A spanyolok is tartanak a magyaroktól

Szerdán kezdődik a futsal Európa-bajnokság selejtezője; a továbbjutás a céljuk a mieinknek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán megkezdi szereplését a magyar teremlabdarúgó-válogatott a macedóniai Európa-bajnoki selejtezőtornán. A mieink a házigazda mellett Svájccal, valamint az Európa- és világbajnok Spanyolországgal harcolnak az egyenes továbbjutást érő első, illetve a pótselejtezőt jelentő második helyért.

Sito Rivera szövetségi kapitány csapata Macedónia ellen kezd, majd csütörtökön jönnek a spanyolok, szombaton pedig Svájc ellen zárul a csoportkör. A négyesből a spanyolok kiemelkednek, favoritnak számítanak nem csak a selejtezőkben, hanem a 2016-os szerbiai tornán is. Macedónia mellett a hazai pálya szólhat a spanyolok mögött, míg a magyar válogatott az összeszokottságára támaszkodva érhet oda az első két hely valamelyikére. A svájci együttestől előzetesen senki nem vár sokat, a csapat az előselejtezőből csatlakozott a mostani mezőnyhöz, amelyben eddig mindössze kilenc alkalommal mérkőzhetett, ám továbbjutnia egyszer sem sikerült.

Svájc tehát abszolút újoncnak számítana a kontinenstornán, egyszer sem jutott még be a legjobbak közé, ahogyan Macedónia sem. A magyar válogatott ebből a szempontból a csoport második legtapasztaltabb csapata egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnoki indulóként, míg a spanyol nemzeti csapat sikereit nehéz is lenne hiánytalanul összegyűjteni: a többi között kétszer nyert világbajnokságot, illetve hatszor ért fel Európa trónjára.

A spanyolok az elmúlt 13 nemzetközi mérkőzésükből csupán egyet veszítettek el: az oroszok elleni Európa-bajnoki elődöntőben – kilenc év egyeduralmát megtörve – 4-3-ra maradtak alul hosszabbítás után, így később be kellett érniük a bronzéremmel, amelyet Portugália 8-4-es legyőzésével zsebeltek be. Előtte sem sok vereséget jegyezhettünk fel: csupán a brazilok elleni vébé-döntőben (2012. november 18.) kaptak ki az azt megelőző időszakban. Nem meglepő, hogy magabiztosan vezetik a világranglistát, míg a magyar együttes a 31., a macedón a 40., a svájci pedig a 74. helyen áll.

A spanyol kapitány is figyeli a magyarokat

Az előzetes erősorrend alapján a magyar csapat jó eséllyel pályázik a második helyre – sokat számít tehát, hogy miként kezd az együttes a házigazdák ellen. A spanyolok kapitánya, José Venancio López is kitért a mieinkre a torna előtt adott interjújában.

– A magyar válogatott sokat változott. Nem csak egy bátor, hanem immár modern futsalt játszó csapatról van szó. Sito Rivera edzősködése alatt veszélyes ellenféllé váltak, az öt a négy elleni játékot is merik vállalni a meccs bármely szakaszában. Képesek változtatni a mérkőzés iramán, amihez nem vagyunk hozzászokva. Macedónia házigazdaként gyakorolhat ránk nyomást, jó fizikumú kerettel érkeznek, a szurkolóik támogatásával pedig szintén minőséget képviselnek – jegyezte meg a kétszeres Európa-bajnok José Venancio López.

Sito Rivera szövetségi kapitány szerint komoly koncentráció és elhivatottság kell a pótselejtezőt érő második hely megszerzéséhez.

– Úgy érzem, ebben a két hétben mindent megtettünk amit tudtunk, nyugodt szívvel vágunk neki a selejtezőknek. A játékosok nagyon motiváltak, mentálisan erős csapatunk van, az önbizalmunkkal sincs gond, csak rajtunk múlik, hogy a tétmérkőzéseken tudjuk-e érvényesíteni az akaratunkat, vagy sem. A célunk a macedónok és a svájciak legyőzése, míg a spanyolok ellen egy tisztes eredményt szeretnénk elérni – mondta Sito Rivera az MLSZ honlapján.

Hat-öt a Berettyónak

A futsalhungary.hu beszámolója szerint a magyar keret hétfőn szállt repülőre, így két nappal a szkopjei torna előtt foglalta el szállását. A végleges keretet Sito Rivera egy héttel az utazás előtt jelölte ki, amelyben hat berettyóújfalui, öt győri, két Aramis- és egy veszprémi játékos kapott helyet.

Kapusok: Matkovics Gábor, Tóth Gyula (Rába ETO)

Mezőnyjátékosok: Lódi Tamás, Harnisch Ákos, Dróth Zoltán (Rába ETO), Németh Péter (FC Veszprém), Rábl János, Lovas Norbert, Dávid Richárd, Gál István, Trencsényi János, Komáromi Péter (Mezei-Vill FC Berettyóújfalu), Hosszú Ádám, Horváth Norbert (Aramis SE)

Az Európa-bajnoki selejtező programja:

Március 18. szerda

16.30: Spanyolország – Svájc

19 óra: Macedónia – Magyarország

Március 19. csütörtök

16.30: Magyarország – Spanyolország

19 óra: Macedónia – Svájc

Március 21. szombat

16 óra: Svájc – Magyarország

18.30: Spanyolország – Macedónia