Válogatott

Dzsudzsák Balázst lehet cikizni, de a számok őt igazolják

Dzsudzsák Balázs a Horvátország elleni Európa-bajnoki selejtezőn (2-1) szerepelt a magyar válogatottban századik alkalommal. Nem is akárhogy. A csapatkapitányi karszalagot újra megkapó szélső ezer fokon égve robotolt, kiosztott két gólpasszt. Csattanós választ adott kritikusainak.

Dzsudzsák 93 alkalommal kezdőként kapott lehetőséget címeres mezben, 21 gólt szerzett. Sokan elsiklanak azonban amellett, hogy eközben – hivatalos adatok hiányában a Transfermarkt statisztikáira támaszkodva – 24 gólpasszt is kiosztott társainak, vagyis

átlagosan csaknem minden második meccsén gólt vagy gólpasszt jegyez. 

A kiszolgálást korábban kezdte, mint a gólszerzést. Dzsudzsákot Várhidi Péter válogatta be először, 2007. júniusában mutatkozott be egy Görögország elleni Eb-selejtezőn. Ötödik meccsén már jött is az első gólpassz: Málta ellen a 34. percben ívelte be a labdát Feczesin Róbert fejére.

Öt hónappal később megszületett az első gólja is, furcsa módon itt is Görögország volt az ellenfél, akárcsak a debütálásakor, ám ezúttal felkészülési mérkőzést játszottak a felek. Dzsudzsák nem sokkal a második félidő kezdete után kapott labdát a tizenhatos előterében, amit egy átvétel után a bal alsóba bombázott.

A magyar támadó egyre látványosabban kilógott a Debrecenből, majd a PSV Eindhoven futballistája lett, rohamosan fejlődött klubjában és a válogatottban is. Négy év alatt 44-szer került be a nemzeti csapatba, kiérdemelte a csapatkapitányi karszalagot. Összesen 41-szer volt Dzsudzsák a „cséká”.

Dzsudzsák Balázs statisztikái a válogatottban

Válogatott mérkőzés: 100.
Eb-selejtező: 27.
Vb-selejtező: 27.
Európa-bajnoki mérkőzés: 4.
Nemzetek Ligája-mérkőzés: 2.
Barátságos mérkőzés: 40.
Játékpercek: 8038 (178 percenként szerzett gólt vagy adott gólpasszt).
Gólok száma: 21.
Gólpasszok száma: 24.
Mérkőzések csapatkapitányként: 41.

Érzelmes típus

Dzsudzsák Balázst az elmúlt években számtalan kritika érte. Noha remekelt a PSV-ben 2008 és 2011 között mégsem valamelyik európai topligában kötött ki, ahogyan mindenki várta, hanem kelet felé vette az irányt. Először a dagesztáni Anzsi Mahacskalába, majd a Dinamo Moszkvába szerződött, de szurkolók szemében akkor lett igazán szálka, amikor a török bajnokságban szereplő Bursasporban bukdácsolt, majd az Egyesült Arab Emírségekben kötött ki.

Ráaggatták a „pénzéhes” jelzőt. Sokáig próbálta kizárni az effajta kritikákat, ám az andorrai zakó után, amikor egy újságíró megjegyezte, hogy könnyes szemmel nyilatkozik, előtörtek belőle az érzelmek:

Azért, mert ez engem érdekel, tudod? Most is csak azt hallom, hogy Dzsudzsák az arab, Dzsudzsák a pénzéhes. És nem hiszem, hogy nem mentem ezen a meccsen és nem próbálkoztam, és nem tettem meg legalább azt, hogy ne kapjunk ki.

Azóta is minden alkalmat megragad Dzsudzsák, hogy hangsúlyozza, számára a válogatott az első. Marco Rossi kérésének eleget téve csapatot keresett magának, a Nemzetek Ligájában Észtország, majd az Eb-selejtezők során Szlovákia ellen is zokszó nélkül leült a padra.

Andorra után többször előfordult vele, hogy megkönnyezett egy-egy interjút, legutóbb a horvátok elleni mérkőzés előtt a 100. válogatottsága köszöntése közben lábadt könnybe a szeme, majd fényes sikert (2-1) követően örömében is elsírhatta magát.

Az érzelmi töltetből azonban a csapattársainak is jut, a válogatott meccsei előtt sokszor mond lelkesítő beszédet. A horvátok elleni sikert megelőzően is egy Dzsudzsák-monológ tüzelte fel a csapatot.

Dzsudzsák beszéddel tüzelte fel a válogatottat a horvátok ellen
A csapatkapitány csapatkapitányként viselkedett.

Ha gól kell, ő az embered

Mindezek mellett ne felejtsük el azt sem, hányszor húzta ki a válogatottat a bajból. Rendkívül emlékezetesre sikerült 2010-ben a Finnország elleni Eb-selejtező, amikor Dzsudzsák a 94. percben szerzett bal lábas lövésével nyerte meg 2-1-re a meccset a válogatott.

A hollandok ellen több vesztes mérkőzésen is pályára lépett, de 2010-ben (1-6) és 2012-ben (1-4) is ő szerezte a magyar csapat gólját. Sőt, az egyik legizgalmasabb találkozón, amikor 5-3-ra kikaptunk Hollandiában, mindhárom találatot Dzsudzsák készítette elő. Szintén eredményes tudott lenni a Románia elleni rangadókon: 2013-ban tizenegyesből ért el találatot a vb-selejtezőn, majd egy évvel később az Európa-bajnoki selejtezőkben egyenlített egy pazar szabadrúgásgóllal.

Ha pedig szabadrúgások és fontos gólok, ki ne emlékezne a portugáloknak lőtt duplájára a 2016-os Eb-n, ami után Cristiano Ronaldo dührohamot kapott? Ez egyébként az egyetlen mérkőzése, amelyen két gólt szerzett.

Akárhogy is nézzük, Dzsudzsák Balázs az elmúlt évtized egyik meghatározó alakja a válogatottnak, aki jelenlétével, góljaival, gólpasszaival bizonyította, hogy helye van a csapatban. Az elmúlt 12 évben két olyan labdarúgónk volt, aki hozzá hasonló húzóember tudott lenni:

  • Gera Zoltán (97 meccsen 26 gól és 8 gólpassz),
  • és Szalai Ádám (54 meccsen 20 gól és egy gólpassz).

Még beszédesebb, ha Dzsudzsák gól/meccs mutatóját (100/21) összevetjük néhány, ma már legendaként számon tartott korábbi válogatott labdarúgóéval.

  • Fazekas László 92 válogatott meccsen 24 gólt lőtt 1968 és 1983 között,
  • Détári Lajos 61 válogatott meccsen 13 gólt lőtt 1984 és 1994 között,
  • Lisztes Krisztián 49 válogatott meccsen 9 gólt lőtt 1994 és 2004 között,
  • Illés Béla 64 válogatott meccsen 15 gólt lőtt 1991 és 2001 között.

Dzsudzsák Balázs posztján egy igazán karakteres játékossal versenyezhetett volna a csapatba kerülésért, ám Huszti Szabolcs 2010-ben lemondta a válogatottságot. A Vidi támadója 51-szer szerepelt címeres mezben (hét gól, tíz gólpassz a mérlege).

Olvasói sztorik