Nemzetközi foci

Német henger Müller triplájával

Németország leszámolt az egy félidőt emberhátrányban játszó Portugáliával, a triplázó Thomas Müller vezetésével 4-0 lett a vége.
Világbajnokság, G-csoport, 1. forduló
Németország–Portugália 4-0 (3-0)
Salvador da Bahia, 50 ezer néző. Játékvezető: Mazics (szerb)
Németország: Neuer – J. Boateng, Hummels (Mustafi, 74.), Mertesacker, Höwedes – Lahm, Khedira – Özil (Schürrle, 82.), Kroos, Götze – Müller (Podolski, 82.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Portugália: Rui Patrício – Coentrao (A. Almeida, 65.), J. Pereira, Pepe, B. Alves – Moutinho, R. Meireles, Veloso (Ricardo Costa, a szünetben) – Nani, Ronaldo, H. Almeida (Éder, 28.). Szövetségi kapitány Paulo Bento
Gólszerzők: T. Müller (12., 45., 78. – az elsőt tizenegyesből), Hummels (32.)
Kiállítva: Pepe (38.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Európai csúcsrangadót rendeztek a G-csoportban a hétfői játéknap nyitómérkőzésen – a világbajnoki döntőnek is beillő összecsapáson Németország a portugálokkal nézett farkasszemet. A helyszín az Arena Fonte Nova volt, ahol korábban a hollandok két vállra fektették a regnáló világbajnok spanyolokat. Hasonlóan izgalmas és domináló támadófutballt várt a közvélemény most is. A derbit a helyszínen tekintette meg Andrea Merkel is, a német kancellár pedig elégedetten nyugtázhatta, hogy a Nationalelf játékosai az első percekben határozottan letámadják ellenfelüket, a labdaszerzések után pedig az ellenfél tizenhatosán belül keltenek zavart.

Az első komolyabb helyzetet azonban a portugálok alakították ki, C. Ronaldo a hetedik percben gyors vágta után robogott a németek kapujáig, ám a kicsit kiszorított pozícióból megeresztett lövését Neuer hárítani tudta. A túloldalon válaszként még nagyobb helyzet marad ki: Rui Patricio kapus senkitől nem zavartatva Sami Khedirához passzolt, aki 24 méterről kapásból az üres kapu jobb sarka mellé vágta a labdát. Nagy potya lett volna…

A 11. percben aztán már nem volt ellenszer a németekre. Az agilisen kezdő Mario Götze, mint egy tank, ellenállhatatlanul tört a tizenhatoson belül, Joao Pereira pedig nem tudta tartani a Bayern középpályását, lerántotta. A játékvezető a büntetőpontra mutatott, kiosztott egy sárgát a reklamáló vétkesnek, majd Müller németes precizitással helyezte a labdát a tizenegyes-pontra. Az előző vébé társgólkirálya rendkívül higgadtan lőtt a bal alsó sarokba – a portugál hálóőr hiába érezte az irányt, nagyon jól volt helyezve (1-0).

A kapott gól után többet birtokolta a labdát Paulo Bento csapata, ám a németek rendre veszélyesen támadtak vissza. Götze szemmel láthatóan nagyon élvezte a játékot, és bátran biciklizett a védők gyűrűjében. A 24. percben aztán a portugál nézők talán már gólt ünnepeltek, ám Nani bombája a tizenhatos vonaláról a keresztléc felett hagyta el a játékteret. Néhány perccel később kényszerű cserét hajtott végre Paulo Bento: Hugo Almeida nem tudta folytatni a játékot, Éder állt be a helyére.

Az első félóra végén nagyszerűen kontrázott a német válogatott: Özil remek passzából pedig Götze rúghatott volna gólt, ám a kapus szögletre tudott menteni. Kroos sarokrúgása után aztán nem úszta meg újabb találat nélkül a hátrányban lévő együttes: Hummels remekül robbant középen, fejese nagy erővel csapódott a léc alá (2-0). Nagy volt az öröm a pálya szélén és a lelátón is, a pályán az történt, amit a Joachim Löw fiai akartak.

A 37. percben eldőlni látszott a mérkőzés, Portugália tíz emberrel maradt a pályán: Pepe a labdára támadó Müller arcába nyúlt, majd a földön fekvő játékos fejét is megkoccintotta, villant a piros, a védő pedig az öltözőbe vonult. Érett a kiütéses német győzelem, a szünet előtt duplázott Müller: a 46. percben Kroos beadására csapott le az első gól szerzője és a büntetőpontról – a kissé ügyetlen portugál védő mellett – a kapu közepébe bombázott (3-0).

