NB II

Likviditási problémák a ZTE-nél

Nagy Ferenc klubelnök elmondta, annyiból gazdálkodnak az NB II-ben, mint öt-hat éve az élvonalban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gyenge bajnoki szereplés, kupakiesés, Tippmix-botrány, bundagyanú, edzőváltás. Címszavakban így festett a közelmúlt az NB II-es Zalaegerszeg csapatának háza táján.

Nagy Ferenc, a klub elnöke, tulajdonosa a Digi Sport televízió péntek reggeli műsorában elmondta, a városi támogatás összértéke évente hetvenmillió forint körüli összeget tesz ki, de ebből csak 25-30 millió kerül a ZTE FC kasszájába, mert a város vállalta például, hogy a támogatás terhére visszafizeti a korábbi mínuszt, tehát a felhalmozott adósságot. Az önkormányzati forrásból érkező összeggel kapcsolatban elhangzott, hogy korábban magasabb volt az összeg, és a kiesés is hozzájárult ennek csökkenéséhez. „Bizonyára van még mit tenni azért, hogy ez sokkal jobb legyen” – mondta a klub és a város kapcsolatáról Nagy Ferenc.

Az elnök kijelentette, egyáltalán nem olcsóbb NB II-es csapatot működtetni, mint élvonalbelit. A ZTE FC ugyanannyi pénzből, amennyivel mostanság gazdálkodik, öt-hat évvel ezelőtt ott tudott lenni az első osztály legjobb hat csapata között. A másodosztályban a bevételi oldal minimálisra csökkent, mert teljesen más a klub és a csapat megítélése, csökkent a nézőszám, és sokkal kevesebb a televíziós jogdíj is. A tulajdonos szerint az újabb hosszú távú NB I-es szereplés ennek ellenére anyagilag megalapozható és megteremthető. Nagy Ferenc hozzátette: „más folyamatnak az eredménye”, hogy a ZTE-nél előfordulnak, és ciklikusan ismétlődnek bizonyos likviditási problémák.

A tulajdonos a játékoskeretet a célok megvalósításához körülbelül nyolcvanszázalékos készenlétűnek tartja. „Van egy-két poszt, amelyet szerettünk volna javítani az átigazolási időszakban, de sajnos sok tárgyalás után sem jártunk sikerrel. Ezt a téli időszakban mindenképpen pótolni kell” – szögezte le Nagy Ferenc, aki úgy fogalmazott, több ezer NB I-es mérkőzés szaladgál a pályán minden egyes meccsükön, s ezek a rutinos játékosok ráadásul nem is statiszták, hanem meghatározó személyiségek voltak korábban az élvonalbeli csapatukban. „Azt várom, hogy a csapat stabil teljesítménnyel elérkezzen oda, ahol igazán a helye van” – jelentette ki az elnök.

Nagy Ferenc hangsúlyozta, a leváltott Simon Antalt nagyon jó edzőnek tartja, nem véletlenül dolgozott együtt vele harmadszor is Zalaegerszegen. „Volt egy hosszú, megtervezett felkészülési időszak, amely során minden olyan feltételt megteremtettünk, ami szükségeltetett ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen a csapat, még külföldi edzőtáborba is sikerült eljutnunk néhány napra, az eredmények viszont nem úgy alakultak” – fogalmazott a klubvezető.

A jelenlegi edzőről, Lendvai Miklósról a tulajdonos kijelentette, hogy a klub egyik újkori legendája, aki a szurkolók szemében nagyon komoly helyet vívott ki a képzeletbeli ranglistán. Alkalmas arra, hogy lendületével és a klubszeretetével, a megfelelő tapasztalat megszerzése után oda vezesse a csapatot, ahova kell. Nagy Ferenc úgy véli, néhány poszton erősítve megfelelőnek tartja a mostani keretet arra, hogy előrelépjen a bajnokságban.

Az esetleges stadionfelújítással kapcsolatban elmondta: először be kellene fejezni a Déli-szektort, ami tíz éve úgy áll, ahogy áll… A gyepszőnyeg és az Északi-szektor felújítására pályáznak, ehhez önrészt is a rendelkezésükre áll.

Olvasói sztorik