Foci vb 2014

A született vezér

A francia védelem oszlopa, Mamadou Sakho felépült sérüléséből, és készen áll a németek elleni negyeddöntőre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem kérdés, hogy Mamadou Sakho hamar a francia szurkolók kedvencévé vált. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a védő nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő a tavaly novemberi, Ukrajna elleni pótselejtező visszavágóján, amikor Franciaország 2-0-s hátrány ledolgozva állt fel a padlóról, és jutott ki a világbajnokságra. A brazíliai tornán is oszlopos tagja a franciák szilárd védelmének, amit azért Didier Deschamps szövetségi kapitány korábban elég sokat variált.

A svájciak elleni csoportmeccsen Sakhót combizom-húzódás miatt le kellett cserélni, de a 24 éves hátvéd elmondta, hogy a sérülése már a múlté, és készen áll a következő kihívásra.

– A dolgok jobbra fordultak, már jól vagyok – mondta Sakho a németek elleni negyeddöntőt megelőzően, még mindig bekötözött combbal. – Elővigyázatosságból tíz napig nem edzettem, de most már minden rendben van. A biztonság kedvéért még be van kötözve a combom, de higgyék el, jól vagyok.

A francia szurkolók bizonyára örülnek Sakho felépülésének, mert bár Laurent Koscielny remekül pótolta a Liverpool sztárját Varane mellett, de a franciák valószínűleg nehezen felejtik Koscielny-nek az ukránok elleni pótselejtező első felvonásán kapott piros lapját, amit ütésért kapott.

– Raphael és én jól játszottunk együtt, de Laurent teljesítménye is példaértékű volt. A legfontosabb mindannyiunk számára, hogy készen álljunk a harcra, amikor az edző szólít minket. Szerencsére eddig ez jól sikerült – magyarázta Sakho.

Sakho egyébként egy született vezér, aki 17 éves kora óta Paris Saint-Germain csapatkapitánya volt, mielőtt tavaly nyáron a Liverpoolba igazolt. Ezzel ő legfiatalabb csapatkapitány a párizsi klub és az egész Ligue 1 történetében. Manapság pedig Sakho a francia válogatott csapatkapitány-helyettese.

– A csapattársakkal törődni és odafigyelni rájuk az öltözőben egy spontán és természetes dolog számomra. Erős személyiségem van, és ez segít nekem. Gyakran ugratom és megviccelem a srácokat, és szerintem ez a legjobb módja a bizalomnak. Mindig is ilyen nagy-testvér stílusú kapcsolatom volt a fiatalokkal. Amikor én voltam fiatal, nagyon örültem annak, ha az idősebbek tanácsokkal láttak el, hiszen mindig tanultam valami újat tőlük.

A franciáknak és Sakhónak péntek este a németekkel kell farkasszemet nézniük a világbajnokság negyeddöntőjében.

– Érdekes meccs lesz. A németeknek rengeteg kiváló fiatal játékosuk van, de ezzel mi is így vagyunk. Meg kell ragadnunk azokat a dolgokat, amelyekben jók vagyunk és játszanunk kell a saját játékunkat. Folytatnunk kell azt, amit elkezdtünk az első meccs óta, és ehhez még hozzá kell tennünk extra koncentrációt, elszántságot és megfelelő agressziót – mondta Mamadou Sakho.

Olvasói sztorik