Nemzetközi foci

Évek óta türelmesen várta a Real Madrid rejtett csillaga, hogy végre megmutassa, mire képes

BURAK AKBULUT / ANADOLU / Anadolu via AFP
BURAK AKBULUT / ANADOLU / Anadolu via AFP
Amikor Thibaut Courtois megsérült, kevesen gondolták volna azt, hogy Andrij Lunyin lehet a megoldás a problémára. A Real Madrid azonnal kölcsönzött egy kapust, ám a a fiatal ukrán játékos az első adandó alkalommal megmutatta, hogy rá is lehet számítani. Carlo Ancelottinak azóta fő a feje, hogy melyik focistával kezdődjön a csapata névsora.

Lunyin kiválóan teljesített. Ez volt élete legjobb meccse, mióta találkoztunk, ez biztos. Döntetlennel is végződhetett volna, ha ő nincs

mondta a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti az ukrán kapusának teljesítményéről az RB Leipzig elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

Andrij Lunyinnak valóban kijárt a dicséret, hiszen összesen kilenc védéssel hálálta meg a neki szavazott bizalmat. Nem ez volt az első eset, hogy a kapus kapott gól nélkül húzta be egy meccsét a jelenlegi szezonban, a La Ligában hat, a BL-ben két ilyen mérkőzést hozott. Bár még csak február van, de már most megállapíthatjuk, hogy a 25 éves játékosnak kiugró éve van, pedig nyáron még arról cikkeztek a spanyol lapok, hogy nem is marad a csapatban.

Lunyin ugyanis évek óta csak tartalékként, harmadik számú kapusként várta, hogy egy nap tényleg megkapja a lehetőséget. Miután Thibaut Courtois súlyosan megsérült augusztusban, joggal reménykedhetett a játékpercekben, ám a nyakára hozták Kepa Arrizabalagát. Ekkor döntésre kényszerült: vagy marad és megküzd a helyéért, vagy távozik, hiszen nem élvezi a bizalmat. Lunyin az előbbi mellett döntött, és a jelek szerint okosan tette. De ki is ez a szűkszavú és végtelen türelmű srác?

Az ország legjobb kapusedzője kapott egy csatárt

Lunyin gyerekkoráról viszonylag keveset tudunk, ugyanis kevés nyilatkozatot adott. Csendes, visszahúzódó természetének köszönhetően kimondottan balhémentes fiú volt, de a fociért már akkor is rajongott. Bárhova utazott a családja, vinni kellett egy labdát is, annyira imádott focizni. Ez a rajongás nem maradt titok a testnevelésórákon sem, így aztán hamar kiszúrta magának egy helyi csapat is. A Real Madrid egy 2021-ben közölt videóban mutatta be a kapust, ebből derül ki, hogy hétvégente akár 100 kilométert is utazott egy-egy mérkőzés kedvéért.

„Világos volt, hogy agilis, gyors játékos, aki remekül olvassa a játékot” – mondta róla akkori edzője, aki úgy gondolta, Lunyinból csatárt farag. A szülők mellett az iskola is partner volt a karrierjének egyengetésében. Az igazán nagy áttörést azonban nem ez hozta meg, hanem egy költözés.

Lunyinék rázós megoldást választottak, ugyanis a Metalisthoz tartozó sportiskolából átpártoltak a gyűlölt rivális Dnipro akadémiájára. Csakhogy tudott valamit a dniprói sportiskola, amit a Metalisté nem: ott dolgozott Kosztantyin Pavljucsenko. Ekkorra már eldőlt, hogy a fiatal focista inkább a kapusposztot választaná, Pavljucsenko pedig az ország egyik legjobb kapusedzőjének számított. Miután elhívták Lunyint Dnipróba, azonnal egymásra talált az edző és növendéke, ezért nem lehetett kérdés a közös munka. Rajta kívül Vjacseszlav Kernyozsenko, az ukrán felnőttválogatott kapusedzője is szemmel tartotta a fejlődését.

Robert HENRIKSSON / TT News Agency / AFP Már tinédzserként is esélyt kapott a felnőttek között.

Kortársai közül érettségével és munkamoráljával is kitűnt, villámgyorsan kiderült, hogy gyémántot találtak. Felgyorsultak az események, miután a Dnipróban már 17 évesen lehetőséghez jutott, majd a Zorja Luhanszkba már úgy szerződött át, hogy egyértelműen első számú kapusnak igazolták. Összesen 36 találkozón játszott kezdőként, közte hat Európa Liga-csoportmeccsel. Eközben már figyelte a teljesítményét a Real Madrid, amikor pedig Lunyin az U20-as világbajnokságot is megnyerte Ukrajnával, a spanyol óriás nem várt tovább az ajánlattal.

A spanyol klub 2018-ban 8,5 millió eurót fizetett érte, és bár az akkor 19 éves kapus nem reménykedhetett, hogy Courtois és Keylor Navas mögött szóhoz jut, hosszú távon gondolkozott. Így tett a Real Madrid is, amely sorrendben a Leganésnek, a Valladolidnak és az Oviedónak adta kölcsön, emiatt Lunyinnak egészen 2020 nyaráig kellett várnia, hogy állandó kerettagnak mondhassa magát. Fél évvel később eljött a nagy pillanat, a nap, amire mindig is vágyott: bemutatkozhatott a felnőttcsapatban. Az álomból azonban rémálom lett, a harmadosztályú Alcoyano meglepetésre kiejtette a Realt a Király Kupából.

De ez nem szegte Lunyin kedvét, sőt még elszántabban edzett tovább. A The Athletic beszámolója szerint Luis Llopis kapusedző ódákat zengett a munkamoráljáról. Míg az első csapat tagjai a pihenőnapokon csak feltöltődtek, Lunyin akkor is edzett. Megállás nélkül arra készült, hogy ha újra esélyt kap, akkor megmutassa, számítani lehet rá. A Real Madrid pedig adott esélyt,

  • 2022 májusában már eldőlt, hogy bajnoki címet nyert a csapat, így Lunyin a La Ligában is a kezdőbe került,
  • majd októberben a Sahtar Donyeck ellen a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott egy 2-1-es győzelem alkalmával,
  • sőt élete első El Clásicóján is 3-1-es győzelmet ünnepelhetett.

Lunyin ennek szellemében joggal reménykedett abban, hogy mutatott eleget ahhoz, hogy számítsanak rá a csapatában. Ezt a bizalmat azonban megtépázta 2023 nyara.

Mike Kireev/NurPhoto via Getty Images Bemutatása után türelmesen várt a sorára.

Kepa vagy Lunyin?

Közvetlenül a bajnoki szezon kezdete előtt, augusztus 10-én közölte a Real Madrid, hogy Thibaut Courtois elülső keresztszalag-szakadást szenvedett. A belga világklasszisra műtét várt, és világos volt, hogy ha nem is a teljes szezont kell kihagynia, akkor is 8-10 hónapig nem számíthat rá Ancelotti. Lunyin azt várta, hogy végre első számú kapus lehessen, viszont a Real Madrid nem vághatott neki az idénynek egyetlen kapussal – de akkor Lunyin elé vagy mögé igazoljon?

Gyors, de átfogó keresgélés után Kepa Arrizabalagára esett a választás, aki szezon végéig érkezett a Chelsea-től kölcsönbe. Mivel a spanyol szerződésébe nem került kivásárlási ár, az üzenet egyértelmű volt, Lunyin elé érkezik, amíg Courtois felépül. Az ukránnak választania kellett: vagy megharcol a helyéért, vagy távozik.

Kérők éppenséggel akadtak is, csakhogy Lunyin édesapja, aki egyben az ügynöke is, elhajtotta valamennyiüket. Ő ugyanis abban gondolkozott, hogy a fiát csak megfelelő minőségű csapathoz küldheti a Real Madridtól, mert képességei alapján csak a legjobbat érdemli. Mivel a klubon belül nagyon jó véleménnyel voltak Lunyinról, Llopis kapusedtő és Juni Cafalat játékosmegfigyelő egyaránt arról győzködte a stábot, hogy ne mondjanak le róla. Végül maradt, de a játékidő egyértelműen Kepáé lett. Legalábbis az elején.

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP Kepa azért igazolt Madridba, hogy első számú kapus legyen, de Lunyin megnehezíti a dolgát.

A Real Madrid brutális sérüléshulláma Kepát is elcsípte, így az élet mentőövet dobott Lunyinnak. Minél többet játszott, annál jobb teljesítményt nyújtott. Abban egyébként is kimagaslóan jó Ancelotti, hogy kihozza játékosaiból a maximumot, de a kapusa esetében ez hatványozottan igazzá vált. Mivel a két kapus játékideje kiegyenlítődött, már jogosan teszi föl a sportsajtó a kérdést: ki lenne jobb első számú kapusként?

Lunyin mellett több adat is szól ebben a versenyben. Egyrészt az egész La Ligában a második leghatékonyabb kapus, 81,8 százalékban védi a kapujára zúduló lövéseket. Ez azért is nagy szó, mert a 12 bajnokija miatt darabszámra kevesebb védése van, mint a riválisainak. A Bajnokok Ligájában csak három találkozón szerepelt, de ezeken 87 százalék fölötti a védési hatékonysága. Kepa ezzel szemben 73 százalék környékén védett a bajnokságban és a BL-ben egyaránt.

Az FBREF statisztikái szerint Lunyin nem csak jobb arányban véd, hanem nagyobb bravúrokat is mutat be. A portál szerint tizenegy olyan lövés érkezett Lunyinnak, amelyből gól születhetett volna (ez az úgynvezett Post Shot, vagyis lövésekből utólag számolt xG), ebből viszont csak hat találat született. Kepa ezzel szemben 9 PSxG-ből 8 gólt kapott. A kapuból nagyjából egyformán jó ütemben jönnek ki, Kepa tízszer, Lunyin tizenegyszer mentett a tizenhatos elhagyásával, viszont a beadásokra egyértelműen az ukrán jön ki nagyobb önbizalommal, 17-szer húzta le a labdát a riválisa négy (!) ilyen labdaszerzésével szemben. Meghökkentő, de Kepa 85 százalékos passzpontosságát is túl tudta szárnyalni Lunyin, a maga 89,4 százalékával, ez pedig a mai modern futballban kincset ér a kapusoknál.

Ancelotti sosem adott egyenes választ arra, hogy kire tekint a mostani idényben első számú kapusként, de a fenti adatok alapján, valamint a januári bravúrokat látva, eldőlni látszik a kérdés. Már csak azért is, mert Kepa nyáron visszatér a Chelsea-hez, és bizonyára borsos árat kéne fizetni érte, miközben Lunyin már rég a Real Madridé.

Pedig a szezon előtt egyértelműnek tűnt Kepa fölénye Ancelottinál, azt viszont az olasz edző sem tagadja, hogy Lunyin látványosan és folyamatosan fejlődik. Az ukrán srác, akire évek óta csak legyintgetnek a szurkolók és az ellenfelek, mégis kiharcolta magának a jogot, hogy komolyan számoljanak vele. Az RB Leipzig elleni parádét látva pedig úgy tűnik, még Courtois-nak sem lesz könnyű dolga a következő idényben, hogy megtartsa vele szemben a pozícióját a csapatban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik