Hírek

Détári: utánpótlásképzés helyett hülyítés

Döme ismét megmondta: szerinte nem a válogatottnál, hanem a szövetségben kell változás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mórahalmon is bemutatta és dedikálta életrajzi könyvét Détári Lajos. Egy kávézóban külön bulit szerveztek az egykori neves labdarúgó tiszteletére, több tucat érdeklődő érkezett, és vásárolt könyvet a helyszínen.

Détári a szegedma.hu érdeklődésére úgy vélekedett, a magyar futball egyik legfőbb problémája a hat-tizenkét éves korosztály nem megfelelő képzése.

– Itt harminc éve nem folyt utánpótlásképzés, csak a hülyítés – jelentette ki a tőle megszokott szókimondó stílusban Détári. – Ha megnézzük a mai állapotokat, akkor gyakran azt tapasztalni, hogy a hat-tizenkét éves korosztályú gyerekekkel testnevelő-tanárok foglalkoznak, miközben ez a legfontosabb időszak a technika elsajátítására, ilyenkor tanul meg a gyerek belsővel passzolni, cselezni, ebben a korosztályban nem tornatanároknak kell futtatniuk a gyerekeket. Amikor egy akadémia kétszázötvenmillió forintot kap, akkor ebből ötvenmilliót költsön arra, hogy olyan egykori válogatott játékosokat szerződtet edzőnek, akik szívesen dolgoznak az utánpótlásban, és meg tudják tanítani a gyerekeknek, hogyan kell focizni. Ahol edző voltam, és lehetőségem adódott betekinteni ennek a korosztálynak az edzéseibe, gyakran láttam, hogy körbe-körbe futkároznak a srácok labda nélkül. Ez óriási hiba, itt minden futógyakorlatot labdával kell végeztetni.

A szövetségi kapitány kérdéssel kapcsolatban Détári elmondta, hogy a válogatott vezetőedzője nem tud a magyar labdarúgásban rendet tenni, hiszen neki csak a válogatott kialakítása a feladata.

– Az egész magyar labdarúgásnak a felépítését egy komoly koncepció alapján kellene kidolgozni, ez nem egyemberes feladat, és nem a válogatottnál kell kezdeni, hanem a szövetségnél kell olyan csoportot létrehozni, akik ezt a hosszú távú tervet lefektetik. E mellé kell egy ellenőrző bizottságot felállítani, amely figyeli, hogy ezek az irányok megvalósulnak-e, a csapatoknál végrehajtják-e a lefektetettet követelményeket – mondta Détári Lajos.

Olvasói sztorik