Foci vb 2014

Másfél öngóllal esett ki Nigéria

Az afrikaiak sokáig állták a sarat, Franciaország ellen, de kapusuk, Enyeama hibája végzetesnek bizonyult.
Világbajnokság, nyolcaddöntő
Franciaország–Nigéria 2-0 (0-0)
Brazíliaváros, 70 ezer néző. Játékvezető: Geiger (amerikai)
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Koscielny, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Valbuena (Sissoko, 94.), Benzema, Giroud (Griezmann, 62.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Omeruo, Yobo, Oshaniwa – Onazi (R. Gabriel, 59.), Mikel – Odemwingie, Moses (Nwofor, 89.), Musa – Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi
Gólszerzők: Pogba (79.), Yobo (öngól 92.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Európai-afrikai ütközetre került sor a hétfői játéknap első nyolcaddöntőjében: Franciaország és Nigéria találkozott. A gallok veretlenül nyerték meg az E-csoportot, Ecuador és Honduras ellen gólt sem kaptak. A Szupersasok az F-kvartett második helyén zártak, a masszív argentin védelmet a csoportkörben kétszer is sikerült eredményesen átjátszaniuk.

Az afrikaiak kezdték a mérkőzést, akiknél csuklótörés miatt Michel Babatunde nem játszhatott, míg a franciáknak Mamadou Sakhóról kellett lemondani combsérülés miatt. Lüketető iramban kezdődött a találkozó, mindkét együttes gyors támadásokat vezetett, úgy tűnt, egyik csapat sem áll be védekezni. A mérkőzés favoritjai előzetesen ugyan a franciák voltak, ám Nigérián a megilletődöttség legkisebb jele sem látszott. Főleg a szélekről beívelt labdákkal veszélyeztettek, ám komoly galibát az első tíz percben nem okoztak Lloris kapuja előtt.

A 15. percben formás és mutatós támadást vezetett Franciaország, a villámgyors akció végén Giroud lőhetett kapura, ám a nagy erejű bomba jócskán fölé szállt. Válaszként ígéretes helyről lőhetett szabadrúgást Nigéria, ám Mikel legurított labdáját Emenike 18 méterről a bal felső fölé bombázta. A huszadik percben megszerezte a vezetést Nigéria, ám csak néhány pillanatig volt nagy az öröm, a játékvezető ugyanis les miatt nem adta meg a találatot. Musa beadása után Emenike lőtte ki nagyon szépen a jobb alsót, ám a játékos éppen kilógott a lesvonalról. Ellencsapásként könnyedén előnybe kerülhetett volna Franciaország: Pogba vágtatott át a nigériaiakon, majd a szélre passzolt, ahonnan Valbuena centerezett vissza a feladóhoz. A Juventus sztárja remek mozdulattal lőtt tíz méterről, ám Vincent Enyeama hatalmas bravúrt mutatott be. A hajrában Valbuena passzából Debuchy villantott, ám jobbal, tíz méterről tüzelt a bal alsó mellé.

Gól a szünetig nem született, ám a semleges nézők nagyszerű negyvenöt perc láthattak. A csapatok bátran támadták, a középpálya, mint olyan gyakorlatilag nem létezett az első játékrészben. Félő volt, ezt a tempót sokáig nem bírják a csapatok.

A fordulás után egyik mester sem nyúlt cseréhez, a csapatok változtatás nélkül, nagy elánnal vágtak neki a második felvonásnak. Az 52. percben Victor Moses előtt adódott remek lehetőség a kapu közvetlen előterében, ám a játékos kezezett, így odalett az akció. Két perccel később Matudi nagyon csúnyán talpalta le Onazit, a vétkes megúszta sárga lappal, a bíró talán mást nézett… A sérült játékos hordágyon hagyta el a pályát, helyét R. Gabriel vette át.

Az első óra végére az iram visszaesett, a próbálkozásokban egyre kevesebb veszély rejlett, a szélről belőtt labdák ugyanis a kapusok, illetve a védők számára csemegét jelentettek mindkét oldalon. A vérszegény francia támadójátékot kívánta felpörgetni Deschamps kapitány, és a passzív Giroud helyett Griezmann érkezett. A változtatás ellenére Nigéria maradt támadásban: Odemwingie-t nem vették komolyan a francia védők, és egy remek cselsorozat után lőtt középről – Lloris öklözött.

A hetvenedik percben Franciaország megmutatta klasszisát, illetve azt, miért is tartanak tőlük az ellenfelek. Griezmann remek háromszögezés után, három ember között varázsolta Benzema lábára a labdát, a csatár lövésébe beleért a kapus, Moses pedig a gólvonalról vágta ki a labdát. A hajrára felpörgött Franciaország, igazi tűzijáték alakult ki az afrikai kapu előtt: egy sarokrúgás után a kipattanót Cabaye 18 méterről jobbal a keresztlécre vágta, Enyema csak néző volt. Újabb szöglet után Valbuena jobbról Benzema fejére lőtte a labdát, ám a hatméteres fejest a léc alól tolta ki a kapus. A 79. percben aztán már nem volt ellenszer a francia nyomásra, Pogba révén szerezték meg a vezetést a gallok. A rendkívül agilis Valbuena szögletére rosszul lépett ki Enyema, a csapatkapitány csak beleütni tudott a labdába, Pogba pedig kilenc méterről a kapu közepébe bólintott (1-0).

A gól szemmel láthatóan megfogta az nigériaiakat, nem tudtak nagyobb fokozatra kapcsolni, a franciák pedig ügyesen tartották meg a labdát. A hosszabbításban végleg eldőlt a mérkőzés, egy kis szöglet után Griezmann pöckölése után Yobóról pattan a labda a hálóba, öngól és 2-0. A franciák végül két góllal múlták felül a nigériaiakat, az egyébként remekül védő Enyeama hibája végzetesnek bizonyult.

– A kapus egyszer hibázott, ezt kihasználták a franciák, a második gólnál pedig bepattant a labda a védőről. Úgy érzem, a lelkesebb csapat nyert, mert a franciák jobban akarták a sikert, komolyabban vették a meccset, bár Nigéria meglepően jól tartotta magát, simább francia győzelemre számítottam. Ez volt a legjobb játék, amit a vébén Nigéria produkált. Jól játszottak a mérkőzés nagy részében a masszív francia csapat ellen, és a minimális céljukat elérték a tornán – mondta a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, a nigériai születésű Thomas Sowunmi, a magyar válogatott korábbi, az FC Ajka jelenlegi játékosa.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik