Hírek

Minimum tíz gólt lőne

A nápolyiak minden hétvégén informálódnak a kölcsönadott Novothny Soma teljesítményéről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az olasz bajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-induló SSC Napoli tehetséges magyar fiatalja a hétvégén gólt lőtt a Paganese kölcsönjátékosaként a harmadosztályban. Novothny Soma a SportKlub televízióban elmondta, nagy ugrás volt számára Itália, hiszen teljesen más világba csöppent, de jól sikerültek a dolgai, és bizonyította, hogy odavaló.

A 19 éves csatár úgy fogalmazott, mentálisan sokkal erősebbnek kell lennie külföldön egy játékosnak ahhoz, hogy fiatalon meg tudja mutatni, képes beverekedni magát egy komoly csapatba.

– Hány néző látta a találatot?
– Nehéz ezt így megmondanom, körülbelül ezer-ezerkétszáz néző volt a meccsen – mesélte Novothny Soma.

– Jó a harmadosztályban focizni? Az állandó játéklehetőség fontos szempont volt, amikor nyáron dönteni kellett?
– Az elsődleges szempont az volt, hogy folyamatos játéklehetőséget kapjak, hiszen Nápolyban gyakran edzettem a felnőtteknél, illetve többször elvittek edzőtáborba is, de hivatalos felnőtt mérkőzésen nem léptem pályára. Fontos volt, hogy felnőttek között is tudjak játszani, ezért kerültem kölcsönbe a Paganeséhez.

– Nem volt túl nagy ugrás Veszprémből egyből Nápolyba igazolni?
– Amikor másfél éve idekerültem, akkor folyamatosan játszottam az NB II-ben. Mindenféleképpen mondhatjuk, hogy nagy ugrás, hiszen egy teljesen más világba csöppentem. Szerencsére jól sikerültek a dolgaim a Nápolynál, és bizonyítottam, hogy idevaló vagyok.

– Itthon sokszor elhangzott a sorsa kapcsán, hogy egy fiatalnak játékostemető az olasz alsóbb osztályba menni…
– Úgy érzem, jó döntést hoztam. Folyamatos játéklehetőséget kapok egy felnőtt csapatban. Saját magamon múlik a jövőm, hiszen ha jól teljesítek, akkor miért ne hívnának vissza?

– Rafa Benítezzel tartják a kapcsolatot? A kölcsönadott játékosokat szezon közben mennyire figyelik?
– Minden hétvége után beszélek az illetékessel, akivel beszéltem ott, Nápolyban is. Minden mérkőzés után a Napoli hívja az itteni edzőt, és a sportigazgatót is, tehát mondhatjuk, hogy mindennapi kapcsolat van.

– Mivel tudja meggyőzni a nápolyiakat? Milyen erényei vannak, amivel érvényesülni tud az olasz futballban?
– A fizikumom szerencsére nagyon jó, valamint eléggé gólérzékeny vagyok. Szerintem ez a két pozitívumom van, de nagyon sokat kell még fejlődnöm mindenben.

– A fejlettebb futballkultúrájú országokban már a gyerekeknek más rendszerben tanítják a focit. Van olyan, amit Magyarországon nem kapott volna meg?
– Nem tudom, mit nem kaptam volna meg, hiszen nem voltam akadémista, és NB I-es csapatban nem játszottam. Azt viszont el kell mondanom, hogy a veszprémi utánpótlásból nem egy játékos került már ki az élvonalba, vagy a válogatottba. Nagyon jó utánpótlásmunka folyik Veszprémben, és ennek köszönhetően kerültem ki én is. Mentálisan sokkal erősebbnek kell lennie külföldön egy játékosnak ahhoz, hogy fiatalon meg tudja mutatni, hogy a Napoliba be tudja magát verekedni.

– Voltál már utánpótlás-válogatott. Mikor szeretne felnőtt válogatott lenni, vagy akár a Napoliban játszani?
– Egyelőre nem szeretnék előre gondolkodni. Ebben az évben szeretnék minimum tíz gólt lőni. Erre a szezonra koncentrálok, és szeretnék minél jobb teljesítményt nyújtani.

– A Paganese jobb csapat, mint a Veszprém?
– Mindenféleképpen. Egy teljesen más futballvilágról van szó, az emberek teljesen másképp állnak a focihoz.

Olvasói sztorik