A németek óvatos játékkal jöttek ki a második félidőre, a labdát pedig nem szívesen adták oda ellenfelüknek. A nagyon könnyeden játszó Nationalelf az ötvenedik percben újabb gólt jegyezhetett volna: Müller ugratta ki remekül Özilt, aki ziccerben hibázott. Meireles lest reklamált, de nem volt az. A rangadónak kezdett edzőmérkőzés-hangulata lenni: az ember- és gólhátrányban lévő portugálok tehetetlenek voltak, míg a németek minden görcsösségtől mentesen alakították ki az újabb és újabb helyzeteket.

A német közönség remekül érezte magát, a lelátó hullámzott és ollézott, C. Ronaldo megmozdulásait pedig füttykoncert követte. Az első óra végén újabb csapás sújtotta az ibériaiakat. Coentrao megsérült, hordágyon kellett levenni. A játék összképe nagyon egyoldalú volt az utolsó húsz percben. Gyors német kontratámadások egymás után, a 69. percben a csereként beállt Schürrle passza után lőhetett volna gólt Götze, a fiatal német játékos első gólja a vébén azonban nem akart összejönni. A 73. percben érzékeny veszteség érte a németeket, a második gól szerzője, Hummels sérült meg, Mustafi vette át a helyét a védelemben.

A 78. percben újabb gólt lőtt a német válogatott: Müller pedig triplázott. A jobb szélről Schürrle adott középre, a kapus kiejtette a labdát, a németek tizenhármasa pedig köszönte szépen, és újabb gólt jegyzett (4-0). A mérkőzés hősét a gól után lecserélte Joachim Löw, helyét Podolski vette át. Thomas Müller ötvenedik alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, és huszadszor volt eredményes. A világbajnoki tornákon még impozánsabb a mutatója: hét mérkőzés, nyolc gól.

A németek alaposan bekezdtek a brazil tornán, a három pont sorsát már az első félidőben eldöntötték. A portugál válogatottnak gyorsan túl kell lépnie a mai mérkőzésen, hiszen az USA és Ghána sem ígérkezik sétagallopnak.

A mérkőzést a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, ifj. Dárdai Pál, a német Hertha BSC korábbi válogatott játékosa, jelenlegi utánpótlásedzője értékelte:

Picit meglepett, hogy a portugálok mennyire gyengék voltak, vagy a németek erősek – furcsa érzésem van, nem igazán tudom eldönteni. Csendben készültek a németek a vébére, illetve panaszkodtak a sérülések miatt, most pedig kézifékkel is tökéletes kezdést produkáltak, hiszen egy gyengén játszó ellenfélnek félgőzzel négyet rúgtak. Ezen az érdekes mérkőzésen meglepett a németek játékrendszere, mert egy kicsit védekezőbb négy-három-hármat láthattunk. A támadók közül Özil és Götze belépett a szélekről, elöl pedig Müller mesterhármat ért el, ami nagy dolog.

Kifejezetten örülök, hogy Pepe piros lapot kapott, kimondottan nem szeretem. Milyen példát mutat a viselkedésével? Ha a gyerekek őt tartanák a példaképüknek, inkább pankrátornak mennének, nem futballistának. Abszolút nem szeretem, mert folyamatosan provokálja az ellenfelét, ebből próbál előnyt szerezni, most viszont hátrányt okozott a csapatának. A németeknek gyönyörű belépő ez a siker. Tudnak futballozni, és van erejük is. A védőik méretben és gyorsaságban is szörnyetegek, elöl Müller sem kicsi, de mozgékony. A csapategység nagyszerűen működik, ez látszott minden gólörömnél, hiszen az egész társaság és a szakmai stáb is együtt ünnepelt.

A torna előtt a hollandokat vártam a döntőbe, illetve az argentin, brazil, uruguayi trióból egy csapatot. Sokan megmosolyogtak Hollandia miatt, de én Arjen Robbenre alapoztam, aki egy-két hónapja ismét kirobbanó formában van. Márpedig a világbajnokságon egy kiemelkedő egyéni teljesítmény aranyat érhet. Most is tartom, hogy be fogja tudni vinni csapatát a fináléba. A németekkel szemben nagy az elvárás. Gyengébb játékot, szorosabb eredményt vártak, de megleptek és meggyőztek. Szerintem el sem fáradtak. A csoportból minden bizonnyal tovább fognak jutni, az egyenes kieséses szakaszban pedig a napi forma és a szerencse dönt a párharcokban, ebben pedig hagyományosan jók a németek.

Olvasói sztorik