Nemzetközi foci

Németország ott lesz a döntőben

Torghelle Sándor elárulta, hogy eddig pozitív visszajelzéseket kapott az önéletrajzi könyvéről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőn este Németország válogatottja Algéria legjobbjaival mérkőzött a világbajnokság nyolcaddöntőjében. Az esélyesebb németek a rendes játékidőben nem tudtak betalálni a hátul masszív, támadásban pedig olykor veszélyes észak-afrikaiak ellen, így a 0-0-val záródó kilencven perc után jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban Schürrle és Özil góljára csak Dzsabu tudott válaszolni, így 2-1-re a németek nyertek, és bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol majd a franciákkal kell farkasszemet nézniük. A németek sikeréért szorító, nemrégiben önéletrajzi írást megjelentető Torghelle Sándor a Rangadó.hu érdeklődésére értékelte a hétfő esti összecsapást, és mesélt „A levegő ura” című könyvéről is.

– Az első félidőben a németek nem fociztak jól, az algériaiak nyomtak, és abszolút nem játszottak alárendelt szerepet – kezdte Torghelle Sándor, a német Carl Zeiss Jena, az Augsburg, a Fortuna Düsseldorf, és a magyar válogatott korábbi, az MTK jelenlegi csatára. – Az afrikaiaknak voltak lehetőségeik is, Neuer pedig ötödik védőként szinte liberót játszott. Lefülelte a hosszú labdákat, néha kicsit veszélyesen mozdult ki a kapuból, de valahogy mindig odaért, ha kellett, akár fejjel is. Elég érdekes volt ez, de bejött neki. A második félidőben Schürrle beállítása nagyot dobott a németek játékán, a hosszabbításban gólt is sikerült szereznie. Összességében eléggé megszenvedtek a németek a továbbjutásért. Nem csináltak fiesztát, hiszen Algéria keményen, és helyenként jól is játszott.

– Összességében hogyan látja a németek szereplését? Mennyire meggyőzőek?
– Szerintem abszolút azt hozzák, amit várni lehet tőlük. Most nem játszottak jól, de nem is szépen kell játszani, hanem eredményesen. Továbbjutottak, és ez a legfontosabb, úgyhogy szerintem mindenki elégedett. Én is azt mondom, hogy eredményesen játszanak, és ott is vannak a legjobb nyolc között. Most a franciákkal fognak találkozni, ami nem lesz egyszerű, de úgy gondolom, hogy esélyesek lehetnek a végső győzelemre.

– Általában hogy tetszik eddig a világbajnokság? Melyik csapat játéka nyerte még el a tetszését?
– Egy csapatot annyira nem tudok kiemelni, a dél-amerikai válogatottak számítanak kicsit meglepetésnek. Ezt a meglepetést is csak idézőjelben mondom, hiszen nagyon jó játékosok alkotják Costa Ricát, Chilét és Kolumbiát is. Nem lehet azt mondani, hogy olyan óriási meglepetés az ő jó szereplésük, de ha a csoportokat nézzük, akkor azért nem ők voltak a favoritok. Azonban tovább tudtak menni azokból a csoportokból, amelyben sokkal nagyobb nevű válogatottak is voltak. Üde színfoltjai a világbajnokságnak a dél-amerikai együttesek, és mivel már nem sok európai ország van benn, ezért elég valószínű, hogy valamelyik dél-amerikai csapat képviselni fogja magát a döntőben. Jósolni előre nem annyira lehet, de szerintem Németország is ott lesz a fináléban.

– Nemrégiben megjelent önéletrajzi könyve. Milyen érzés a kezében tartania nyomatott formában az eddigi életútját?
– Érdekes, örülök neki! Nem sok mindenkinek adatik meg, hogy egy kiadó ilyen ötlettel keresse meg. Szerintem ez a lehetőség is azt mutatja: vannak, akik elismerik a karrieremet, és érdekes karakternek tartanak – ez pedig dicsérettel ér fel a jelenlegi labdarúgásban. Engem ez nagyon jó érzéssel tölt el, és úgy gondolom, hogy abszolút jó is lett a könyv. Olyan dolgok vannak benne, amelyek velem történtek, amelyeket én csináltam. Pozitívumok és természetesen negatívumok is le vannak írva, hiszen olyan is történt. Ha egy fiatal srác elolvassa, akkor ki tudja szűrni azokat a dolgokat, amiket igazából nem szabad, vagy nem kell elkövetnie egy játékosnak. Ezeket én átéltem, és ott vannak persze a pozitívumok is, például az, hogyan lehet sikereket elérni.

– Milyenek a visszajelzések?
– Mindenki pozitívan nyilatkozott eddig a könyvről. A szurkolók is küldtek üzeneteket, és ők is pozitívnak látták, úgyhogy eddig abszolút elégedett vagyok a visszajelzésekkel.

– A szezon végén kisebb műtéten esett át, mikor térhet vissza a pályára?
– A bajnokság után megoperáltak, mert két babszem nagyságú porcdarab levált a csípőmből, és azokat el kellett távolítani. Megtörtént a beavatkozás, és most csinálom a rehabilitációt. A tervek szerint a jövő héten már elkezdhetek futni, és onnantól kezdve felgyorsulnak az események. A bajnokságra rendben szeretnék lenni.

– Mik lesznek az idei célok a bajnokságban? Mit érhet el az MTK?
– Véleményem szerint kellenek még játékosok. Néhányan távoztak, de biztos vagyok benne, hogy hoznak még játékost. A csapat magja azonban abszolút egyben maradt, tehát szerintem ott tudunk majd lenni abban a pozícióban, ahol végeztünk. A hatodik-tizedik hely környékére lehet várni a csapatot, de ha a mostani tavaszhoz hasonló évet tudunk produkálni végig, akkor akár előrébb is végezhetünk. A tavalyi szezonban két arca volt az MTK-nak, hiszen a tavaszi meccsek alapján harmadikok lettünk, az ősszel viszont kiesőhelyen volt a gárda. Remélem, inkább a tavaszi arcunkat fogjuk mutatni, és kíváncsian várom én is, hogy mi lesz – mondta végül Torghelle Sándor.

Olvasói sztorik