Nemzetközi foci

Magyarázni kellett a leigazolását, Guardiola már a világ legjobbjaként emlegeti – mit tud a City középpályása?

Darren Staples / AFP
Darren Staples / AFP
A világon mindenhol a nagy cselsorozatokat és a gólokat emelik ki egy-egy mérkőzésről, miközben sokszor ezek már csak a támadások végkifejletei. Tudja ezt jól Pep Guardiola is, aki 2019-ben egy olyan komplex középpályást keresett, aki képes összefogni a csapat védelmét, diktálni a játék tempóját és megfelelő ütemben kiugratni a társait. Szerencséjére az Atlético Madridban épp feltörekvőben volt pont egy ilyen játékos, akit anno klubrekordért vett meg a Manchester City, és aki fű alatt a legfontosabb láncszem lett a bajnoknál.

Amikor a Manchester City sikereinek legfontosabb szereplőit kell megnevezni, a legtöbben két játékos nevét említik: Erling Haalandot és Kevin De Bruynét. Nincs is ebben semmi meglepő, a norvég csatár eszelős mennyiségben ontja magából a gólokat, amióta betette a lábát Angliába, az előző, triplázós (bajnokság, Bajnokok Ligája, FA Kupa) szezonban 52 találatig jutott, míg a belga középpályás jelenléte alapjaiban határozza meg a csapat játékát. Erre a mostani idényben is láttunk példát, a Newcastle United ellen a 69. percben, csereként állt be De Bruyne a hátrányban lévő Citybe, gólt lőtt és adott egy gólpasszt, a manchesteriek pedig 3-2-re győztek.

A szurkolók mellett a szakma is rendre ezt a két játékost emelte ki, miközben van egy olyan futballista az angol bajnok keretében, akiről jóval kevesebb szó esik, mégis nagyobb hatása van egy-egy találkozóra, mint a fenti duónak. És aki szép csendben az egyik, ha nem a világ legjobbja a posztján.

A védekező középpályások általában nem kerülnek be az összefoglalókba, vagy ha mégis, akkor valami félrement. Helyettük a csatárok és irányítók nagy pillanatai, a góljaik, gólpasszaik kapják a figyelmet. Rodri viszont rendelkezik azzal a képességgel, hogy a fontos pillanatokban villanjon egyet. Ő egy fantasztikus játékos, jelenleg messze ő a legjobb középpályás a világon. Mindenre képes. Micsoda igazolás volt! Nehéz elképzelni, hogy bármit elérhettünk volna az elmúlt években nélküle

méltatta Pep Guardiola kulcsjátékosát a Chelsea elleni mérkőzést követően.

A ManCity katalán menedzsere azért emelte ki éppen ezen a találkozón a középpályását, mert az ő góljával sikerült döntetlent kiharcolni a londoniak ellen. Ugyan a találathoz vezető támadás kidolgozása nem az ő érdeme volt, de a kipattanóra kétségtelenül jól érkezett, a vége pedig egy fontos pont megszerzése a rendkívül izgalmasnak ígérkező bajnoki versenyfutásban.

Ha bárkiben fölmerülne, hogy Guardiola elfogult a saját játékosával kapcsolatban, akkor az vessen egy pillantást a statisztikákra. A 2023-as naptári évben a City a mérkőzései 75 százalékát megnyerte, ha a spanyol középpályás pályára lépett, amikor viszont hiányzott, ez a szám 50 százalékra esett vissza.

Beszédes, hogy a címvédő a tavalyi 26 bajnokijából mindössze hármat veszített el, éppen azt a három találkozót, amiről eltiltás miatt hiányzott Rodri.

A Ligakupában szintén nem volt a pályán, amikor 1-0-ra kikapott a Newcastle ellen és kiesett a Manchester City, viszont az FA Kupában a Huddersfield elleni fordulót, valamint a Bajnokok Ligájában két csoportkörös meccset nélküle is sikerült behúzni. Az egyetlen találkozó a jelenlegi szezonban, amiről vesztesként vonult le a pályáról Rodri, az Arsenal elleni Community Shield volt, amely azonban döntetlennel zárult és tizenegyesekkel dőlt el az Arsenal javára. A Sky Sports ezt a meccset ezért be sem számította a saját gyűjtésébe, ennek hála pedig egy teljes évet, vagyis 365 napot lehozott a Cityben vereség nélkül.

A középpályás átlagosan 2,57 pontot nyer meccsenként a csapatával, ami a Premier League legerősebb átlagának számít, ez a statisztika még egy ilyen sztárcsapatban is kimagasló. Rodri a mostani szezonban összesen 33 tétmérkőzésen játszott, amiből 27-szer győzött a csapata, ötször döntetlent játszott és egyedül a már említett tizenegyespárbaj csúfítja el az összképet.

De mitől is annyira nélkülözhetetlen eleme a Manchester Citynek? Rodrinak van a Premier League mostani szezonjában a legtöbb labdaérintése (2663), vagyis átlagosan meccsenként 115-ször ér labdához. Ez rengeteg, olyannyira, hogy az öt topligában is simán vezet Granit Xhaka (2576) és Lewis Dunk (2470) előtt. Emellett 92 százalékos hatékonysággal játssza meg a csapattársakat, amivel szintén a liga legjobbjai között van.

A védekező középpályásokat sokszor éri az a vád, hogy csak a tutit vállalják be és kizárólag visszafelé, vagy oldalra passzolnak, amit a szurkolók előszeretettel neveznek alibizésnek, Rodri azonban ezen a téren is elhallgattatja a kritikusokat:

  • az angol bajnokságban a spanyol passzolt legtöbbször az ellenfél támadó harmadába (251). Ez persze a Manchester City dominanciájának is köszönhető, a behúzódó csapatok ellen több lehetőség adódik erre, de így is 53 átadással előzi a második helyezett Declan Rice-t.
  • A progresszív passzok, vagyis az előrefelé küldött átadásokban is vezeti a PL-t 238 passzal, emellett 13-szor ugratta ki egy csapattársát, amivel a liga legjobbjai között van (nyolcadik).
  • Összesen 111-szer teremtett lövőhelyzetet a társainak, vagyis átlagosan meccsenként ötször próbálja neki köszönhetően bevenni az ellenfél kapuját a City.
Rodri statisztikái minden sorozatot figyelembe véve.

Ezek alapján tehát nem lehet azzal vádolni, hogy nem veszi ki a részét a támadásokból sem. Guardiola filozófiája egyébként is mindig az volt, hogy ha a labda a saját csapatánál van, akkor az ellenfél nem tud gólt lőni. Rodri pedig éppen egy ilyen szisztémához ideális játékos, hiszen a védekezés mellett folyamatosan tudja diktálni a játék tempóját, pontosan passzol, jókor vált ritmust és csak akkor szánja el magát egy indításra, védők mögé belőtt labdára, ha az valóban indokolt. Angliai idényei során folyamatosan növekedett a jó megoldásainak száma.

Rodri bebizonyította, hogy mennyire tehetséges középpályás. Pont olyan képességekkel rendelkezik, amelyeket kerestünk. Keményen dolgozik védekezés közben, labdás játéknál pedig mutatja magát, jól játssza tovább. Biztosak vagyunk benne, hogy sikeres lesz nálunk

mondta Txiki Begiristain sportigazgató, amikor 2019-ben 70 millió euróért vette meg az Atlético Madridtól.

Az akkor klubrekordnak számító igazolást négy és fél éve még magyarázni kellett, miért ér olyan sok pénzt, de utólag nehéz lenne belekötni abba, hogy tényleg rá volt szüksége a Citynek. Az sem véletlen, hogy sérülés és eltiltás nélkül gyakorlatilag kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból, de előbbi miatt legutóbb 2019 őszén kellett mérkőzést kihagynia. Bárkit rizikós a világ legjobbjának kikiáltani, de a számok nem hazudnak, még akkor sem, ha sokak számára láthatatlan marad a remeklése.

Ugyan Haaland is kellett az előző szezonban a triplázáshoz és Rúben Dias, Jack Grealish, valamint Josko Gvardiol is drágább vétel volt a klubnak, mégis nehéz lenne azt mondani, hogy nagyobb hatásuk volt a csapat játékára Rodrinál, akit nem mellesleg az előző szezonban a Bajnokok Ligája legjobbjának választottak.

Korántsem tartozott az ismeretlen játékosok közé 2019-ben sem, mégsincs annyira előtérben a teljesítménye, amennyire megérdemelné, és elgondolkodtató, hogy erre Guardiolának kellett fölhívnia a közvélemény figyelmét. Az Atletiben is remekelt, előtte pedig két évig a Villarrealban is fölfelé lógott ki, de az mindenképp a Manchester City érdeme, hogy be tudták azonosítani, hogy éppen egy ilyen játékosra van szükségük.

Rodri ráadásul még mindig csak 27 éves, ezért évekig épülhet rá a City játéka.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik