Hírek

Látványos meccs, rengeteg helyzet

A magyar válogatott barátságos mérkőzésen 0-0-s döntetlent játszott Írország ellen, a Puskás Ferenc Stadionban.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi felkészülési mérkőzés
Magyarország–Írország 0-0
Puskás Ferenc Stadion, 10 ezer néző. Játékvezető: Hansen (dán)
Magyarország: Bogdán – Varga J., Mészáros N., Korcsmár, Halmosi P. (Kádár, 70.) – Gyurcsó (Koltai, 87.), Szakály P. (Szabics, 67.), Pintér Á. (Vanczák, a szünetben), Dzsudzsák – Koman, Szalai (Németh K., 78.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Írország: Given (Westwood, a szünetben) – O’Shea, St. Ledger, Dunne, Ward – Duff (Hunt, 63.), Andrews (Gibson, 66.), Whelan (Green, 85.), McGeady – Keane (Cox, 61.), Doyle (Walters, a szünetben). Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Húszperces késéssel indult a felkészülési találkozó, mert a tervezett rajt előtt heves esőzés kezdődött, amelyhez viharos erejű szél és égdörgés társult, a csapatoknak meg kellett szakítaniuk a bemelegítést. A játékvezető, a dán Kenn Hansen úgy döntött, amíg villámlik a stadion légterében, addig biztosan nem kezdődhet el a meccs. A természeti akadály hamarosan elhárult, és bár az eső továbbra is esett, 20 óra 50 perckor elkezdődhetett a mérkőzés.

A csapatok eleinte ismerkedtek egymással és a felázott pálya megváltozott adottságaival, majd az írek léptek fel kezdeményezőbben, több veszélyes helyzetet is kialakítottak. A magyar játékosok sem adták fel a támadásokat, a mezőnyjáték helyett inkább a csatármegoldások domináltak. A csúszós füvön számos ígéretes lehetőség adódott a csapatok előtt, élvezetes, izgalmas volt a meccs.

Az első félidő közepén meddő mezőnyfölénybe került Magyarország, de ekkor a vendégek szigorítottak védekezésükön, beálltan a tizenhatosuk környékére, és kevés teret engedtek a házigazdák próbálkozásainak. A magyar játékosokon nem látszott a pénteken, Csehországban 2-1-re megnyert meccs okozta fáradtság, Szalai Ádám például kétszer is csak az ellenfél kapusával állt szemben, de mindkét ziccerét elrontotta.

A szünet után is rendkívül veszélyesen rohamozta vendége kapuját a magyar csapat, de továbbra sem járt sikerrel, ami a gólszerzést illeti, a hátsóalakzat viszont fellazult, így Írországnak is voltak lehetőségei. A játékrész második felében csökkent az iram, de a hazaiak így is megszerezhették volna a győzelmet, ám Szabics Imre lövését a 83. percben Stephen Hunt a gólvonalról ki tudta rúgni, így gólnélküli döntetlennel ért véget a találkozó.

A magyar válogatott a helyzetek számát és a mezőnyfölény mértékét tekintve közelebb állt a győzelemhez, és a csehek elleni siker után ismét egyenlő ellenfele volt egy Európa-bajnoki résztvevő csapatnak.

Az ír válogatott megszakítás nélkül 14. meccsén maradt veretlen, legutóbb 2011. március 29-én kapott ki. A magyar együttes legközelebb augusztus 15-én lép pályára, amikor Izraelt fogadja, szintén felkészülési mérkőzésen.

– Ebben az időszakban már láttam olyan mérkőzést, amely dögunalomba fulladt a motiváció hiánya miatt. Ez a találkozó viszont nagyon kellemes kora nyáresti szórakozást jelentett, bár az eső az elején bekavart. Nagyon jó mérkőzést láttunk, a fogcsikorgató küzdelem hiányzott, de pótolta, hogy mindkét csapat látványosan játszott, ha nem is teljes erőbedobással – értékelte a látottakat Őze Tibor, az MLSZ Grassroots menedzsere, aki szintén a helyszínen tekintette meg a meccset. – Az első tíz-tizenkét percben azt hittem, folytatódik a cseh mérkőzés. Az olasz edző keze nyoma látszik az íreken, lapos labdajáratással egyértelműen mezőnyfölényben voltak. Onnan varázsütésre feljöttünk, kombinatívabban futballoztunk, többet birtokoltuk a labdát.

A Rangadó.hu állandó szakértője hangsúlyozta, az írek számára nem azért volt fontos ez a meccs, mert keresik a legjobb összeállítást, hanem azért, hogy ne essenek ki a ritmusból, és ráhangolódjanak a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra.

– Az íreknél nincs félgőz, ők mindig jól állnak hozzá a mérkőzésekhez. Egervári Sándor ellenben bizonyos kérdésekre keresi a választ – elemezte az összecsapást Őze Tibor. – Például mi történik akkor, ha négy-egy-négy-egyes felállásban kell játszani? Most erre is választ kapott. Juhász Roland kiesése nem hozta zavarba a csapatot, Mészáros Norbert bizonyította, hogy tudja pótolni őt. A védelem nagyon magabiztosan látta el a feladatát, Korcsmár Zsolt már egészen nagyvonalúan játszott. Egyedül talán Laczkó Zsolt pótlása nem sikerült teljesen. Jó kis mérkőzés volt, amelyen ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a szövetségi kapitány fontos információkat kapott.

Az ír csapat a középpályás labdajáratás után lőtt passzokkal a magyar védők mögé került, ebben mindig benne volt a veszély, de végül nem lett belőle baj. A másik oldalon Szalai Ádámnak két óriási helyzete volt, láthatóan begyakorolt figurák végén.

– Gyurcsó Ádám gond nélkül illeszkedett be a csapatba, bíztatónak tűnik a jobboldali játéka. Bár most nem villogott, szerintem további fejlődésre is képes, hosszútávon is megoldása lehet azon a poszton – szögezte le a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza, a Vasas és a Diósgyőr korábbi edzője. – Szakály Péter sem csinált eget rengető dolgokat, de remekül be tudott kapcsolódni az összjátékba. Jellegükben mások ezek a meccsek, mint egy valódi tétmérkőzés, de a fő tanulság, az egyik legnagyobb pozitívum, hogy kellemes gondjai lesznek a kapitánynak, ha visszatérnek a sérült kulcsemberek, hiszen jelenleg van 16-17 játékosa, akiből mindegy, ki játszik, és ez bíztató. Örömteli továbbá, hogy a mieink természetes magabiztossággal játszottak, semmi görcs, semmi túlzott könnyelműség. Az Írország elleni meccs jobb benyomást tett rám, mint a győztes cseh mérkőzés.

Olvasói sztorik