NB I

Magyar csajok a csúcson

Vágó Attila szerint jót tesznek női labdarúgásunknak Jakabfi Zsanett és Marozsán Dzsenifer sikerei.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar férfi labdarúgók az elmúlt években nem szolgáltattak kirívóan nagy sikereket, a közelmúltban pláne… Igen ám, de a női vonalon azért van mire büszkének lennünk: két magyar lány is nemzetközileg elismert szép sikereket ért el.

Az egyikük Jakabfi Zsanett, aki 2009 óta a német Wolfsburg játékosa. A magyar válogatott 23 éves csatára idén csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját, így ő az első magyar női labdarúgó, aki BL-győztesnek mondhatja magát. A másik lány Marozsán Dzsenifer, aki hazánkban született, de már fiatalon Németországba került, és a német válogatott oszlopos tagja. A 21 éves csatár legutóbb győztes gólt rúgott a svédeknek az Európa-bajnokság elődöntőjében. A Rangadó.hu kíváncsi volt, mit gondol róluk Vágó Attila, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya.

– Mindkét lány teljesen más kategória, de a maguk nemében klasszisok. Jakabfi Zsanett nagyon gyors játékos, és Marozsán Dzseniferhez hasonlóan meghatározó játékos lenne a német válogatottban is – magyarázta Vágó Attila. – A német szövetségi kapitány érdeklődött is, hogyan lehetne őt honosítani. Nagyon bízom benne, hogy Zsanett a magyar válogatottban is megmutatja, hogy milyen kiváló futballista. Marozsán Dzsenifernek nagyon szurkoltam, hogy sikerüljön végre gólt rúgnia. Nagyon nagy tudású labdarúgóról van szó, akinek kivételes a rúgótechnikája. Mindketten támadók, de teljesen más típusú játékosok. Zsani gyors, és a szélen tud igazán hatékonyan játszani. Úgy gondolom, mindketten beférnének bármelyik válogatottba. Ők nemzetközi szintű labdarúgók, és nagyon fiatalok még. Kivételes tudású játékosok, és minden elismerésem az övék. Jó volna, ha lennének még ilyen labdarúgóink, és akkor mi is ott lehetnénk egy világeseményen. Bízom benne, hogy az alakulóban lévő válogatottunk ki fog jut egy világversenyre.

Vágó Attila szerint a két lánynak óriási szerepe lehet abban, hogy a magyar női labdarúgás elinduljon a jó úton, és népszerűbbé váljon.

– Úgy gondolom, elindult a női labdarúgás egy olyan úton, amelynek a végső célja, hogy mi is ott legyünk egy világversenyen. Ennek a két labdarúgónak nagyon nagy szerepe van ebben, sok kislány miattuk kezd majd el focizni – mesélte a szövetségi kapitány. – Az MLSZ óriási lehetőségeket biztosít a női labdarúgásnak. Kinyílt egy kapu, ezzel nekünk élnünk kell. A felnőtt válogatottal már elkezdtük a felkészülést a világbajnoki selejtezőkre, ahol a franciákkal és a finnekkel vagyunk egy csoportban. Feltérképeztem már az ellenfeleket, illetve szeptemberben a dánokkal fogunk játszani egy barátságos meccset, ami egy jó felmérő lesz, hogy hol is tart a női labdarúgásunk. Ennek a két kislánynak óriási szerepe van abban, hogy a magyar női labdarúgás elinduljon azon az úton, amit megkezdtünk.

Arra is kíváncsiak voltunk, Vágó Fanny mit gondol a két focistáról. Az év legjobb női labdarúgójának tavaly választott 22 éves csatár szerint két óriási tehetségről van szó, akik rengeteget is tettek azért, hogy ilyen sikeresek legyenek.

– Zsanival a válogatottban is együtt játszom, és nagyon jó játékosnak tartom. Dzsenifert is ismerem, amikor Németországban játszottam, szerepeltem ellene – mesélte az MTK gólkirálynője. – Mindketten nagyon sokat fejlődtek külföldön, és rásegített az is, hogy egy ilyen erős bajnokságban tudnak játszani. Ettől függetlenül óriási tehetségek önmagukban is, de ez sok-sok munkával és szorgalommal párosul. Így válhattak ilyen kiváló játékosokká, és érhetnek el ilyen szép sikereket. Dzsenifer nagyon technikás, remekül lát a pályán, és férfiakat megszégyenítően lő. Zsani pedig egy nagyon gyors játékos, és kiválóak a beadásai. Tudatosan játssza meg jól a labdákat egy-egy lefutás után, és általában gól születik ezekből.

Vágó Fanny szerint a női labdarúgóknak is ugyanannyi figyelmet kellene szentelni, mint a férfiaknak, hiszen kevés magyar futballista mondhatja magát Bajnokok Ligája-győztesnek.

– Nagyon kevés magyar focista mondhatja el magáról, hogy Bajnokok Ligáját nyer, vagy Európa-bajnokságot, úgyhogy az ő sikerük a magyar női labdarúgásnak is jót tesz – vélekedett Vágó Fanny. – Ez nagyon jó példa arra, hogy a nőket is ugyanúgy kéne figyelni és reklámozni, ahogy a férfiakat. Láthatjuk, hogy óriási sikereket érnek el, és ők is Magyarországról indultak. Ebből sok előnye származhat a magyar női focinak, általuk sok kislány tud maga elé példaképet állítani, és így elkezdhetik a focit.

A Rangadó.hu megkereste Kiss Lászlót, a női válogatott korábbi szövetségi kapitányát is, aki szintén úgy véli, hogy Jakabfi és Marozsán igazi példakép lehet a labdarúgást elkezdő fiatal lányok számára.

– Két teljesen más stílusú játékot játszó lányról van szó. Marozsán Dzsenifer egy irányító típusú befejező csatár, az embernek az álmai között szerepel egy ilyen játékos. Ő egy intelligens, technikás labdarúgó – mesélte Kiss László. – Jakabfi Zsanett az edzők szavazatai alapján pedig az év játékosa lett, ő kimondottan a jobb oldalon érzi jól magát. A játékban kevesebbet vesz részt, de iszonyúan gyors kezdő- és végsebességgel rendelkezik, ami a női labdarúgásban aranyat ér. Zsanett inkább az előkészítésben jeleskedik, és egész védelmek szoktak ráállni az ő semlegesítésére. Más típusú játékosok, de mindketten abszolút kiemelkedőek. Marozsán Dzsenifer esetében az, hogy német válogatott tud lenni, mindenképpen óriási dolog, aminek hírértéke van hazánkban is, hiszen magyar származású lányról van szó. Úgy gondolom, hogy rajta keresztül igenis lehet népszerűsíteni a női labdarúgást Magyarországon. Egy jó példakép lehet azoknak a fiatal lányoknak, amit szeretnének elérni valamit a focival. Hatalmas energiákat mozgósít az UEFA és az MLSZ is azért, hogy megtalálja az ilyen típusú játékosokat azért, hogy minél többen válasszák ezt a sportágat.

Olvasói sztorik