Nemzetközi foci bajnokok ligája

Elájult a futballvilág a 18 éves liverpooli tehetségtől

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP

Kedd este egy nagyszerű mérkőzésen, hazai pályán szenvedett 5-2-es vereséget a Liverpool labdarúgócsapata, amely hiába vezetett két góllal, nem bírt a Real Madriddal. Az angolok ezen az összecsapáson több – inkább negatív – rekordot is megdöntöttek, ám akadt egy figyelemre méltó is: a klub színeiben a spanyol Stefan Bajcetic 18 évesen és 122 naposan minden idők legfiatalabb kezdőjátékosa lett a Bajnokok Ligájában. A korábbi rekordot Harvey Elliott tartotta 18 évvel és 318 nappal 2022 februárja óta.

De ki ez a fiatalember, aki üstökösként tűnt fel, és egyelőre úgy tűnik, az év felfedezettje lehet?

A Celta Vigo egykori szerb légiósának, Srdjan Bajceticnek a fia 2004. október 22-én született Vigóban, ott kezdett el futballozni, és onnan szerződtette 2020 decemberében a Liverpool. Nagy csata folyt érte, mert a Manchester United is kiszemelte, de a Pool scoutjai – az akadémiát irányító Alex Inglethorpe vezetésével – keményen dolgoztak, hogy meggyőzzék arról, másfajta piros mezben gondolkodjon.

A klubnak extrán megérte, különösen, ha azt nézzük, hogy a gyerek mindössze 250 ezer euróba került – és ugyan a Liverpoolnak a nyáron komoly igazolásokra lesz szüksége a középpálya megerősítésére, de egy pont már biztosnak tűnik.

A szurkolók a legjobbnak választották

Bajcetic tavaly augusztus 27-én debütált a Bournemouth ellen, bő két héttel később – a klub legfiatalabbjaként – az Ajax ellen bemutatkozott a BL-ben is.

December 26-án, 18 évesen, 2 hónaposan és 4 naposan betalált az Aston Villa ellen, ezzel Michael Owen és Raheem Sterling mögött a klub harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki gólt szerzett a Liverpoolban, valamint Cesc Fábregas után a második legfiatalabb spanyol játékos, aki eredményes volt a Premier League-ben.

Januárban szerződést hosszabbított vele a vezetés, februárban pedig négy egymást követő bajnokin a kezdőcsapatban szerepelt, ahol olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy a szurkolók a hónap játékosának választották.

Őrület! Ha valaki két hónappal ezelőtt ezt mondta volna nekem, nem hittem volna el.

De megtörtént – úgyhogy azt hiszem, el kell hinnem! A szezonban a legmagabiztosabb időszakomat élem, most megmutatom, mire vagyok képes“ – nyilatkozta.

Sztárok méltatták játékát

A Real elleni vereséget követően a korábbi kiváló csatár, Alan Shearer egyértelműen a liverpooli védelmet hibáztatta, szerinte már a hétvégi, Newcastle United elleni 2-0-s győzelemnél is látszott, hogy Joe Gomez, Virgil van Dijk és Fabinho nem áll a helyzet magaslatán, hiszen az emberhátrányban játszó ellenfél sok helyzetet alakított ki. A Real Madrid ellen pedig teljes volt a zűrzavar, Vinícius és Militao góljainál nem értette, hogy maradhattak le ennyire a hazaiak.

„Ugyanakkor a középpályán Henderson hihetetlen volt, a fiatal Bajceticnek pedig vezérnek kell lennie. Ránéz az ember, és azt gondolja, hogy pillanatnyilag ő a legjobb középpályás, aki labdát szerez, megcsinálja a passzt. De egy 18 évestől elég nagy kérés, hogy a Real Madrid szupersztár középpályásai ellen villogjon” – mondta.

Paul ELLIS / AFP Federico Valverde és Stefan Bajcetic harca a labdáért

Steven Gerrard osztotta ezt a véleményt, a klub legendája úgy fogalmazott, korát meghazudtoló érettséget mutat a fiatal spanyol. „Nagyon jól teljesít a pálya mindkét oldalán, lefedi az egész középpályát. Szeretem azokat a játékosokat, akik mindig arra törekszenek, hogy előre passzoljanak” – mondta Gerrard.

Bajceticet – aki Naby Keitát és James Milnert szorította ki a csapatból – Mohamed Szalah nemrégiben a Liverpool legjobb játékosaként emlegette.

„Ha a csapat egyik legnagyobbja ezt mondja, annak hatalmas önbizalmat kell adnia ennek a fiatal játékosnak. Igazi tehetség. Ahhoz, hogy valaki az Anfield Roadra jöjjön, és a Liverpoolban játsszon, bizonyos típusú karakternek és játékosnak kell lennie. És úgy tűnik, Bajcetic egyáltalán nem fél a lehetőségtől” – vélte egy másik egykori válogatott labdarúgó, Rio Ferdinand.

Michael Owen szerint a tény, hogy Jürgen Klopp a kezdőcsapatban küldte pályára a szezon legfontosabb mérkőzésén, a legnagyobb elismerés.

Róla álmodhat a Barcelona

A Football Espana már azt elemezte, hogy hosszú távon éppen egy ilyen játékosra lenne szüksége a Barcelonának. Sergio Busquets szerződése lejár, és várhatóan távozik a nyáron, mert ugyan a vezetés szeretné megtartani, de a klubnak 200 millió euróval csökkentenie kell a bértömegét. Busquets lehetséges utódjával kapcsolatban olyan nevek kerültek szóba, mint Martinez Zubimendi (Real Sociedad), Ruben Neves (Wolverhampton), N’Golo Kanté (Chelsea) és Rodri (Manchester City), a rövid távú megoldás azonban Ilkay Gündogan (Manchester City) lehet.

Hosszú távú lehetőségként azonban megfontolandó lenne Stefan Bajcetic megszerzése. A portál azt írta, hiába kapott öt gólt a Liverpool, Bajcetic remekül játszott, és lenyűgöző teljesítményt produkált.

Bár csapatjátékosként már most biztosan beférne a keretbe, és alkalmanként pályára léphetne kisebb ellenfél ellen vagy a Király Kupában, de érdemes lenne még két-három évig hagyni, hogy a Liverpoolban fejlődjön

– vélte a Football Espana.

A cikkíró azért hozzátette, hogy egyelőre ez csak álom, hiszen nem tudnák megfizetni, azonban amikor a Barcelona rendezi a pénzügyi problémáit, Bajcetic nagyon is reális célpont lehet.

Olvasói sztorik