Futsal

Jó sportemberhez méltóan…

Berettyóújfaluban mindig megcélozzák az első helyet, és megpróbálják megszorongatni a Győrt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tavaly nyáron nevezték ki a Mezei-Vill FC Berettyóújfalu vezetőedzővé Turzó Józsefet. A 31 éves tréner a debreceni városi bajnokságban ismerkedett meg a kispályás játékkal. A berettyói együttessel közös a múltja, a kezdetektől tagja az alapítócsapatnak. 2009-ben sérülés miatt abbahagyta a játékot, és edzőként ismét egy alakuló futsalcsapathoz, a DASE-hoz szerződött, ebből lett aztán a Hajdúdorogi, majd a Nyíradonyi Huszárok. Az edzői posztot akkor is megtarthatta, amikor 2010 végén Kozma Mihály érkezett szakmai igazgatóként a csapathoz. Képezte magát, elvégezte az edzőképző kurzust. Csendes, nyugodt, mindig higgadt, udvarias tagja a magyar futsaltársadalomnak, jó példa rá, hogy egy klub hogyan építkezhet a saját értékeiből.

Együttese ott van a legjobb négy között a Magyar Kupában, a bajnokságban pedig két fordulóval az alapszakasz zárása előtt a második helyen áll. Teljesítményük összességében kiegyensúlyozottnak mondható, kisebb-nagyobb negatív és pozitív kilengésekkel, hiszen akadtak meglepő vereségeik, és szép rangadónyeréseik egyaránt. Turzó József a Rangadó.hu érdeklődésére úgy vélekedett, nem taktikai vagy fizikai, sokkal inkább mentális okai lehetnek a hullámzásnak…

– A válogatott világbajnoki pótselejtezője miatt hosszú szünet van a bajnokságban. Nem bosszantó ez a leállás?
– Az utolsó bajnoki forduló eredményének tükrében nekünk nagyon jól jött ez a szünet, hiszen az utolsó helyezett Nagykáta otthonában vereséget szenvedtünk. Most próbáljuk rendezni a sorokat, bár a válogatott elfoglaltsága miatt többen is hiányoznak.

– Mire vezethető vissza ez a rendkívül meglepő kudarc?
– Biztosan voltak apró jelei, de igazából engem is váratlanul ért. Inkább kisebb mentális dolgokra vezetném vissza, mint akár taktikai, akár fizikai okokra. Erre kell jobban odafigyelnünk a folytatásban. A jelenlegi helyezésünkkel elégedett vagyok, de voltak olyan vereségek, amiket nem várunk. Voltak negatív és pozitív hullámaink is, megpróbáljuk kiegyensúlyozottabbá tenni a teljesítményünket.

– Ebben a szokatlanul hosszú szünetben hogyan módosul a megszokott edzésprogram?
– Vannak fiataljaink, akik csak a délutáni edzésekbe tudnak csatlakozni. Akik itt maradtak profik, kevesebben vannak, mint általában, nálunk a fizikai felkészítésre helyezzük a hangsúlyt, hiszen amikor a válogatottak visszatérnek, egyből a Magyar Kupa-elődöntő, majd reményeink szerint a döntő következik, tehát két nap alatt két meccset kell játszanunk. Fizikálisan rendben kell lennünk, márpedig a válogatottaknak megvan a terhelés, és ahogy Zoran Szpisljak, az Újpest edzője mondta a debreceni kupameccs után: ha kevesebb meccs, több edzés, ha pedig több meccs, akkor kevesebb edzés… A cél, hogy játékosaink a megfelelő állapotba kerüljenek, ezt tarjuk szem előtt.

– A Magyar Kupában, illetve a bajnokságban milyen eredményt vár együttesétől?
– Jó sportemberhez méltóan mindig megcélozzuk az első helyet. A realitás nem ezt mutatja, hiszen a Győr magasan kiemelkedik a mezőnyből, de megpróbáljuk megszorongatni. Mesterem és mentorom, Kozma Mihály szokta mondani, hogy a szoros eredményben nem csak a szoros vereség, hanem a döntetlen, illetve a szoros győzelem is benne van…

– A válogatott világbajnoki pótselejtezőt játszik Szerbia ellen. Van esélyük a magyaroknak a továbbjutásra?
– Mindenképpen bravúr kellene, hogy a mieink győztesen kerüljenek ki a párharcból, mert az Európa-bajnokságon láthattuk, hogy a szerbek iszonyatos erősek, dinamikusak. Remélem, válogatottunk fel tudja venni a versenyt az ellenféllel, és erőn felül teljesítve sikerrel jár. Nagyon szurkolok a csapatnak, hiszen négy játékosunk is odavan.

Olvasói sztorik