Élő Nemzetközi foci

A Real Madrid tizenegyesekkel verte a BL-címvédőt

Darren Staples / AFP
Darren Staples / AFP

A Bayern München Joshua Kimmich góljával, a Real Madrid tizenegyesekkel jutott be szerda este a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

A Real Madrid számára ideálisan alakult a manchesteri mérkőzés, ugyanis a 12. percben Jude Bellingham egyéni villanása után Vinícius Junior kamatoztatta sebességét, a középre tett labdáját pedig Rodrygo először Édersonba rúgta, a kipattanót viszont már bepofozta a hálóba.

Innentől aztán fokozatosan növelte a nyomást a Manchester City, Andrij Lunyin több nagy védést is bemutatott és a szerencse sem pártolt el a spanyol csapattól. A csereként beálló Jeremy Doku azonban meghozta az áttörést, egy ritmusváltás után az ő középre lőtt labdája pattant Kevin De Bruynéhez, aki közelről nem hibázott.

Tovább szorongatott a City, de képtelen volt feltörni a vendégek védelmét, még a hosszabbításban sem, ezért aztán tizenegyesekkel kellett eldönteni a továbbjutást. Ebben Luka Modric hibájára Bernardo Silva is bakizott, sőt Mateo Kovacic tizenegyesét is megfogta Andrij Lunyin, ez pedig elég volt az elődöntőhöz. Még úgy is, hogy Éderson is elvállalt egy lövést, hátha megzavarja az ellenfelet vele.

Az Arsenal müncheni vendégjátékán meglehetősen eseménytelenül telt az első félidő, de térfélcsere után felpörögtek a csapatok. Martin Ödegaard kapu fölé lőtt, a túloldalon pedig Leon Goretzka a lécre fejelt egy labdát, majd David Raya a kapufára rúgta Raphael Guerreiro lövését. A mindent eldöntő gól a 63. percben jött, amikor egy beadást oldalra ütött Raya, Guerreiro azonban begyűjtötte és a beívelésére berobbanó Kimmich továbbfejelte a Bayern Münchent.

A két szerdai továbbjutó a folytatásban egymással mérkőzik majd meg, hogy bejusson a londoni döntőbe.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó

Bayern München (német) – Arsenal (angol) 1-0 (0-0)
Gólszerző: Kimmich (63.)
Az első mérkőzés eredménye: 2-2.

Továbbjutott: a Bayern München 3-2-es összesítéssel.

Manchester City (angol)-Real Madrid (spanyol) 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel: 3-4
Gólszerző: De Bruyne (75.) ill. Rodrygo (12.)
Az első mérkőzés eredménye: 3-3.

Továbbjutott: a Real Madrid 4-4-es összesítés után tizenegyesekkel.

Guardiola sem vár tovább

Jack Grealish a második félidőben eltotyoott pár támadást, még volt egy éles szögből leadott lövése, amit simán védett Lunyin. A helyén Jérémy Doku folytatja.

Reagált Arteta

Miután Guerreiro majdnem lőtt egy második Bayern-gólt, kettős cserére szánta el magát az Arsenal edzője. Jorginho és Martinelli helyére Jesus és Trossard érkezett.

Megszédült a bíró Manchesterben

Nem azért, mert rosszul lett, hanem mert izomból gyomorszájon lőtték a labdával. Néhány perc pihenő után mehetett tovább a rangadó.

Érezhetően frusztráltak a City játékosai

Még Guardiola is. Egy borzalmas Akanji-lövésen kívül nem sokra ment a hazai együttes azzal, hogy benyomta ellenfelét a saját védelmi harmadába. Közben a Real Madrid lassítja a játékot, ha épp nem kontrázik és ez sok apró faultot eredményez. Meg néhány nagyon feszült City-játékost.

Jól indult a másik negyeddöntős visszavágó is

Az első percben kapu elé ért az Arsenal és Ödegaard durrantott léc fölé, majd Kimmich pontos ívelése után Goretzka 8 méteres fejese a felső lécen csattant, sőt Guerreiro ismétlését Raya is lábbal a kapufára tolta.

Grealish a szezon gólját lőhette volna

Ha jobban céloz. Nekiugrott a Realnak a City és azonnal szögletet harcolt ki. A kifejelt labdára gyönyörűen dőlt rá Grealish, kapásból lőtt, de pont oda, ahol Lunyin állt.

Münchenben senki se rágta le a körmét

Egy-egy fellángoláson kívül nem hoztak össze sok izgalmas helyzetet a csapatok. A Bayern egyszer talált kaput, míg az Arsenal háromszor is, de egyik sem volt nagyon minőségi lehetőség. Ezt támasztja alá az xG-mutató is.

Egy gól esett csak

Mármint egész este, merthogy mindkét találkozón véget ért az első félidő.

Jól jön majd a Realnak a szünet

A félidő hajrájában nőtt a nyomás, Lunyin két átlövést is védett, sőt egy kapura tűzött szögletnél is nagy vetődéssel hárított. A másik találkozón továbbra sincs gól.

