NB I

Magyar fiatal, aki Hamsíkkal barátkozik

A Napoliban szereplő Novothny Somával hosszú távra terveznek az olasz klubnál, a másodosztályba kerülhet kölcsönbe.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Véget ért a bajnokság a Napoli tartalékcsapatában szereplő Novothny Soma számára. A 18 éves magyar fiatal 2012 elején az NB II-es Veszprém együttesétől került először csak kölcsönbe az itáliai klubhoz, de fél szezon elteltével ötéves szerződést kínáltak neki. Tavaly nyáron már a nápolyiak felnőtt csapatában is bemutatkozott, illetve az egész nyári felkészülést Cavanival és társaival végezte el. A korosztályos válogatott csatár jó szezonon van túl a Primavera-bajnokságban, a Juventus elleni kupadöntőn gólt is szerzett. A Rangadó.hu érdeklődésére mesélt a mögötte álló időszakról.

– Az elveszített kupadöntő óta mentálisan még nem tudtunk kijönni a gödörből, úgyhogy a bajnoki rájátszás elődöntőjében is kikaptunk. Ez a vereség talán még nagyobb csapás volt számunkra, mint az elveszített kupadöntő, hiszen szinte biztosra vette mindenki, hogy bejutunk a Primavera döntőjébe, de sajnos a Chievótól kikaptunk. Azóta nagyjából csak edzések vannak. Egy tornára szeretnénk még elmenni, de a hivatalos mérkőzések befejeződtek számunkra – mesélte Novothny Soma.

– Hogyan emlékszik vissza a Juventus elleni Primavera Kupa-döntőre, amelyen gólt is szerzett?
– Az volt az év legnagyobb élménye számomra. Nem hiszem, hogy van jobb dolog annál, mint negyvenezer nápolyi néző előtt, két perccel a vége előtt egyenlíteni egy döntőben a Juventus ellen.

– A magyar első- illetve másodosztályhoz képest milyen erős az olasz tartalékbajnokság?
– Elég nehéz így összehasonlítani. Az biztos, hogy iram az otthoni másodosztálynál jóval erősebb, gyorsabb a játék. Azonban mivel még fiatal játékosokról beszélünk, technikailag az otthoni élvonal biztosan magasabb szinten van. Nagyjából az NB I és az NB II közé tudnám belőni az itteni tartalékbajnokságot.

– Mennyire volt nehéz megszokni az olasz játékstílus, sikerült már teljesen belerázódnia?
– Amikor kijöttem, az elején azért szenvedtem sokat, mert jóval taktikusabb futballt játszanak itt Olaszországban. Nagyjából egy hónap alatt azonban hozzászoktam ehhez, és úgy érzem, már teljesen jól megy, felvettem a ritmust. Rengeteget fejlődtem taktikailag, ami nagyon jól jött számomra.

– Szokott edzeni az első csapattal is, vagy csak a tartalékokkal készül?

– A felkészülést a felnőtt csapattal végeztem egész nyáron. Szinte minden héten edzem egyszer-kétszer az első csapattal, de volt olyan is, hogy két hétig folyamatosan velük készültem.

– Milyen a nagy sztárokkal együtt tréningezni, barátságosak a fiatalokkal?
– Nagyon aranyosak, kedvesek és segítőkészek. Paulo Cannavaro is többször beszélgetett velem, hogy mi nehezítheti meg egy védő dolgát, hogyan tartsam meg és fedezzem a labdákat, sokat tanulok tőlük. Marek Hamsíkkal pedig szoros baráti kapcsolatot ápolok, minden nap találkozunk, együtt szoktunk enni, bevásárolni.

– Mik a tervei a jövőre nézve?
– Ötéves szerződésem van, ezért hosszú távú céljaim vannak a Nápollyal. Szerencsére nekik is velem. Még nem tudni semmit a felnőtt csapattal kapcsolatban, a legvalószínűbb most az, hogy kölcsönadnak egy másodosztályú klubhoz, és ha ott jól teljesítek, akkor egy év múlva visszahoznak. Ez a tervük most velem, de biztosat még nem tudok mondani.

– Milyen az élet Nápolyban?
– Van egy olyan mondás, hogy a jóhoz könnyű hozzászokni. Nagyon jól érzem magam Nápolyban!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik