Hírek

Akiket a kiesés szele megcsapott

Skizofrén csapat az NB II-ben: a bronzérem megszerzése után a kiesés elkerülése a cél!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Balmazújváros FC a meglepetések csapata! Az előző szezonban az NB III Mátra-csoportjának második helyén végzett, majd a Bőcs Sport Kft. jogán indult a másodosztályban. A rajt remekül sikerült, hiszen sorra jöttek a győzelmek, a téli szünetben a harmadik helyen állt az újonc, és mindössze hat pont választotta el az éllovas Szolnoktól. Jelentős változás nem történt a kezdőcsapat összetételében a téli szünetben: Oláh Gergő visszatért a DVSC-DEAC-hoz, és érkezett a rutinos Virágh Aladár. Rajta kívül is vannak ismert, tapasztalt tagjai a keretnek, elég csak Szalma Pál, Belényesi Miklós, vagy Urbin Péter nevét említeni. A világ azonban döbbenetesen nagyot fordult az együttessel. Február végén még összejött egy siker a Honvéd-MFA otthonában, azóta azonban tíz meccset játszottak győzelem nélkül, s mindössze három pontot szereztek.

Az éllovas immár nem a Szolnok, hanem az Eger, amelytől 17 pont választja el a tízedik helyre visszacsúszó Balmazújvárost, de a hajdúságiaknak most ez a legkisebb problémájuk, hiszen lassacskán a kiesőzónába süllyednek: a 14. helyen álló Szegedtől csupán három pontra vannak! A következő ellenféltől, a REAC-tól pedig csak kettőre, így tíz sikertelen próbálkozás után péntek délután, Rákospalotán mindenképp nyerniük kell! Így látja ezt a csapat házi gólkirálya, a 12 találatnál járó Urbin Péter is. A 27 éves támadó korábban megfordult Újpesten, Nyíregyházán, Debrecenben és Diósgyőrben is. A Rangadó.hu érdeklődésére úgy fogalmazott, ez a találkozó vízválasztó lehet!

– Ősszel remekeltek, de tavasszal eddig mindössze egy győzelmük és három döntetlenjük van… Mi lehet az oka?
– Szinte hihetetlen! Nehéz kérdés, de mi is ezen gondolkodunk, egész héten ezen törjük a fejünket. Az első félévet győzelmekkel kezdtük, jöttek a sikerek, és ez folyamatosan vitt, repített tovább minket, az egész őszi időszakban jó eredményeket értünk el – mondta a Rangadó megkeresésére Urbin Péter. – Bár a tavaszt is győzelemmel kezdtük, a hazai mérkőzéseinket elszúrtuk. Két-három meccs nem úgy sikerült, ahogy vártuk, és ez görcsösséghez vezetett. Mindenki bizonyítani szeretett volna, a vezetők és a nézők pedig azt várták, hogy folytassuk az elkezdett szériát folyt. Megcsappant a társaság önbizalma, és a kiegyensúlyozott mezőnyben már a kiesés szele is megcsapta az együttest.

– Mi változott a télen?
– Egy ember cserélődött a kezdőcsapatunkban, tehát erre abszolút nem foghatjuk. Ősszel még nem számítottak ránk, hiszen újoncok vagyunk, és mi sem tudtunk, mire vagyunk képesek együtt, ebben az osztályban. A vezetők is úgy látták, hogy jók vagyunk, és úgy ítélték meg, hogy még többre is képesek lehetünk. De amikor elmentünk például a Vecséshez úgy, hogy ott nyernünk kell, és nem sikerült, akkor ez rossz hangulatot szült, hiszen az utolsó nem tudtuk megverni, pont mi, akiknek komolyabb céljai lennének. Már az ellenfelek is készülnek ránk.

– Hogy lehet kikecmeregni ebből?
– A bajnokság tavaszi idénye nem túl hosszú, mindössze három hónap. Annyi, amennyi a felkészülés. Ha belekerülsz egy ilyen szériába, ha elkapsz egy rosszabb sorozatot, nem igazán lehet belőle kijönni. Nem valószínű, hogy játékban már annyit tudnánk fejlődni, hogy szép győzelmeket tudjunk aratni. Most az a lényeg, hogy szervezettek legyünk, és akármilyen csúnya, nehéz sikerrel zárjuk le ezt a rossz időszakot a következő meccsünkön. Négy forduló van hátra, ebből háromszor olyan csapattal játszunk, amely mögöttünk van a tabellán, tehát simán meg lehetne csinálni, tudnánk javítani a pozíciónkon, csak már nem szabad kikapni! A REAC elleni meccs vízválasztó lehet. A rákospalotaiak otthon még csak egyszer vesztettek, leginkább hazai pályán gyűjtögetik a bennmaradáshoz szükséges pontjaikat. Nem szabad kikapnunk, de természetesen a győzelem lenne a legjobb…

Önvizsgálatot kellene tartani!

A DEAC Labdarúgó Utánpótlás szakmai igazgatója, az egyetemi futballprojekt szakmai főnöke, a korábbi élvonalbeli edző, Pajkos János az NB II-es Balmazújvárosi FC szakmai tanácsadója. A Rangadó.hu megkeresésére úgy vélekedett, a csapat tagjai nem lettek rosszabb futballisták, az edző sem lett rosszabb, ezért nem fél attól, hogy kiesés fenyegetné az együttest, de a játékosoknak önvizsgálatot kellene tartaniuk!
– Ősszel minden bejött, a várakozáson és a tudásán fölül szerepelt a csapat, tavasszal pedig pont az ellenkezője, a tudása alatt teljesít a Balmazújváros. Az őszi eredménysor erősebb, a tavaszi pedig gyengébb annál, ami a realitás lenne – magyarázta Pajkos János. – Az okokat először abban kell keresni, hogy van egy játékosállomány, amelynek egy része még nem nagyon játszott NB II-ben. Tehetséges fiatalokról, és egy jól összerakott csapatról van szó, de úgy néz ki, tavaszra kiismerhetőbb lett a játéka. Urbin Péter az egyedüli góllövő csatár, arra a posztra nem sikerült még egy hasonló játékost igazolni. Oláh Gergő távozása nagy veszteség, ő igazi motorja volt az együttesnek. Virágh Aladár érkezett, aki rutinos, jó futballista, nem is teljesít rosszul, de ha Urbin nem rúg gólt, akkor nincs, aki betaláljon. Oda mindenképpen igazolni kellett volna valakit télen, de sajnos nem sikerült. Jól indult a tavasz is, egy győzelemmel, akkor még nem gondolta senki, hogy ilyen lesz a folytatás. A győzelmek hiánya elbizonytalanította a társaságot, immár félve mennek ki pályára. A gyenge mentális felépítésű játékosok erre hajlamosak. Önvizsgálatot kellene tartaniuk, és elhinniük, hogy képesek a győzelemre, és meg kellene valósítaniuk mindezt. Nem lettek rosszabb futballisták, és az edző sem lett rosszabb. Nem félek attól, hogy kiesés fenyegetné az együttest. Szerintem benn fog maradni, és két-három játékossal megerősítve jó csapat lesz a következő bajnokságban. Nagyon szurkolok Arany László vezetőedzőnek, aki lelkiismeretes szakember, ad magára, és megpróbál a lehető legjobban dolgozni. Nem avatkozom bele a munkájába, amikor nem kér meg rá, de érzésem szerint a felkészülést talán másként kellett volna csinálnia szakmailag.

Olvasói sztorik