúgóként tekint Änis Ben-Hatirára, és úgy gondoljuk – ahogy a bundabotránya után Davide Lanzafame – a tunéziai-német középpályás is megérdemel egy újabb esélyt. Ezt az esélyt pedig megkapja klubunktól, bízunk és hiszünk benne, és a játékossal az élen mindenki azért dolgozik, hogy Änis Ben-Hatirának a pályán mutatott teljesítményéről beszéljenek az emberek

– válaszolta megkeresésünkre a Budapest Honvéd.

A bemutatása után a Honvéd hivatalos honlapján jelent meg vele egy interjú, amiben szintén szóba kerültek a kétes ügyei, de Ben-Hatira azzal hárított, nem szeretne ezekről beszélni, és nem is ezért érkezett Magyarországra.

Történt egy-két dolog az életemben, bár ez nem közvetlenül a pályához köthető, inkább a közösségi médiát, illetve a magánéletemet érinti. Sajnálom, hogy ez így alakult, engem mindig a jó szándék vezérelt, szerettem volna segíteni az embereknek, például ezért támogattam egy alapítványt, ez azonban csak egy icipici része a személyiségemnek, az életemnek, ezért tényleg nem szeretnék bővebben beszélni róla. Azért vagyok itt, hogy futballozzak, és hogy sikeres legyek a Honvéddal. Csak ez számít.

Davide Lanzafaménak is mentőövet dobott a Honvéd

A Juve-nevelésű, de az első csapatban csak egy meccset játszó csatár még 2013-ban, kölcsönben került a kispestiekhez, tíz bajnokin öt gólja és öt gólpassza volt, ám amikor a Honvéd megtudta, hogy érintett egy olasz bundabotrányban, akkor felbontották a kölcsönszerződését. Lanzafamét azzal vádolták, hogy még a Bari játékosaként részt vett több másodosztályú focimeccs befolyásolásában. Négy évre eltiltották, de vádalkut kötött, eltiltását 16 hónapra csökkentették és 40 ezer eurós pénzbírságot kapott.

Visszatérése után játszott a Perugiában és a Novarában, majd 2016-ban visszatért a Honvédhoz, amellyel bajnok is volt 2017-ben, az előző idényben pedig gólkirály lett. Jelenleg a Ferencváros játékosa, és már felmerült annak a lehetősége is, hogy honosítsuk őt a válogatottba.

Nyitókép: Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik