Foci vb 2014

Nehéz dolguk lesz a franciák ellen

Dárdai Pál kíváncsi arra, hogy a németek mennyire tudják kipihenni a hosszabbításos meccsüket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A végső győzelemre is esélyesnek tartott német válogatott csak a hosszabbításban tudta legyőzni 2-1-re Algériát a világbajnokság nyolcaddöntőjében. Az egyeneses kieséses szakaszba csoportelsőként jutó Németországra ismét nem vár egyszerű feladat, hiszen a remekül teljesítő franciákkal találkozik a pénteki negyeddöntőben. A Rangadó.hu világbajnoki szakértője, ifj. Dárdai Pál, a német Hertha BSC és a magyar válogatott korábbi kiváló középpályása, értékelte Joachim Löw csapatának eddig teljesítményét, és beszélt a franciák elleni várakozásairól is.

– Nagyon jól kezdték a világbajnokságot a németek, de utána Ghána, és most Algéria ellen is maximumot kellett játszaniuk fizikálisan – kezdte Dárdai Pál, a Hertha utánpótlás-edzője. – A százhúsz percet elég keményen meg kellett hajtaniuk, és biztos vagyok benne, hogy ezt nem lesz egyszerű kipihenniük. Ahogy teltek a mérkőzések, folyamatosan romlott a játék, és egyre kevesebb gólhelyzetet harcoltak ki, én azért többet vártam. Kíváncsi leszek, hogy ezt a hosszabbításos nyolcaddöntőt hogyan fogják tudni kipihenni, mert ez komoly terhelés volt. Néztem statisztikákat, egy ilyen összecsapáson futnak tizenöt kilométert a játékosok. A tíz-tizenkét kilométer is sok, amikor egy hajtós kilencven perc van. Az emberi szervezet is behatárolt, és ez komoly sorozatterhelés. Nem tudom, mit lép majd a kapitány, de nem egyszerű a helyzetük.

– A játékuk alapján eddig azt látta tőlük, amire számított?
– Átálltak erre a négy-három-hármas játékrendszerre, és igazából támadók vannak meg védők. Nincsenek állandó posztok, elmozgó játékosok vannak. Másképp játszanak, mint az előző években. Akkor is a Bayern München volt a váza a válogatottnak, de a münchenieket akkor Jupp Heynckes irányította, nem Guardiola. Az egy más történet volt, ez pedig most szintén egy más foci. Szerintem Özil nincs jó formában, emiatt a támadójáték kicsit visszaesett, illetve Götze sem hozta azt, amit vártam volna tőle az első meccs után. Thomas Müller az, aki egy kicsit viszi a hátán a csapatot és gólveszélyes is. A kinézete alapján nem is gondolná róla az ember, de ő egy nagyon komoly futballista.

– Mire számít a Franciaország elleni negyeddöntőben?
– Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz lesz a németeknek. A franciáknak nem kellett hosszabbításos meccset játszaniuk. Franciaországról senki nem beszélt, nem lettek beharangozva favoritnak. Több csapatot is említettek a végső esélyesek között, de a franciákról sosem esett szó. Ehhez képest szépen csorognak előre, és biztos vagyok benne, hogy a német válogatottnak nem lesz egyszerű dolga. A németek azonban nagyon tudják, hogy amikor győzni kell, akkor hogyan nyerjenek, tehát ilyen szempontból ez rendben van.

– Mennyire elégedettek Németországban a válogatott teljesítményével? Milyen a közhangulat?
– Németországban nincsenek megelégedve a mérkőzésekkel és a játék képével. Ez azonban nem baj ilyenkor, sőt inkább ez a jó. Sokkal rosszabb lenne, ha mindenki elégedett lenne, mert így legalább elszántabb tud maradni a csapat. Egy világbajnokságot így lehet megnyerni, ha nem vagy megelégedve. Mész előre, mindig hozod a limitet és koncentrált vagy. Sokszor előfordul, hogy egy csapat mondjuk három-nullra nyer, és akkor azt gondolja, hogy minden működik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik