Nemzetközi foci

Szoboszlaiék dinamizmust és kreativitást lehelnek a liverpooli középpályába

Suhaimi Abdullah / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Suhaimi Abdullah / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Miközben az angol sajtó nagyon elégedett a nyár két nagy fogásával, Alexis Mac Allisterrel és Szoboszlai Dominikkal, addig Jürgen Klopp feje főhet, hiszen a Liverpool kulcsembert veszített el a középpályán. A német menedzser egy éve még a világ egyik legjobb védekező középpályásaként emlegette Fabinhót, a brazil azonban komoly összegért Szaúd-Arábiát választotta a nyáron. Lehet-e, kell-e pótolni? – ez itt a kérdés.

Újabb komoly veszteséget könyvelhetett el a Liverpool labdarúgócsapata, miután eldőlt, hogy a korábban Karim Benzemát és N’Golo Kantét is szerződtető szaúdi al-Ittihad 40 millió fontért megszerezte Fabinhót. A brazil középpályás öt éven át futballozott az Anfield Roadon, 219 alkalommal lépett pályára az együttesben, 2019-ben Bajnokok Ligáját, egy évvel később pedig Premier League-et nyert.

Az angolok középpályája eddig is mozgalmas átalakítást élt meg, hiszen a két érkező ember, az argentinok világbajnoka, Alexis Mac Allister (Brighton) és Szoboszlai Dominik (RB Leipzig) is ott bevethető, de távozott James Milner (Brighton), Naby Keita (Werder Bremen), Jordan Henderson (al-Ettifaq), Alex Oxlade-Chamberlain és most Fabinho is.

Glyn KIRK / AFP Fabinho évekig a Liverpool kulcsembere volt.

A brazil távozása egy éve még elképzelhetetlennek tűnt, és már a gondolata is félelemmel töltötte volna el a legtöbb Liverpool-szurkolót. Fabinho ugyanis kulcsembere volt annak a ’Poolnak, amely 2021-22-ben nagyon közel került ahhoz, hogy négyes győzelmet arasson: megnyerte az FA-kupát és a Ligakupát, a bajnokságban egy ponttal maradt le a Manchester City mögött, míg a Bajnokok Ligája döntőjét 1-0-ra bukta el a Real Madriddal szemben.

A középpályás 48 tétmérkőzésén nyolcszor volt eredményes, adott egy gólpasszt is, Jürgen Klopp pedig egyszerűen a világ egyik legjobb védekező középpályásaként jellemezte.

Nem véletlenül, a Monacótól 2018-ban érkezett játékos ugyan kissé nehezen illeszkedett be, de aztán nagyszerűen teljesített és négy év alatt a csúcsra ért.

„Úgy érzem, részese vagyok a Liverpool családjának, és már otthon érzem magam” – nyilatkozta a tavaly júliusi ázsiai turné során. Mindössze 12 hónappal később azonban mindez már csak múlt idő: a szaúdi liga és főleg az al-Ittihad vezetése meggyőzte arról, hogy 29 évesen hátat fordítson az európai elitfutballnak.

Pedig Klopp nem akart elveszíteni egy ilyen kiváló és tapasztalt játékost, akinek még három éve hátra volt a szerződéséből, de a klub által kért ár kifizetése után nem maradt más választása, le kellett mondania középpályásáról. Így viszont maradt egy lyukas poszt, egy űr, amit be kellene tölteni a két hét múlva esedékes, Chelsea elleni Premier League-szezonnyitóig. Mert az szinte biztos, hogy Fabinho a kezdőcsapatban futott volna ki a pályára a rangadóra.

Fabinho távozása anyagilag kiváló üzlet

Akkor is, ha az előző szezonban már kiderült, ha nincs jó formában, akkor nem pótolhatatlan. Így amikor már nem volt az a meghatározó figura, akire a Liverpool számíthatott, és még az önbizalma is megcsappant, akkor jött a helyére a spanyol tinédzser, Stefan Bajcetic.

A visszaesést a statisztikák is bizonyították: az Opta szerint az előző szezonban Fabinho meccsenként átlagban mindössze hat labdát szerzett (szemben a 2021-22-es 7,5-tel), öt helyett már csak 4,2 párharcot nyert meg, és a gól+gólpassz átlaga is leromlott (0,23-ról 0,07-re).

A Fabinhóért kapott 40 millió font kiváló üzlet, európai klub biztosan nem fizetett volna érte ennyit. És ha azt nézzük, hogy az angolok a teljesítményhez kapcsolódó különféle bónuszokkal együtt összesen 43 millió fontot fizettek érte a Monacónak, akkor öt kiváló szezon után gyakorlatilag visszakapták a pénzüket.

