Nemzetközi foci

„A foci tragédiája volt, ahogy a csapatok viselkedtek” – Bede Ferenc játékvezetői szemmel az EL-döntőről

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Sok sárga lap – hat sevillai, nyolc római részről, az összesen tizennégy sárga Európa Liga-rekord –, negyven szabálytalanság, rengeteg ápolás és fetrengés, hatalmas feszültség, kevés foci, ez volt a Sevilla-Roma Európa Liga-döntő.

A budapesti Puskás Arénában rendezett finálét tizenegyesekkel nyerte a sorozat specialistájának számító andalúz klub, és ezzel a bajnokságban csak a 11. helyen álló csapat az ősszel a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet.

A Roma viszont hiába tett fel az elmúlt hetekben mindent erre a meccsre, Paulo Dybala és Tammy Abraham második félidei lecserélése után elfogyott az ötlet az olaszok támadásaiból, akik ekkor már csak a pontrúgásokban bízhattak. Igaz, ez majdnem bejött, mert Lorenzo Pellegrini gyorsan elvégzett szabadrúgása után Andrea Belottinak volt egy nagy helyzete, a hosszabbítás hosszabbításának legvégén pedig Chris Smalling fejese hullott a lécre.

A meccs után az európai kupadöntőt először veszítő José Mourinho mégsem a kimaradt lehetőségek miatt bosszankodott, sokkal inkább Anthony Taylor játékvezetőn köszörülte a nyelvét, akinek a Puskás Arénában garázsában is elmondta, hogy szerinte „kibaszott szégyen” volt, amit művelt.

Lássuk, min húzta fel magát Mourinho:

  • nehezményezte, hogy műesés miatt sárgával büntette Taylor Pellegrinit, a Roma csapatkapitányát az első félidő végén (a közvetítésben 56:18-nál látható), viszont nem adott semmit Lucas Ocamposnak, amikor visszavonta a videózás után az elsőre tizenegyesnek ítélt szituációt a második játékrészben (1:50:12-nél);
  • szerinte tizenegyest kellett volna kapnia a Romának a második félidőben, amikor egy balról érkező beadásánál a Sevilla védőjének, Fernandónak a kezét érintette a labda (1:56:08-nál látható);
  • és nem értette, hogyan lőhetett tizenegyest Erik Lamela, aki a hosszabbítás elején könyökkel megütötte Roger Ibanezt (2:40:00-nál), majd a hosszabbítás második félidejének ráadásában a saját 16-osánál is elkövetett egy szabálytalanságot, aminél Mourinho szerint meg kellett volna kapnia a második sárgáját (3:00:58-nál).

A vitatott esetek megítéléséhez a korábbi FIFA-játékvezetőt, Bede Ferencet hívtuk segítségül.

„A kezezésről azt tudom mondani, hogy az egyértelműen nem ért büntetőt, mivel a Sevilla játékosának természetes helyzetben, a teste mellett volt a keze, és szinte hátracsapta a labda, ahogyan eltalálta. Úgyhogy jó döntés volt Taylor részéről, hogy továbbengedte a játékot. Az előbb megadott, majd a felvételek megtekintése után visszavont büntetőnél megfelelő VAR-beavatkozás történt. Taylor elsőre buktatást látott, majd amikor kihívták, akkor szembesült vele, hogy a Roma védője előbb a labdát pöckölte el, és csak utána ért hozzá Ocamposhoz. Valóban volt tehát kontakt, ám csak minimális, de erre büntetőt nem lehet adni, és sárga lap sem jár a támadónak, mivel nem volt szó a játékvezető megtévesztéséről. Lamela könyöklése felelőtlen karhasználatnak minősül, de nem használta fegyverként a karját, úgyhogy a sárga lap itt megfelelő ítéletnek tűnik.

Véleményem szerint nincs igaza Mourinhónak, aki a második sárga lapot hiányolta a hosszabbítás legvégén történt szabálytalanságnál, mert Lamela ugyan oldalról leütközte ellenfelét, de egyrészt nem felelőtlenül rohant neki a Roma focistájának, másrészt nem állított meg ígéretes akciót a megmozdulásával

– magyarázta Bede Ferenc.

A korábbi játékvezető nem volt túl jó véleménnyel a meccsről, mert szerinte egy döntőnek a sportág ünnepének kellene lennie, e helyett azt láthattuk, hogy a játékosok és a kispadon ülők elképesztő vehemenciával feszültek egymásnak, ennek volt a hozadéka a rengeteg reklamálás, illetve a tömegjelenetek. Adódik a kérdés, nem hibázott-e Taylor, amikor nem hűtötte le a kedélyeket már a meccs elején néhány jól irányzott sárgával?

Adrián Zoltán / 24.hu Jellemző kép a meccsről: Taylor bíró a reklamáló játékosok gyűrűjében

„Én azt láttam, hogy próbálta osztogatni a sárgákat, még a kispadon ülő stábtagoknak is villant a lap néha, de ha nem partnerek a csapatok, akkor te csinálhatsz bármit a pályán. Elképzelhető, hogy ha Taylor még határozottabban lépett volna fel, akkor még nagyobb lett volna a feszültség a pályán. Itt jön képbe az edző felelőssége, Mourinho kordában tudta volna tartani a Roma kispadját, e helyett a viselkedése inkább olaj volt a tűzre. Ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy a Roma vezére megúszta egy sárgával, pedig az sem lett volna meglepetés, ha felküldi Taylor a lelátóra. Az egyik legjobb angol játékvezető fújta a sípot, a kispadoknál pedig a szintén sokat foglalkoztatott Michael Oliver volt a negyedik játékvezető, mégis teljesen reménytelennek tűnt, hogy megfékezzék az indulatokat. De nem akarom, hogy ez utólagos okoskodásnak tűnjön, hiszen sosem vezettem nemzetközi kupadöntőt.

Ők ezt az utat választották, de az összkép alapján nem jó ez az út, és az UEFA-nak el kell gondolkodnia, hogy milyen fegyelmező eszközzel tud még fellépni, mert a foci tragédiája volt, ahogyan a csapatok viselkedtek ezen a döntőn

– nyilatkozta Bede.

Mourinho a meccs utáni sajtótájékoztatóján nem csak Taylort emlegette, amiatt is kifakadt, hogy úgy érzi, Olaszországban úgy kezelik, mint egy bűnözőt. Minden bizonnyal a bírók által neki kiosztott három piros és öt sárga lap miatt gondolja azt, hogy pikkelnek rá a sporik.

Az ötödik sárgát épp a legutóbbi fordulóban, a Fiorentina elleni 2-1-es vereség alkalmával szedte be, ami azt jelenti, hogy az idény utolsó bajnokiján, a Spezia elleni hazai meccsen nem ülhet le a kispadra. Úgyhogy nem kizárt, hogy a Sevilla elleni vesztes döntő volt az utolsó meccse a Roma edzőjeként, legalábbis az olasz sajtó arra gyanakszik, hogy bár további egy évig még a fővárosiakhoz köti a szerződése, a portugál edző ezt már nem tölti ki, és továbbáll.

Olvasói sztorik