Nemzetközi foci

Izgalmakkal teli döntetlen

Németország 2-2-t játszott Ghánával a világbajnokság G-csoportjának második fordulójában; Klose utolérte Ronaldót.
Világbajnokság, G-csoport, 2. forduló
Németország–Ghána 2-2 (0-0)
Fortaleza, 60 ezer néző. Játékvezető: Ricci (brazil)
Németország: Neuer – Boateng (Mustafi, a szünetben), Hummels, Mertesacker, Höwedes – Khedira (Schweinsteiger, 70.), Lahm, Kroos – Özil, Müller, Götze (Klose, 69.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Ghána: Dauda – Afful, Boye, Mensah, Asamoah – Muntari, Rabiuh (Badu, 78.) – Atsu (Wakaso, 73.), Boateng (J.Ayew, 53.), A. Ayew – Gyan. Szövetségi kapitány: James Appiah
Gólszerzők: Götze (51.), Klose (71.), illetve A. Ayew (54.), Gyan (63.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szombati játéknap második mérkőzésén Németország lépett pályára Ghánával ellen a G-csoport második fordulójában. Az első körben a németek 4-0-ra verték a portugálokat, míg az afrikaiak 2-1-es vereséget szenvedtek az Egyesült Államok legjobbjaitól. Ghána az életben maradásért, Németország a továbbjutásért lépett pályára.

Az első percekben a középpályán zajlott a játék, a kapukig nem jutottak el a csapatok. Az első lehetőség a ghánaiak előtt adódott: Atsu húzott el a jobb szélen, remek középre adását a nagy helyzetben lévő Gyan azonban hét méterről fölé bombázta. Az első negyedórában többet birtokolta a labdát a német válogatott, de igazi helyzetig nem tudott eljutni a stabilan védekező afrikaiak ellen.

A 18. percben egy német kontra végén Özil passzolt Khedirához, akinek 18 méteres, gyenge lövését simán védte Dauda. Három perccel később nagy német helyzet maradt ki: Özil tálalt a jól érkező Müller elé, de Boye az utolsó pillanatban szerelni tudta a lábát már lövésre lendítő németet. Félóra játék után kiegyenlített volt a mérkőzés, a németek nem igazán találták a ghánaiak ellenszerét. A 31. percben viszont megint Németország szerezte meg majdnem a vezetést: Götze iramodott meg a jobb oldalon, majd önzetlenül a berobbanó Müllert kereste, aki elől azonban tisztázni tudott az afrikai védelem.

Két perccel később Muntari távoli bombáját kellett bravúrral védenie Neuernek. Ezekben a percekben inkább a ghánaiak veszélyeztettek, Gyan tört kapura, de hatalmas gólhelyzetben rossz megoldást választott. Az első játékrészben nem igazán futballoztak jól a németek, az afrikaiak fegyelmezettek voltak, nem hagyták kibontakozni az ellenfelet.

A második félidő elején vezetéshez jutott Németország: Müller remek beadására Götze érkezett, tíz méterre a kaputól saját térdére fejelte a labdát, onnan pedig a kapuba pattant (1-0). Három perccel később egyenlítettek a ghánaiak: André Ayew egy jobboldalról beívelt labdát fejelt kilenc méterről a hálóba (1-1).

A kapott gól megzavarta a németeket, nem találták a saját játékukat, a ghánaiak viszont megtáltosodtak és megfordították a találkozót: a németek a saját térfelükön vesztettek labdát, a leshatáron kimozduló Gyan pedig tíz méterről könyörtelenül kilőtte a hosszú sarkot (1-2).

Néhány cserével frissítettek a németek, aminek meg is lett az eredménye: a beálló Klose a hosszú kapufánál érkezett Höwedes csúsztatására, és juttatta a hálóba a labdát, amivel beérte a brazil Ronaldót a világbajnokságon szerzett gólok tekintetében (2-2).

Az egyenlítő találat után feléledtek a németek, Schweinsteiger húsz méteres szabadrúgása nem sokkal szállt el a kapu felett. Az utolsó tíz percet az európai válogatott uralta, a 84. percben Müller gólra lövésébe az utolsó pillanatban vetődtek be az afrikai védők. Négy perccel később Jordan Ayew próbálta bevenni Neuer kapuját, a német hálóőr azonban magabiztosan védett. A rendes játékidő utolsó percében Klose került óriási helyzetbe, de 15 méterről a jobb alsó sarok mellé lőtt. A világbajnokság eddigi egyik legjobb és legizgalmasabb összecsapása 2-2-es döntetlennel ért véget, így a G-csoportban még semmi nem dőlt el.

Amit Ghána diktált, nem lehet bírni

A mérkőzést a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, ifj. Dárdai Pál, a Herha BSC egykori magyar válogatott játékosa, jelenlegi utánpótlásedzője értékelte:
Szerintem ez a meccs mindenkinek tetszett, ilyen iramú találkozót még nem láttam a mostani világbajnokságon. Mindkét csapat offenzívan futballozott, nem volt labdatologatás, várakozás. Majdnem olyan volt, mint egy angol bajnoki, a csapatok le-föl zakatoltak, és egyaránt veszélyeztették a kaput. A döntetlen igazságos. Kettő-egyes állásnál Ghána fizikailag visszaesett, Joachim Löw jól cserélt, hiszen Klose rutinja ezúttal is kincset ért, de őt ezért vitték…
Azt a tempót, amit Ghána diktált, nem lehet kilencven percen keresztül bírni, ezért erőnlétileg megroppantak. Ha a német kicsit okosabbak, a hajrában eldöntik a találkozót, de nem lett volna igazságos ha győznek. Ezt a meccset nagyon nehéz lesz kipihenni, még a következő fordulóban is benne lesz a játékosok lábában, és főleg Ghánára gondolok, mert a németeknek több lehetőségük van a pihentetésre. Nyomás alatt sok gólhelyzetet alakítottak ki, öröm volt nézni, hiszen így szép a foci. Élőben biztos hatalmas élmény lehetett, de tévén keresztül is az volt.

Olvasói sztorik