Oli SCARFF / AFP Klopp a legjobbakat kívánta Fabinhónak.

Ez a 40 millió a legnagyobb összeg, amelyet a Liverpool egy játékosért kapott azóta, hogy 2018 januárjában 142 millió fontért eladta Philippe Coutinhót a Barcelonának. Még Sadio Mané is mindössze 35 millióba került tavaly a Bayernnek – összehasonlítva egy Hendersonnal, aki csapatkapitányként (!) mindössze 12 millió fontért ment az al-Ettifaqhoz, Fabinho bizony szép summát ért.

Az persze már nem derülhet ki, hogy a maradék három évben visszatérhetett-e volna korábbi csúcsformájához a brazil, de ahogy a The Athletic találóan megjegyezte, most legalább a Liverpool mert bátor lenni, és pénzhez jutott – nem úgy, mint az utóbbi években.

„Minden jót, barátom”

A lap szerint ugyanis a klub túl sokszor várt ki, és nem állt a helyzet magaslatán, hogy megállapítsa, egy-egy játékos túljutott-e már a csúcson, és érdemes lenne-e értékesíteni. A lojalitás érzése gyakran elhomályosította az ítélkezést, így fordulhatott elő, hogy Divock Origi, Georginio Wijnaldum és Adam Lallana után most Keita, Oxlade-Chamberlain, Milner és Roberto Firmino is ingyen, szabadügynökként távozzon.

Minden bizonnyal ez várhatott volna Fabinhóra is, ám ezúttal a játékos kezdeményezte a váltást, ami minden fél számára előnyös lehetett.

Természetesen a legjobbakat kívánjuk neki. Fabinho sokáig egy tökéletes biztosítékként szolgált nekünk a középpályán, megadta nekünk a szabadságot, hogy minden divatos dolgot kipróbálhassunk a játékunkban. Imádta elvégezni a piszkos munkát a csapatért

nyilatkozta Klopp.

„Ha a két szélső védő előretört a középpályásokat és csatárokat segíteni, akkor ő a két középső védővel mindig ott volt, és tudtuk, ha elveszítjük a labdát, vannak, akik meg tudják oldani a helyzetet. Hiányozni fog nekünk. De az élet a változásokról szól, és nyilvánvalóan alkalmazkodnunk kell hozzájuk. Ha nem teszed meg, ha ragaszkodsz a múlthoz, akkor az visszatartó erő. Én nem ilyen ember vagyok.”

Klopp hozzátette, mindig hálásak lesznek egymásnak a közös múlt miatt, és ez nagyon fontos számára az életben.

Minden jót kívánok, barátom, és remélem, hamarosan találkozunk

– búcsúzott el tőle.

Túl drága kiszemeltek

Klopp korábban felmérte már a lehetséges utódokat, de fel sem merült benne, hogy akár már a nyáron égető szüksége lehetne valakire. Most viszont ez lett a prioritás, a lista élén Roméo Lavia (Southampton) áll.

A 19 éves védekező középpályást tavaly nyáron vette meg a Southampton a Manchester City tartalékcsapatából, és ugyan új klubja tökutolsóként kiesett a Premier League-ből, Lavia üde színfoltot jelentett a szomorú szezonban. 35 tétmérkőzésen (közte 29 bajnokin) lépett pályára, egy gólt és egy gólpasszt jegyzett. Teljesítményével a belga válogatottnál is felhívta magára a figyelmet, az idén márciusban Domenico Tedesco szövetségi kapitány behívta, és a németek elleni felkészülési mérkőzésen tíz perc játéklehetőséget adott is neki csereként.

A Mirror úgy tudja, a Liverpool tett is érte egy 34+4 millió fontos ajánlatot, amelyet a Southampton visszautasított, ám a The Times szerint újabb próbálkozás várható, hiszen Henderson és Fabinho távozása után kiemelt célponttá vált. A Liverpool azonban egyelőre túl soknak találja az 50 millió fontos árat, amit a Southampton kijelölt.

Lindsey Parnaby / AFP Roméo Laviát szeretné megszerezni a Liverpool.

A B terv egy másik brightoni, Moisés Caicedo lehetne, akiért áprilisban már futott egy kört a klub a Sky Sports szerint, de egyrészt azóta a Chelsea-t hallani inkább vele kapcsolatban, másrészt már régen elhagyta azt az árkategóriát, amelyben a Liverpool mozoghatna. Ha hinni lehet a Transfermarktnak, akkor a 32-szeres ecuadori válogatott akár 65 millió fontot is érhet, ráadásul a Brighton ennél jóval nagyobb árcímkét tett egyik legjobbjára…

De akkor mi lehet a megoldás? Egyrészt kézenfekvő lenne Thiago Alcantara, a 32 éves, spanyol válogatott játékos ideális megoldást jelentene, hiszen játékintelligenciája átlag feletti, labdaszerzésben, védekezésben nagyszerű, olvassa a játékot, képes megszűrni és elfojtani az ellenfél támadójátékát.

Másrészt viszont, miközben Caicedo az előző szezonban 37 meccset játszott, addig Thiago mindössze 18-at, a veterán középpályás folyamatosan sérüléssel bajlódik, amióta megérkezett az Anfieldre, erre pedig nem lehet építeni hosszabb távon. Kérdéses tehát, mennyire lehet rá támaszkodni egy szezonon át.

A liverpooli adatalapú elemzés nem áll meg akkor sem, ha Lavia túl drágának bizonyul, Caicedo pedig a Chelsea-t választja. A legfrisebb hírek szerint a klub legújabb kiszemeltje a Fluminense 22 éves játékosa, André. A középpályás egészen kimagasló passzok terén, az egész brazil élvonalban senki sem pontosabb nála (93%-ban csapattársat talál meg), valamint élen jár a támadóharmadba juttatott labdákkal, akár ő cselezi be magát oda, akár indít. Szintén kiváló számokat produkál megelőző szerelések terén, és nem ijed meg akkor sem, ha be kellene csúsznia. Az ő esetében nem ismert, mekkora vételárra lehet szükség, de a Transfermarkt szerint 15 milliót ér, így vélhetően jóval olcsóbb Laviánál.

Szoboszlai és a biztató jelek

Miközben a csapatot ilyen problémák gyötrik, a két új ember Mac Allister és Szoboszlai kiváló sajtót kapott. A The Athletic szerint nem szabad elfelejteni, hogy Klopp a nyáron minőségi játékosokkal egészítette ki a csapatát.

Alexis Mac Allistert és Szoboszlai Dominikot azért vásárolták meg, hogy energiát, dinamizmust és kreativitást leheljenek az öregedő középpályába, amely nagygenerálra szorul. A jelek mindenképpen biztatóak.

Mac Allistert a Leicester City felett aratott, 4-0-s győzelem után méltatta a lap, mondván, az első félidőben nagyszerűen futballozott, olyan veleszületett tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az előző szezonban hiányoztak a csapatból.

„A játékintelligenciája és passzjátéka acélos munkabírással párosul, ezt erősítette a labda visszaszerzésére irányuló figyelme. Amíg a riválisok óriási pénzösszegeket használtak fel, addig a Liverpool által rá elköltött 35 millió font által az egyik legjobb vételnek bizonyulhat.”

Az argentint a félidőben Szoboszlai váltotta, aki kisebb sérüléséből lábadozva 35 percet kapott és majdnem szerzett egy nem akármilyen gólt a félpályáról.

„A múlt héten volt egy ijedtség, amikor Szoboszlai kifordította a bokáját az edzésen, de már jó állapotban van, és 60 millióért szerződtetett játékos megcsillantotta tudását” – írta a The Athletic, amely kiemelte, hogy a Leicester elleni negyedik gólból is kivette a részét. Aztán amikor a félpályánál erőszakosan labdát szerzett és a kezdőkörből kapura emelte a labdát, a kommentátor hangja is felerősödött, ám a visszafelé rohanó Mads Hermansen önfeláldozóan, fejjel menteni tudott.

Ugyan a Bayern München ellen, szerdán 4-3-as vereség lett a vége, de amíg a csapat gerince a pályán volt, jobb volt a német bajnoknál. Az FC Liverpoolra még egy felkészülési meccs vár: augusztus 7-én a német Darmstadt ellen lép pályára az angliai Prestonban.

Augusztus 13-án pedig jöhet a Chelsea elleni, idegenbeli bajnoki nyitány.

Kapcsolódó
Újabb eladott játékos miatt kerülhet új szerepkörbe Szoboszlai Dominik Liverpoolban
Kutyák se állhattak az újabb szaúdi igazolás útjába.
Kapcsolódó
„Nagyon tetszett Klopp őrültsége” – így szerződött Liverpoolba Szoboszlai
A magyar középpályás a klub hivatalos honlapján nyilatkozott.
Olvasói sztorik