Hírek

Erőnlétben, dinamikában teljesen más

Jakabfi Zsanett szerint külföldön sok pénz van a női fociban, és meg is lehet belőle élni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Amióta a magyar válogatott 8-1-re kikapott Hollandiában, azóta drámai a helyzet. Mindenki arról beszél, hogy nincs utánpótlás, a játékosok nem felelnek meg a nemzetközi színvonalnak, és kevés játékos van, aki megállja a helyét külföldön. Van azonban egy Bajnokok Ligája-győztes focistánk, Jakabfi Zsanett, a német Wolfsburg női csapatának támadója.

A magyar válogatott erőssége a SportKlub televízióban elmondta, szerinte havonta tíz-tizenötezer eurót keresnek a legjobb játékosok a női szakágban.

– Mit gondol, megállná a helyét valamennyire a férfiak között?
– Nem mondanám biztosra, mert elég sok különbség van a férfi és a női foci között. Erőnlétben, dinamikában is teljesen más – vélekedett Jakabfi Zsanett.

– Sokak szerint jobb a férfi futball, mint a női, ezért nem is nézik a női meccseket. Ezt sokszor felhánytorgatják?
– Sokszor megkapjuk. Általában azok mondják ezt, akik női focimeccset még életükben nem láttak. Nekem ezzel csak az a bajom, hogy addig nem alkotok véleményt valamiről, amíg legalább egyszer nem látom, hogy miről van szó. Aláírom, hogy egy férfimeccs sokkal gyorsabb és élvezhetőbb, de azért minket sem kellene ennyire lebecsülni.

– Mennyi pénz van a női fociban egy BL-győztes csapatnál? Jól él belőle?
– A Bajnokok Ligája mellett a német bajnokságot és a kupát is megnyertük, úgyhogy azért elég jó évünk volt. A kérdésre válaszolva külföldön sok pénz van a női fociban is, és meg lehet belőle élni. Nyilván ha abbahagyom, akkor életem végéig nem lesz sok pénzem, de jelen pillanatban nem panaszkodhatunk. A fizetések azért a normális keretek között vannak, nem úgy, mint a férfiaknál.

– Átlagban egy európai női toplabdarúgó körülbelül mennyit keres?
– Szerintem havonta tíz-tizenötezer eurót, de ezt csak tippelem.

– Mennyire nehéz női focistaként pasizni?
– Nehéz, mert semmi időnk nincsen. Napi két edzés, hétvégén pedig meccsek. Egy évben összesen hat hét szünetünk van foci nélkül, így elég nehéz. Természetesen van olyan fiú, aki elfogadja, hogy a nő sportol.

– Miért van az, hogy a nőknél más csapatok vannak az európai elitben, mint a férfiaknál?
– Engem is sokáig foglalkoztatott ez a kérdés. Inkább országokra bontanám le, hiszen Németország a női foci apja-anyja. A világ legerősebb bajnoksága jelenleg, szerintem. Nálunk azonban nem a Bayern München a legjobb, mint a fiúknál. Nem tudom, miért lehet ez.

– Ma a Wolfsburg az a csapat, ahova minden női focista menni akar?
– Igen.

– Ha a női topfocit kéne rangsorolni, akkor azt a férfi labdarúgásban milyen osztályba helyezné?
– Ez nehéz kérdés, szerintem harmadik-negyedik liga mondjuk. Természetesen ez azonban minden országban eltérő lehet.

Olvasói sztorik