Foci vb 2014

A legnehezebb feladat előtt

A nap kérdése: vajon képesek lesznek-e pótolni a sérült Neymart a brazilok a Németország elleni elődöntőben?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Luiz Felipe Scolari brazil szövetségi kapitány pályafutása egyik legnehezebb feladata előtt áll, mivel kedden, a németek elleni világbajnoki elődöntőben legnagyobb sztárja, Neymar nélkül kell győzelemre vezetnie a házigazdák válogatottját, amelytől a szurkolók egyértelműen aranyérmet várnak.

A Kolumbia elleni negyeddöntő hajrájában, Juan Zuniga belépője nyomán csigolyarepedést szenvedett csatár elvesztése valósággal sokkolta az együttest és az egész országot. Azóta Brazíliában mindenkit az foglalkozhat, hogy a Barcelona támadója nélkül nyerhet-e a csapat a tornán magabiztosan játszó német gárda ellen.

– Neymar hiányozni fog nekünk. A legjobb, amit tehetünk, hogy csapatként futballozunk kedden, s remélem, bárki szerepel is a helyén, jól fog játszani – mondta vasárnap Oscar, a brazilok középpályása.

Az ötszörös győztes Brazíliát legutóbbi, 2002-es világbajnoki címéhez segítő Scolari vélhetően Williant szerepelteti majd Neymar helyén. Azonban nem a csatár hiánya jelenti az egyetlen komoly gondot a szakember számára, ugyanis sárga lapok miatt a csapatkapitány, Thiago Silva – akit a világ egyik legjobb középhátvédjének tartanak – sem léphet pályára. A Paris Saint-Germain védőjét minden bizonnyal Dante pótolja majd, aki viszont a brazilok közül mindenkinél jobban ismerheti a német játékosokat, mivel évek óta a Bayern München alapemberének számít.

A közvélemény és a szakértők szerint is óriási előnyt jelent Neymar sérülése a sorozatban negyedik világbajnoki elődöntőjükre készülő németeknek, az európai csapatnál ennek ellenére sajnálják, hogy nem futballozhat ellenük a fiatal támadó.

– Mindannyian szomorúak vagyunk, hogy nem játszhat. Mindig az a jó, ha a legnagyobb sztárok a pályán vannak. Ugyanakkor azt hiszem, a csapattársai még jobban fognak hajtani, mert most már miatta is meg akarják nyerni a világbajnokságot – nyilatkozta Bastian Schweinsteiger.

Joachim Löw szövetségi kapitány a 2006-os világbajnokság után vette át a német együttes irányítását, és azóta a csapat valamennyi nagy tornán bejutott az elődöntőbe. A fináléba viszont csak egyszer, a 2008-as Európa-bajnokságon tudott bekerülni, és a szakember szerint eljött az ideje, hogy ez a sorozat megszakadjon.

– Megpróbáljuk megtenni a következő lépést. A csapat erős és stabil, és most mindenképpen fináléba akarunk kerülni – mondta Löw, akinek nincsenek olyan problémái, mint kollégájának, miután a nyolcaddöntőben megsérült Shkodran Mustafit kivéve minden játékosa egészséges.

Németország az utóbbi időben valamennyi tornán kiválóan játszott, ám a nagy sikerrel adós, világbajnokságot ugyanis legutóbb 1990-ben, míg Európa-bajnokságot 1996-ban tudott nyerni. A nagy érdeklődéssel várt brazil-német csata kedden – magyar idő szerint – 22 órakor kezdődik Belo Horizontében.

A két válogatott eddig összesen 21 alkalommal találkozott egymással, a brazilok 12-szer, a németek pedig négyszer győztek, ötször döntetlen született. A dél-amerikai csapat 39, az európai 24 gólt lőtt. Világbajnokságokon eddig mindössze egyszer csapott össze a két együttes: a 2002-es torna jokohamai döntőjében 2-0-ra a brazilok nyertek. A Konföderációs Kupán két meccsen két brazil siker született: 1999-ben, a mexikói Guadalajarában 4-0-ra, 2005-ben, Nürnbergben 3-2-re győzött a csapat. A 18 barátságos mérkőzést tekintve kilenc brazil és négy német győzelem, valamint öt döntetlen a két fél mérlege. Legutóbbi találkozójukra 2011. augusztus 10-én, Stuttgartban került sor, azt a meccset 3-2-re a németek nyerték.

Olvasói sztorik