NB II

Ausztriában folytatja Vayer Gábor

A Zalaegerszegről távozó rutinos játékos ezután az osztrák negyedosztályban játszik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Korábban már beszámoltunk róla, hogy távozik a ZTE csapatától a nyáron szerződtetett Vayer Gábor. A 36 éves szélső középpályás Paksról költözött Zalaegerszegre, de kevés játéklehetőséget kapott az őszi szezonban, emellett a még kevesebb fizetés is hozzájárult ahhoz, hogy a rutinos szerződést bontson az NB II-es klubbal, mivel jelenleg is tartoznak neki. A Rangadó.hu megkeresésére Vayer Gábor mesélt a zalaegerszegi félszezonról, és a jövőjéről is.

– Kedden szerződést bontottunk. Gyakorlatilag decemberben kaptam először fizetést, mióta nyáron odaigazoltam, és úgy gondolom, hogy háromgyerekes családapaként nem kell senkinek megmagyaráznom, ez mit jelent egy család életében – mesélte az immár szabadon igazolható Vayer Gábor. – Bár semmi problémám nincs a klubbal, méltányolom, hogy kitartó küzdelmet folytatnak a továbblépés reményében, ennek ellenére nem kívántam tovább a ZTE FC labdarúgójaként szerepelni. Szerencsére amikor erről beszéltem – az általam is vállalt szerződés ellenére – megértő emberre találtam, és így ma már más, focival kapcsolatos munka keresésére indulhatok. Ahogy egy családapának elő kell teremtenie a betevőt, úgy egy klubtulajdonosnak is ezt kell tennie, és ez nem egyszerű feladat. Így megértem a dolgok jelen állását.

A rutinos játékosnak az őszi szezonban nem sikerült állandó helyet kiharcolnia a kezdőcsapatban, és a klub pénzügyi krízise miatt kis túlzással az őszi szezonban végig ingyen futballozott…

– Hétfőn két és félhavi havi bér volt az elmaradás felém, ami jelenleg át lett ütemezve – magyarázta Vayer. – Nem vagyok elégedett a történésekkel és a saját teljesítményemmel sem, de amikor szerephez jutottam, akkor mindig igazoltam, hogy mire vagyok képes. A hozzáállásomra nem lehet panasz, mert a kevés játéklehetőség ellenére is profi módon készültem. Amikor hosszú idő után lehetőséget kaptam a Ligakupában, akkor a PMFC ellen két gólt is szereztem. Ősszel végig felkészült voltam, fizikálisan és mentálisan egyaránt, úgy, ahogy az elvárható volt tőlem. Egyéni döntés miatt nem kaptam sok szerepet, főleg a fiatalok felé billent a mérleg nyelve. Én ezt tudomásul vettem, és el is fogadtam, de több szerep esetén biztosan igazoltam volna, hogy miért szerződtettek. Végig szó nélkül, reklamációtól mentesen tettem a dolgomat, ami szerintem szintén példamutató a fiataloknak, vagy bárkinek a csapatban. Azonban a szezonvégi visszatekintésnél méltatlannak éreztem, hogy ilyen keveset játszottam, és azt is méltatlannak érzem, ahogy a klub a gazdasági részét vezette, gondolok itt a folyamatos ígérgetésekre.

Zalaegerszegről sok hír érkezett a fizetések elmaradásáról. Olyan is előfordult, hogy a keret tagjai az öltözőben aludtak, hogy így demonstráljanak a vezetők felé.

– Rendszeresen olyan ígéreteket kaptunk, amelyek később nem igazolódtak, így egyértelműen kijelenthetem, hogy a csapat tagjai sportemberi hozzáállásból jelessel lépnek a következő félévbe.

Vayer Gábor Pakson született, de Győrben lett az NB I meghatározó labdarúgója. Az utóbbi három szezonban a tolnai városban futballozott, ahol a vezetőségnek az volt a terve, hogy a keret helyi kötődésű játékosait a klub kötelékében tartsák.

– Volt szó róla, de úgy gondolom, hogy ez az ajánlat a jelenleg Pakson lévő futballistáknak él. Én elköltöztem, mert semmi nem indokolta, hogy felhagyjak a futballal.

A szerződésbontás kedden jött össze hivatalosan, így Vayer Gábor már nem a Zalaegerszeg futballistája.

– Most jutottunk el oda, hogy mindent lezártunk, és egymás tenyerébe csaptunk. Igaz, ez nem olyan boldog pillanat, mint a szerződéskötés, de úgy gondolom, hogy jelen állapotban az is érték, ha közös megegyezéssel tudnak szerződést bontani a felek, és köszönhető annak, hogy Dézsi Attila ügyvezető végig korrektül és őszintén kezelte a kérdést. A ZTE több törődést érdemelne a magyar futball részéről, hiszen egy nagy régiónak az egyetlen futball-fellegvára, mellesleg ez a klub nem is olyan régen még sokat adott az élvonalnak és a labdarúgásunkat szerető szimpatizánsoknak. Sokan hamar elfelejtették, hogy azokban az években kik voltak a sikerek kovácsai.

A Zalaegerszegről távozó játékos abbahagyja a profi sportot, mert tavasszal már az osztrák negyedosztályban szerepel.

– A Zalaegerszeg volt az utolsó profi nagypályás csapatom, és az osztrák negyedosztályban, a Purbach együttesénél fogok futballozni. A keretben nem én leszek egyedül magyar, mert Granát Balázs már évek óta a csapat tagja.

Sokan levezetésként futballoznak az osztrák alsóbb osztályokban, hetente egy edzéssel és a mérkőzéssel.

– Ez annál komolyabb, mert heti négy edzés és egy mérkőzés van terítéken. A klubnak komoly edzője van, aki fontos tisztséget tölt be az osztrák labdarúgó-szövetségben, úgyhogy komolyan veszi a munkát és él-hal a kitűzött célok eléréséért – zárta a beszélgetést Vayer Gábor.

Olvasói sztorik