Hírek

Egervári remek statisztikája

A jelenlegi szövetségi kapitány mutatója a legjobb az Aranycsapat szétesése óta.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egervári Sándor a huszonötödik mérkőzésén irányította a válogatottat a törökök elleni világbajnoki selejtezőn. A mérlege 15 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség. A legalább tíz mérkőzésen dirigáló kapitányok közül az övé az ötödik legjobb százalékos produktum – írja az MLSZ honlapja.

Egervári Sándor a 25 mérkőzésen a megszerezhető 50 pontból 34-et szerzett meg, ez 68 százalékos teljesítmény. Az elmúlt 110 év kapitányaival való összehasonlítás miatt szokás a statisztikában a győzelmet két ponttal számolni, függetlenül attól, hogy természetesen már régóta három pontot ér a győzelem.

A korábbi kapitányok közül a legsikeresebb természetesen az Aranycsapatot irányító Sebes Gusztáv, akinek a mérlege 81 százalékos. Rajta kívül – a legalább tíz mérkőzésen a válogatottat dirigáló elődök közül – csak Gallowich Tibor, Herczog Ede és Ginzery Dénes ért el jobb mutatót. Gallowich 1945 és 1948 között 75 százalékos teljesítményt ért el. Herczog Ede 73 százalékkal zárta 1911 és 1917 közötti kapitányságát. Ginzery 1939 és 1941 között 69 százalékot teljesített. A fentiekből az is következik, hogy 1956 nyara, azaz Sebes Gusztáv leváltása óta, immár 56 esztendeje Egervári Sándor aktuális teljesítménye a legjobb a kapitányoké között.

Nagyon megközelíti őt a listán a 67 százalékos teljesítményt elérő Mezey György, valamint a két, egyaránt 65 százalékos edzőlegenda, Baróti Lajos és Illovszky Rudolf.

Egervári Sándor három győzelemmel és egy vereséggel kezdte a világbajnoki selejtezőket, tétmérkőzésen ilyen jó rajtot a magyar válogatott 1984 ősze, 1985 eleje óta nem vett, Mezey György kapitány négy győzelemmel kezdte a mexikói világbajnokság selejtezőit, majd az ötödiken elért győzelemmel, Bécsben, biztosította a helyét a világbajnokság mezőnyében. Egervári Sándor akkor a szakmai stábban dolgozott.

Olvasói sztorik