Nemzetközi foci

Veretlenül elsők a franciák

Franciaország 0-0-t játszott Ecuadorral a világbajnokság E-csoportjának utolsó fordulójában.
Világbajnokság, E-csoport, 3. forduló
Ecuador–Franciaország 0-0
Rio de Janeiro, 74 ezer néző. Játékvezető: Doue (elefántcsontparti)
Ecuador: Domínguez – Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví – Minda, Noboa (Caicedo, 90.) – A. Valencia, Montero (Ibarra, 63.) – Arroyo, E. Valencia. Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Sakho (Varane, 61.), Digne – Pogba, Schneiderlin, Matuidi (Giroud, 67.) – Griezmann (Remy, 79.), Benzema, Sissoko. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Kiállítva: A. Valencia (48.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az E-csoport utolsó fordulójában Ecuador, és a hat pontjával a csoport élén álló Franciaország csapott össze. Utóbbi együttesnek már a döntetlen is csoportelsőséget érhetett, míg Ecuador nagy csatát vívott az ugyancsak hárompontos Svájccal.

Nem mondhatni, hogy nagyon bekezdtek volna a csapatok: a 11. percben Griezmann kaput nem találó lövése jelentette az első valamirevaló lehetőséget. Négy perccel később Sissoko próbálkozott, de Domínguez magabiztosan állta a lövés útját. A 22. percben Enner Valencia is jelezte, pályán van, de lövése elkerülte a kaput.

A 38. percben Pogba fejelt egy szabadrúgást követően, Domínguez azonban nagy bravúrral hárított. Három perccel később a másik hálóőr is bemutatott egy nagy védést: Enner Valencia fejesésénél Lloris volt a helyén. A félidő hajrájára éledeztek igazán a csapatok: egy perccel a rendes játékidő vége előtt Benzema vette célba a kaput, Domínguez azonban ezúttal is védett, így 0-0-val zárult az első játékrész.

A 47. percben Sagna labdáját Griezmann lőtte kapura, Domínguez azonban bravúrral a lécre tolta a lövést. Egy perccel később Antonio Valencia nyújtott lábbal tarolta le Digne-t – a játékvezető némi habozás után felmutatta a piros lapot az ecuadorinak.

Az 54. percben három a kettőbe vezethetett kontrát az emberhátrányban játszó ecuadori együttes, de Noboa 15 méterről nem találta el a kaput. A kiállítás igencsak felpaprikázta a dél-amerikaiakat: bátor támadásokat vezettek, míg hátul áttörhetetlen falat jelentett a védelmük.

A 62. percben Benzema passzát Matuidi bombázta kapura, de Domínguez könnyen ölelte magához a középre tartó lövést. Egyre nagyobb fölényt harcolt ki a francia válogatott, de továbbra is jól zárt az ecuadori védelem: a 65. percben Benzema lövésébe lépett bele egy védő, így szögletre csorgott a labda.

A 73. percben Pogba rontott ordító ziccert: egy jobb oldali beadást fejelt mellé öt méterről. A 81. percben Arroyo iramodott meg a bal szélen, azonban 12 méterről kissé kisodródva csúnyán mellé lőtt. Két perccel később Ibarra került helyzetbe, de középre tartó lövését Lloris a mezőnybe tenyerelte. A 84. percben Benzema lőhetett hét méterről, két védő szorításában azonban csak Domínguez kezeibe tudta lőni a labdát. A végén még Remy lövésénél is bravúrt mutatott be Domínguez, így maradt a null-null.

A döntetlennel a francia együttes megnyerte csoportját, így Nigériával találkozik a legjobb 16 között, míg Ecuador elbúcsúzott a további küzdelmektől, ugyanis a csoport másik mérkőzésén Svájc legyőzte Hondurast.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

A kiállítást követően vált igazán veszélyessé Ecuador játéka. Az első félidőben azt láthattuk, milyen az, amikor túl óvatosan játszanak a csapatok. A franciák – akik gyakorlatilag páholyból követhették a találkozót – és Ecuador sem kockáztatott. Sokat változott a játék képe a második játékrészben Giroud beállásával. Két befejező csatárral sokkal veszélyesebbek voltak a franciák, igaz, ahogy már mondtam, Ecuador játéka is jóval aktívabb lett a kiállítást követően. Az ilyen helyzetek sokféleképpen elsülhetnek: van, hogy az emberelőnyben játszó csapat hiszi el, hogy megnyerheti a meccset, de megesik, hogy a hátrányban játszó fél szívja fel magát, és rájön, hogy a kissé kiengedő ellenféllel szemben elég egy kis plusz energiát befektetni ahhoz, hogy meglegyen a győzelem. Ecuador közel állt a meglepetéshez, több helyzetet is kialakított tíz emberrel is, igaz, a másik oldalon is megvoltak a lehetőségek, ám Remy helyzeténél nagyot védett az ecuadori kapus, míg a többi lehetőségnél rendre a hálóőrt találták el a támadók, vagy elkerülte a lövés a kaput.

Összességében elmondható, hogy bár az első félidő óvatos játékot hozott, a második játékrész kifejezetten élvezhető volt, gólra törően futballoztak a csapatok. Nagy szenzáció nem született, az esélyesebb csapat kézben tartotta a meccset és biztosan nyerte meg csoportját, a döntetlennel pedig Svájcot is magával húzta a legjobb 16 közé.

Olvasói sztorik