Hírek

Újoncként duplázott az írek ellen

Hamar István számára örökké emlékezetes marad az írek elleni meccs.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi felkészülési mérkőzés, 1993. május 29.
Írország–Magyarország 2-4 (2-0)
Dublin, 25 000 néző
Írország: A. Kelly – Morris, O’Leary, Staunton (Hardy, 38.), McGoldrick, Keane (McLoughlin, 15.), Whelan (Byrne, 71.), Kernaghan (Babb, 33.), Sheedy, Quinn, D. Kelly (Cascarino, 51.). Szövetségi kapitány: Jackie Charlton
Magyarország: Petry – Telek, Csábi, Lőrincz, Bánfi (Balog T., a szünetben), Pisont, Márton, Urbán, Keresztúri, Orosz F., Eszenyi (Hamar, a szünetben). Szövetségi kapitány: Puskás Ferenc
Gólszerzők: Keane (1.), Quinn (4.), illetve Hamar (49., 65.), Balog T. (85.), Urbán (87.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Június 4-én, hétfőn Írországot fogadja felkészülési mérkőzésen a magyar válogatott, a Puskás Ferenc Stadionban. A két csapat legutóbb 19 évvel ezelőtt találkozott egymással. Dublinban rendezték a meccset, amelynek félidejében 2-0-ra vezettek a hazaiak: Roy Keane nagyjából tíz másodperc után, Niall Quinn pedig a negyedik percben volt eredményes. Lehengerlő kezdés! Ott volt a pályán a jelenlegi magyar csapat másodedzője, Csábi József, és a szünet után csereként beállt a Kispest-Honvéd bajnokcsapatának 22 éves csatára, Hamar István is, aki ekkor debütált a válogatottban, és három perc elteltével máris gólt szerzett!

A történet már idáig is mesebeli, de a folytatás még szebben alakult, hiszen a 65. percben ismét betalált, s ez már az egyenlítést jelentette. A slusszpoén stílszerűen a végére maradt, a 85. percben Balog Tibor, két perccel később pedig Urbán Flórián volt eredményes, így Magyarország 4-2-re győzött az írek ellen, akik egy év múlva, 1994-ben ott voltak az Egyesült Államokbeli világbajnokságon, legendás szövetségi kapitányuk, a Zsiráf becenéven közismert Jackie Charlton vezetésével.

– Nekünk sem akárki, hanem Puskás Ferenc volt a szövetségi kapitányunk! Öcsi bácsi személye külön rangot adott számomra a válogatottbeli szereplésnek – mondta a Rangadó.hu érdeklődésére az újoncként duplázó Hamar István. – Az volt az Arsenal legendája, David O’Leary búcsúmeccse. Az írek vezettek is kettő-nullára a félidőben, de mi rossz vendégek voltunk, és elrontottuk a fiesztájukat az én két gólomnak is köszönhetően.

https://www.youtube.com/watch?v=tbLRBmhOYrw

Érdekesség, hogy Puskás Ferenc csupán négy meccsen irányította szövetségi kapitányként a magyar válogatottat, és ez volt az egyetlen, amelyet a csapat megnyert, a többin gólt sem szerzett! A későbbiekben az MTK-ban és a Videotonban is szereplő, illetve Izraelben légióskodó kiváló csatár a mai napig tökéletesen emlékszik az írországi összecsapásra, a dátumát is pontosan, kérdés nélkül megmondta, de a jelennel is tisztában van, hiszen figyelemmel kíséri a válogatott szereplését.

– Nagyon örültem a Csehország elleni sikernek, párhuzam a prágai találkozó, és mi ír meccsünk között, hogy józan ésszel senki nem várt győzelmet a magyaroktól. Arra lehetett számítani, hogy az Európa-bajnokságra készülő ellenfél a legjobb erőállapotában felvonulva leradíroz minket a pályáról. Igen ám, de a hazaiak mezőfölénye meddőnek bizonyult, a mieink pedig a legjobbkor lőtték a győztes gólt, amikor már válaszolni sem tudtak rá, mert nem volt idejük – ecsetelte Hamar István. – A magyarok most biztosan fáradtak, és a siker miatti hurráoptimizmus mindenkivel azt mondatja, hogy az íreket is kötelezően magunk alá kell gyűrni. Én óva inteném ettől a szurkolókat, mert a rohanós, rakkolós ír csapat a fáradt magyaroknak nem lesz kellemes ellenfél. A győzelem gyönyörű lenne, hiszen néhány napon belül két Európa-bajnoki résztvevőt győzne le a válogatottunk, de én a döntetlennel is elégedett lennék.

Hamar István tavaly ősszel múlt 41 éves, és rendszeresen már nem játszik, az NB III-as Tököl VSK szakosztályvezetőként és másodedzőként tevékenykedik. Ahogy ő fogalmazott: átállt a másik oldalra. Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar labdarúgásban máshol nem vállalna szerepet, csak itt, szülővárosa, egyben jelenlegi lakóhelye csapatánál.

Halmosi egyetlen gólja

A statisztikák szerelmesei további érdekességekre bukkanhatnak a magyar–ír párharc történetét böngészve. Halmosi Zoltán, a Haladás legendája 1969-ben lőtte egyetlen válogatottbeli gólját, méghozzá éppen az Írország ellen 4-0-ra megnyert mérkőzésen. Fia, Halmosi Péter hétfő este, 43 év elteltével szintén gólt szerezhet az írek ellen, hiszen ott lesz a pályán a Puskás-stadionban!

Olvasói sztorik