Hírek

A címvédővel játszanak a magyarok

U19-válogatottunk szerdán Szerbiában lép pályára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő U19-es válogatottunk az ukránok múlt heti, 4-1-es legyőzése után a szerbek otthonában lép pályára.

Mészöly Géza együttese eddig hibátlan az idei felkészülési meccseken, hat meccsen hat győzelem a mérlege, és külön kiemelendő, hogy az Európa-bajnoki elitkörben érdekelt törököknek öt, az ugyancsak elitkörös ukránoknak négy gólt lőtt. A következő felkészülési meccset, egyben az első idei idegenbeli összecsapást szerdán rendezik Szerbiában, ahol a mieink a házigazdák korosztályos együttesével mérik össze tudásukat. A találkozót a szerb szövetség Stara Pazova-i edzőközpontjában rendezik meg, zárt kapuk mögött.

A szerb utánpótlás Európa egyik legerősebbje, ezt mutatja, hogy a tavalyi, litvániai U19-es kontinenstornát ők nyerték. Az a csapat az 1994-es születésű játékosokra épült, de öt 1995-ös futballista is tagja volt a keretüknek, ők idén is ebben a korosztályban szerepelnek. Ellenfelünk százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább Európa-bajnoki selejtezőcsoportjából, és gólt sem kapott.

A szerbek sikeres utánpótlás-nevelésének egyik titka, hogy a legtehetségesebb 18-19 éves játékosokat a lehető legmagasabb szinten versenyeztetik, az U19-es válogatott keretének tagjai kivétel nélkül a felnőtt élvonalban szerepelnek, többen máris alapemberek klubcsapataikban.

A mieinknél van néhány változás a múlt héthez képest, Németh Márió sérült, Kalmár Zsolt pedig a felnőtt válogatott keretével készül a héten, ezért nem lesz ott a szerdai meccsen. Mészöly Géza két új játékost hívott be helyükre, a honvédos Csábi Mihály mellett az AC Milan Primavera csapatában szereplő Tamás Krisztián is csatlakozott a kerethez.

– Tudatosan terveztük úgy, hogy egyre nehezebb ellenfelekkel mérkőzzünk a felkészülés hajrájához közeledve – mondta az MLSZ honlapján Mészöly Géza. – A szerbek roppant erős csapattal rendelkeznek, szerintem benne vannak Európában a legjobb nyolcban, ezért könnyen lehet, hogy az Európa-bajnokságon is találkozunk velük júliusban. Most nehezíti a dolgunkat, hogy idegenben lépünk pályára, illetve Németh Márió és Kalmár Zsolt személyében két kulcsember hiányzik majd a középpályáról. Azt kértem a játékosoktól, hogy az első pillanatoktól kezdve koncentráltan játsszanak, az ukránok és a törökök ellen ugyanis voltak olyan periódusai a meccsnek, amikor fölényben futballozott riválisunk. Szeretnénk ismét vállalni a bátor támadójátékot, és hasonló mennyiségben kidolgozni helyzeteket, mint az előző mérkőzéseinken.

A válogatott kerete

Kapusok: Székely György (1860 München, német), Leindler Domonkos (Szolnok)

Védők: Medgyes Zoltán (Haladás), Asztalos Dávid (MTK), Bobál Dávid (Bp. Honvéd), Forgács Dávid (Atalanta, olasz), Talabér Attila (MTK), Lenzsér Bence (Győri ETO), Tamás Krisztián (AC Milan, olasz)

Középpályások: Nagy Dominik (FTC), Csábi Mihály (Bp. Honvéd), Mervó Bence (Győri ETO), Berecz Zsombor (Vasas)

Támadók: Farkas Zoltán (Győri ETO), Bobál Gergely (Bp. Honvéd), Varga Szabolcs (Heerenveen, holland), Kővári Róbert (PMFC), Vida Krisztofer (FC Twente, holland), Tóth László (Puskás Akadémia)