Futsal

Évtizedes álom teljesült a homokon

A magyar válogatott gólkirálya, Fekete Viktor szerint a remek körülményeknek köszönhetőek a nagy sikerek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar strandlabdarúgó-válogatott történelmi sikereket ért el a hétvégén Spanyolországban, az EBSL Promotional Final tornán: húsz országot megelőzve feljutott az európai A-divízióba, valamint indulási jogot szerzett a 2015-ös – az Európai Olimpiai Bizottság által első alkalommal megrendezendő – Európai Olimpiai Játékokra.

Természetesen nagy az öröm mostanság a szakágban, hiszen a háttér is kezd egészen kulturáltan kinézni. A szövetség létrehozta a Beach Arénát a siófoki nagystrandon, a bajnoki hajrá színvonalát pedig neves külföldi játékosok és tévéközvetítés emeli. A Rangadó.hu érdeklődésére a kiemelkedően sikeres szezont futó magyar válogatott legeredményesebb játékosa, Fekete Viktor elmondta, időnként komoly nehézséget okoz, hogy ők továbbra is amatőrként fociznak a homokon, de reményét fejezte ki, hogy egyszer talán ez a helyzet is megoldódik.

– „Másfél évvel ezelőtt kezdtük el a munkát közösen, őszintén mondom, néhány másodperccel a lefújás előtt könnyezni kezdtem, mert néztem a játékosaimat a magyar válogatott szerelésében, és eszembe jutott, hogy honnan indultunk” – mondta Weisz Tamás szövetségi kapitány a Törökország elleni meccs után. Vajon mire gondolt? Milyen volt ez a közös másfél esztendő?
– Szerintem nem csak az elmúlt másfél évre gondolt, hanem a kétezer-négy óta eltelt időszakra, mert akkor alakult meg a magyar strandfoci-válogatott, amelyben ő is ott volt. De ebben a másfél évben is nagyon fontos dolgok történtek, például mögénk állt az MLSZ, ezáltal tökéletes felkészülést tudtunk csinálni, sokkal jobb feltételek mellett edzhetünk, mint korábban, és olyan stáb állt össze a háttérben, amelynek tagjai azért dolgoznak, hogy nekünk, játékosoknak könnyebb dolgunk legyen. Az Euroliga egyik fordulóját megrendezhettük, illetve használhatjuk a siófoki Beach Arénát, ezek mérföldkőnek számítanak a hazai strandfoci számára – magyarázta Fekete Viktor.

– A bajnokság hajrájában számos külföldi játékos csatlakozott az élcsapatokhoz. Erre miért volt szükség? Hasznos volta jelenlétük?
– Azért érkeztek, mert egészséges versenyhelyzet van a klubok között, és senki nem akar lemaradni. Komoly tétje van a bajnokságnak, hiszen az aranyérmes MLSZ-támogatással tud indulni a Bajnokok Ligájában, ami óriási dolog egy strandfoci-csapat életében, hiszen Európa elitjéhez csatlakozni nagyon komoly felkészülést igényel. Jót tett a külföldiek érkezése, és színvonal-emelkedéssel járt.

– A válogatott mikor kezdte a felkészülést az idei nagy menetelés előtt?
– Márciusban kezdtük a munkát, és nagyon sűrű időszakunk volt. Nem pontosan az ütemterv szerint haladtunk, és nagyon sok – jó értelemben vett – problémánk adódott abból, hogy pluszban bejöttek tornák, mérkőzések. A formaidőzítésnek jónak kellett lennie, tehát a spanyolországi tornán kellett a legjobban teljesítenünk, és ez tökéletesen sikerült is. Előtte volt, hogy fáradtabbak voltunk, de erőnléti edzőnk, Sáfár Sándor ennek kifejezetten örült.

– Hogyan képesek összeegyeztetni az egyre több és egyre komolyabb strandfocis elfoglaltságukat a nagypályás csapataik és a teremlabdarúgó-klubjaik programjával?
– Ez kinek kisebb, kinek nagyobb gondot jelent, például nekem is. Nem vagyunk profik, amatőrként csináljuk a strandfocit, de remélem, egyszer ez is megoldódik. Folyamatosan egyre több elfoglaltsággal jár a strandlabdarúgás, hiszen feljutottunk az A-csoportba, és kijutottunk az európai olimpiára. Még nem ismerem a pontos programot, de sokkal több meccs és sokkal hosszabb program vár ránk. Ezt mindenkinek meg kell tudnia oldani.

– „Mostantól új élet kezdődik a magyar strandlabdarúgásban” – mondta Weisz Tamás a lengyelek elleni sikert követően. Mit jelenthet az új élet?
– Kijutottunk egy hatalmas világversenyre, ezért dolgoztunk, és most boldogok vagyunk, illetve nagyon várjuk az őszi programot, hiszen hátra van még a világbajnoki selejtező. Nagyon bízom benne, hogy a továbbiakban is ilyen ütemben fejlődik a válogatott, oda fog tartozni, ahova mindig is szerettünk volna, és egyszer mi is nagyon komolyan készülhetünk egész évben.

– Mi lesz a következő hetek programja?
– A csapat most utazott Svájcba, ahol egy meghívásnak tett eleget – én sajnos nem tudtam menni –, aztán szerdán irány Baku, ahol egy nívós barátságos tornát rendeznek. Ott lesz az előző világbajnokság két döntőse, Olaszország és Spanyolország is. Ezután Jesolo ad otthont a tíznapos vébé-selejtezőnek. A csapat gerince mindig utazik, de közben mindenkinek sakkoznia kell a magánéleti dolgokkal…

Olvasói sztorik