Grealish és Carvajal nagy csatát vív eddig

Két-három alkalommal kapott labdát az angol válogatott támadó, Carvajal állta a sarat és rendre vissza kellett fordulnia a City játékosának. A legutóbbi csörte végén viszont szabálytalan volt a spanyol, övé az első sárga lap a meccsen. Ezen az oldalon Grealish sebessége és kreativitása okozhatna némi zűrzavart. Ha a Real Madrid jut tovább, akkor az elődöntő első meccsét ki kell hagynia egyébként Carvajalnak a lerántása miatt.

Felpörgött a Bayern-Arsenal

Mazraoui egy kontra végén lőtt kapu mellé, majd Musiala távolról próbálkozott, de Raya észnél volt. Ezután az Arsenal húzott bele, Ödegaard távolról nem fogott ki Neueren, de pár perccel később jól találta meg Martinellit, aki lendületből érkezett és 12 méterről lőtt, de gyakorlatilag a németek kapusának ölébe.

Életveszélyesek a madridi kontrák

Camavinga látszólag csak előre fejelt egy magasra rúgott labdát, de Vinícius Junior az átvétellel, majd egy csellel is ígéretes helyzetbe került. Végül sem ő, sem a második hullámban érkező Bellingham nem tudott betalálni, mert a City védői blokkolták a lövéseket, majd Valverde a lelátóra bikázta a labdát. De ez is mutatja, hogy életveszélyesek a vendégek ellentámadásai.

Életjel az Arsenaltól

Martinelli cselezte ki a Bayern védőit, de utoljára túl hosszan tolta meg a labdát és a kilépő Manuel Neuer menteni tudott. Ebben most volt kakaó, de így is maradt a 0-0.

Hihetetlen, mit úszott meg a Real Madrid!

Lunyin újra jól vetődött ki egy De Bruyne-centerezésre, de szinte azonnal jött is az újabb beadás, ezúttal Haalandnak. A norvég fejesénél már Lunyin is verve volt, de a labda a lécről kifelé pattant, pont Bernardo Silvára, akiről fél méterrel a kapufa mellett kicsorgott a labda. Itt most nagy mázlija volt a spanyol csapatnak.

Egyből élénkebb lett a City

A kényelmes gurigázás véget ért, több szögletnél is Lunyinnak kellett kiütnie a labdát, majd Haaland fejelt kapu fölé. Az álmoskás kezdés után kezd éledezni a meccs.

Vezet a Real Madrid!

Egy picit kényelmes volt a hazai csapat, mert a Bellinghamre felívelt labdánál talán lesre számítottak. Az angol viszont saját térfeléről indult, ráadásul az átvétele parádés volt. Vinícius Junior sem lesről indulva kapta az angoltól a labdát, a bejátszását pedig Rodrygo előbb a kapusba lőtte sípcsonttal, de a kipattanót már a hálóba pofozta. Vezet a Real Madrid!

Camavinga talált elsőként kaput

Sok gondot nem okozott Édersonnak, de tíz perc után legalább egy kis izgalom. Túloldalon Lunyinnak egyszer kellett igazán észnél lennie, amikor De Bruyne az ötösre csavart egy labdát jobbról, de az ukrán kapus rávetődött, mielőtt Haalandig jutott volna a labda.

Ma nincs korai gól

A második percben már vezetett a Manchester City Madridban, ma pedig Harry Kane villant nagyon hamar. Az angol csatár az ötösön kapott labdát Leroy Sanétól, de a lövése kapu mellé ment. Egy perccel később a tizenhatos vonalán fordult le emberéről és szintén kapu mellé lőtt. A másik mérkőzés csendben csordogált, eddig izgalmak nélkül.

Rodri játszik, ez nem jó hír a Real Madridnak

Merthogy még soha nem kapott ki a Manchester City, ha a spanyol középpályás is pályára lépett. Ma pedig kezd, így ilyen szempontból még történelmi meccs is lenne, ha a madridiak kerülnének ki győztesen. Rodri szerepéről és szokatlan statisztikájáról ebben a cikkben írtunk még februárban:

Kapcsolódó
Magyarázni kellett a leigazolását, Guardiola már a világ legjobbjaként emlegeti – mit tud a City középpályása?
Miközben mindenki Erling Haaland góljaival és Kevin De Bruyne villanásaival van elfoglalva, a Manchester City csapatában van egy másik játékos, aki nélkül nem működik a csapat.

A spanyolok becsülete is a tét

Ugyan a Barcelona és az Atlético Madrid is előnyből várta a negyeddöntőjét, végül mindkettő kiesett kedden a BL-ből. Spanyolország így három helyett már csak egy csapat sikeréért szoríthat, így aztán nagy a nyomás a Real Madridon innen nézve is. Mindezt ráadásul annak tudatában, hogy a BL-döntő Londonban lesz, vagyis extra motivált lesz a City – a másik párharcban pedig természetesen az Arsenal is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik