NB II

Szombathely a példa Zalaegerszegen

A polgármester szerint ZTE csak egy van, nincs más forgatókönyv, nincs helyettesítő csapat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Zalaegerszeg polgármestere, Gyutai Csaba szerdán sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismertette a városvezetés álláspontját a ZTE FC-nél kialakult helyzetről, és az általuk kínált megoldásról.

– Megkeresett bennünket a társaság főtulajdonosa, Nagy Ferenc, hogy nem tudja tovább üzemeltetni a klubot – idézi az mno.hu Gyutai Csabát. – A városvezetés hosszas tanakodás után ajánlatot tett, miszerint egy újonnan létrehozott, százszázalékos önkormányzati tulajdonú vállalat 1920 forintért, szimbolikus összegért megvásárolná a Nagy Ferenchez és az ő érdekeltségi köréhez tartozó részvényeket, így ez az új vállalat lenne a ZTE FC Zrt. főtulajdonosa. Ennek megtörténtével válságmenedzsert kell kinevezni, hiszen a legfontosabb teendő a társaság pénzügyi konszolidálása. Ez után a cégnek olyan mértékű hitelt kell felvennie, hogy abból a konszolidáció megtörténhessen.

Köszönet a jelenlegi tulajdonosnak

A polgármester kitért rá, mely intézkedések a legfontosabbak ahhoz, hogy a ZTE mihamarabb visszakerülhessen a tradíciói alapján követelt helyére.

– Úgy gondolom, a jelenlegi tulajdonosnak is köszönettel tartozunk, hiszen kilenc évig üzemeltette a klubot, de jól láthatóan a szponzori és közönségkapcsolatok is meglazultak, ezeket újjá kell építeni – folytatta a polgármester. – Továbbá olyan minőségű utánpótlást kell kiépíteni, amilyen korábban volt. A ZTE-t vissza akarjuk téríteni arra az útra, amelyen korábban járt: zalai kötődésű emberek játsszanak a zalai sikerekért. Itt a jó példa a szomszédban, Szombathelyen, a jó példát pedig nem szégyen átvenni, hasonlót szeretnénk mi is alkotni. Számítunk az MLSZ segítségére is, mert meggyőződésünk, hogy a ZTE nemcsak nekünk, hanem a magyar labdarúgás számára is érték, és nem jönne rosszul állami szerepvállalás sem.

A híresztelések szerint Zalaegerszegen a ZTE FC helyett egy másik csapatot, az NB III Nyugati-csoportjában szereplő Andráshidát kívánja támogatni a városvezetés, ezt azonban Gyutai Csaba egyértelműen cáfolta.

– Zete csak egy van, ez a város, a megye legfontosabb csapata, nincs más forgatókönyv, nincs helyettesítő csapat. A ZTE helyzetét kell rendezni, ami nem lesz könnyű, tiszta viszonyrendszert szükséges teremteni, és meg kell tartani az NB II-es csapatot. Ha mindezeken túl vagyunk, merészebb álmaink is lehetnek, mert nem vitás, a ZTE-nek az első osztályban a helye.

Péntek reggelig várják a választ

A labda tehát most a (még) többségi tulajdonos térfelén pattog, válaszadásra pedig nem kell sokat várni.

– Nagy Ferencnek írásban eljuttattuk az ajánlatot, és azt kértük, hogy pénteken kilenc óráig válaszoljon rá. Ha elfogadja, a következő héten rendkívüli közgyűlést hívunk össze a kérdésben, hiszen a közgyűlés beleegyezése is szükséges a cégalapításhoz, résztulajdon-vásárláshoz – mondta Gyutai Csaba.

Azonban hiábavaló a háttérben zajló munka, ha közben a játékosok, akik a felkészülés közepén tartanak, nem tudnak csupán az edzésekre koncentrálni. Lendvai Miklós, az együttes edzője szerint már ez a bejelentés is nyugtatóan hathat a labdarúgókra, főképp akkor, ha a közeljövőben az elmaradt fizetésekből is érkezik a számlákra. Ebben az ügyben a polgármester elmondta, csütörtökön a város elfogadja a költségvetést, ez pedig azt jelenti, hogy pénteken lehet utalni a zrt. számára egy összeget, amelyet korábban is terveztek.

– Hetvenmillió forint áll rendelkezésre, de ebből az önkormányzatnak a korábban, a ZTE FC helyett felvett kölcsönt is fizetni kell, a munkavállalók bérét viszont rendezheti – mondta el Gyutai Csaba.

Befejezés tehát még nincs, de úgy tűnik, legalább az állóvíz megmozdult, ezek után pedig a történések felgyorsulhatnak. Egyvalami egészen biztos, a folytatás hamarosan következik…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik