Nemzetközi foci

Videón, ahogy valaki széket dob az EL-döntő játékvezetője felé a ferihegyi reptéren

Egy emberrel szemben indított eljárást a rendőrség. Közben olyan felvételek is előkerültek, hogyan jutottak be jegy nélküli szurkolók a Puskás Arénába.

Szerdán Budapest rendezte a második számú európai kupasorozat, az Európa Liga döntőjét, amin végül tizenegyesekkel győzte le a sorozat rekordbajnoka, a Sevilla az AS Romát. A lelátó olasz része feltűnően tele volt, a lépcsők szinte nem is látszottak, a Twitteren pedig azóta el is terjedtek olyan felvételek, amin jól látszik, hogy jegy nélküli római szurkolók hogyan játszották ki a beléptetést.

Egy jegyet beolvastak, majd kettesével nyomultak be a forgókapun.

A meccs végén is volt egy incidens, amit a szervezők nem tudtak megállítani, mégpedig az, hogy több sevillai drukker is a pályára szaladt, őket aztán a készenléti rendőrség segítségével sikerült leterelni a játéktérről.

A Budapestre érkező szurkolók a találkozót megelőzően is randalíroztak a fővárosban, a Liszt Ferenc téren volt egy látványos összecsapás, amiről több videó is készült, felbukkantak a Sevillával rossz viszonyt ápoló lengyel Slask Wroclaw ultrái is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleménye szerint tizennégy drukkert állítottak elő, hármat őrizetbe is vettek.

A meccs másnapjára, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is jutott balhé, a rómaiak felismerték a mérkőzés játékvezetőjét, Anthony Taylort, akit rengeteg bírálat ért (José Mourinho a Puskás Aréna mélygarázsában is hangosan szidta), és akit

még egy székkel is meg akartak dobni.

A rendőröknek kellett közbelépniük és egy váróterembe kísérték az angol játékvezetőt, egyikük pedig elhárította a repülő széket. A Budapest Airport közlése szerint egy emberrel szemben indítottak eljárást.

A Budapest Airport közleménye

„Anthony Taylort, az UEFA Európa Liga döntő játékvezetőjét ma este incidens érte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A vesztes Roma csapat szurkolói felismerték a játékvezetőt a repülőtér éttermi területén, ahol a járata indulására várakozott. A repülőtér-üzemeltető és a Rendőrség szoros együttműködésének, illetve a szurkolók érkezésének és távozásának idején a repülőtéren elrendelt fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően a hatóság azonnal közbeavatkozott, és a játékvezetőt az egyik váróba kísérték, majd pedig rendőrök kíséretében biztonságosan felszállt a járatára. Az incidensben részt vevő olasz állampolgárt a Rendőrség elfogta, és garázdaság bűncselekmény elkövetése miatt büntetőeljárást indított vele szemben. A repültéren a fenti, elszigetelt incidenst követő rendőri intézkedésnek köszönhetően további rendbontásra nem került sor. A Budapest Airport és a Rendőrség az utasokkal vagy a repülőtéri személyzettel szembeni bármilyen erőszakos cselekmény esetén a zéró tolerancia elve alapján lép fel.”

Kapcsolódó
„A foci tragédiája volt, ahogy a csapatok viselkedtek” – Bede Ferenc játékvezetői szemmel az EL-döntőről
Az elveszített EL-döntő után a Roma edzője, José Mourinho több vitatott esetet is felrótt Anthony Taylor játékvezetőnek, akit a Puskás Aréna garázsában is kiosztott káromkodva. Az áltakunk megkérdezett Bede Ferenc szerint Taylor védhető döntéseket hozott, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a bíró által válaszott út teljesen reménytelennek tűnt az indulatok megfékezésére.
Olvasói sztorik