Foci vb 2014

A németek elbúcsúztatták Afrikát

A fekete kontinens utolsó csapataként Algéria is kiesett; Németország hosszabbításban győzött 2-1-re.
Világbajnokság, nyolcaddöntő
Németország–Algéria 2-1 (0-0, 0-0, 1-0 – hosszabbítás után)
Porto Alegre, 43 néző. Játékvezető: Ricci (brazil)
Németország: Neuer – Mustafi (Khedira, 69.), Mertesacker, J. Boateng, Höwedes – Schweinsteiger (Kramer, 107.), Lahm, Kroos – Özil, Müller, Götze (Schürrle, a szünetben). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Algéria: M’bolhi – Mandi, Belkalem, Hallis (Bugerra, 97.), Gulam – Laszen, Mosztefa, Taider (Brahimi, 78.) – Feguli, Szudani (Dzsabu, 100.), Szlimani. Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodzic
Gólszerző: Schürrle (92.), Özil (119.), illetve Dzsabu (121.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnokság második hétfői nyolcaddöntője előtt az algériaiak közül szinte mindenki az 1982-es, spanyolországi tornát emlegette, amikor Rabah Madjer és társai legyőzték az NSZK-t, amely végül az osztrákokkal karöltve kigolyózta az észak-afrikaiakat. A németek közül Hummels betegség, Podolski pedig kisebb sérülés miatt hiányzott.

A kilencedik percben Neuer kapusnak a tizenhatoson kívülre kifutva kellett szögletre mentenie Slimai elől – ez volt az első érdekesség a meccsen, amely meglehetősen óvatosan, biztonsági focival kezdődött. A németek nem estek neki esztelenül a jól kontrázó ellenfelüknek. A 14. percben Freguli remek cselekkel tisztára játszotta magát a tizenhatoson belül, ígéretes helyzetbe került, de éles szögből nem a beadást választotta, hanem lőtt, de magasan a kapu fölé.

A 17. percben Slimani fejelt a hálóba egy hajszálpontos beadást, de a játékvezető les miatt – jogosan – nem adta meg a gólt. Egy perccel később Szudani passzát Gulam nagy helyzetben előtte keresztbe a kapu előtt. Az algériaiak meglepően jól játszottak, a németek viszont tanácstalannak tűntek ellenfelük magabiztos védekezése miatt. A 23. percben Özil veszélyes emelését M’Bolhi ütötte szögletre. A 31. percben formás német támadás végén Lahm lövését blokkolták. Ezután Müller fejelt a kapu mellé.

A 37. percben Özil lövését M’Bolhi csak kiütni tudta, de Müller nem találta el jól a kipattanót. A túloldalon Mosztefa nagy lövése megpattant Jérome Boateng lábán, így szöglet lett a vége. Felpörögtek az események: Kroos kísérletét védte az algériai kapus, majd Götze ismételhetett közelről, de M’Bolhi ezt is védte. Az első félidőben nem született gól, a játék pedig a várakozásoknál sokkal kiegyenlítettebb volt, annak ellenére, hogy a labdabirtoklásban szinte nyomasztó fölényük volt az európaiaknak.

A szünet után a frissen beállt Schürrle lövése megpattant egy védőn, de majdnem így lett belőle gól. A szöglet után Mustafi közelről éppen a kapus kezébe fejelt. A második félidő sokkal lüktetőbb, eseménydúsabb játékkal kezdődött, mint az első. Az 54. percben Schweinsteiger passzát Lahm lőtte kapura, M’Bolhi a levegőben úszva nagyot mentett. A játék képe csupán annyit változott, hogy hiányoztak az algériai helyzetek, Németország jelentős labdabirtoklási fölénye megmaradt, sőt talán fokozódott is. A 74. percben Freguli lőtt a kapu mellé, majd Szlimani kísérletét Neuer fogta.

A 79. percben Müller remek egyéni akciója után Schweinsteiger fejese elsuhant a gólvonallal párhuzamosan. Egy perccel később Müller közeli fejesét M’Bolhi nagy bravúrral kiütötte, az ismétlést követően pedig Belkalem a gólvonalról tisztázott. A szöglet után Höwedes kísérletét is a gólvonalról rúgták ki az észak-afrikaiak. A 82. percben Müller lőtt közelről a kapu mellé. Nagyobbnál nagyobb helyzeteket hagyott kihasználatlanul a hajrában nyomasztó fölényben focizó Németország, majd a 89. percben ismét Neuer kapusnak kellett messze kifutva tisztáznia.

A kilencvenedik percben Schweinsteiger fejesét fogta az afrikaiak kapusa. A 94. percben Hallis mentett nagyot a kapu elé berobbanó Lahm elől, és mivel egyetlen gól sem született, következhetett a hosszabbítás. A ráadás második percében Müller beadása után a labda megpattant Schürrle sarkán, majd a hálóba vágódott (1-0). Négy perccel később Özil kapott remek labdát, de a tizenhatoson belül Hallis szerelni tudta. Ezt követően Müller lőtt a kapu mellé. A 101. percben egy algériai szöglet után Mosztefa lőtt nagy helyzetből a kapufa mellé.

A ráadás második felvonása is nagy küzdelmet hozott, és a korábbiakhoz hasonló nagy helyzetek sem maradtak el. A 117. percben Kramer közeli lövését védte M’Bolhi, majd Müller ziccerét is hatástalanították. Két perc múlva Özil és Schürrle passzolgatott a tizenhatoson belül, utóbbi lövését blokkolták, előbbi viszont nem hibázott (2-0). És még ezzel sem volt vége, hiszen a hosszabbítás hosszabbításában Dzsabu szépített (2-1), sőt Bugerra egy fejessel egyenlíthetett volna…

Az algériaiak hősként szenvedtek vereséget a helyzetkihasználással hadilábon álló németektől, és kiesésükkel az utolsó afrikai csapat is búcsúzott a brazíliai tornától. A németekre Franciaország vár a negyeddöntőben.

A Rangadó.hu világbajnoki szakértője, Torghelle Sándor, a német Carl Zeiss Jena, az Augsburg, a Fortuna Düsseldorf, és a magyar válogatott korábbi, az MTK jelenlegi csatára. Interjúnkat kedden, kora délután olvashatják!

Olvasói sztorik