Élő Nemzetközi foci

Az EL-specialista Sevilla a budapesti döntőben megszakította Mourinho nagy sorozatát

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Továbbra is verhetetlen a Sevilla, ha bejut az Európa Liga (korábban UEFA Kupa) döntőjébe, az andalúz csapat büntetőkkel győzte le a Romát a Puskás Arénában rendezett budapesti döntőben.

A Romáé volt a meccs első helyzete, Celik remek előkészítése után azonban Spinazzola a kapu közepét célozta, és ezzel megkönnyítette Bunu dolgát.

A 35. percben aztán tehetetlen volt a Sevilla marokkói kapusa, Cristante szerzett labdát Rakitictől, és amíg a spanyolok reklamáltak, Mancini indította Dybalát, aki a bal alsóba gurított.

A Sevilla rákapcsolt a bekapott gól után, de sok kreativitás nem volt a támadásaiban, mégis centikre volt az egyenlítéstől, ám Rakitic bombája kivágódott a bal kapufáról.

Ami nem jött össze az első félidő végén, az olasz segítséggel sikerült az 55. percben: Jesús Navas beadásába Mancini ért bele szerencsétlenül, vagyis öngóllal egyenlített a Sevilla.

A Roma visszavehette volna a vezetést, ám Abraham közeli kísérletét Bunu óriási bravúrral védte, aztán mázlija volt, mert nem tudta megfogni a labdát, de a Roma meg nem tudta begyötörni.

Aztán jött egy megadott, majd visszavont tizenegyes: az angol bíró először befújta, amikor Ocampos elesett Ibanez mozdulata nyomán, majd a videós ellenőrzés után úgy döntött, a védő előbb a labdát találta el. A rómaiak is reklamáltak, amikor Fernando kezét találta el a labda a 16-oson belül, de a néhai Puhl Sándor szavait használva, a kéz nem kereste a labdát.

A Roma egy trükkös szabadrúgás-variációval elintézhette volna, hogy ne legyen hosszabbítás, de Pellegrini beemelt labdáját Belotti nem találta el jól.

A Sevillának is volt még egy lehetősége, de Suso lövésére Rui Patrício leért, úgyhogy jöhetett a 2×15 perc. Amiből végül jóval több lett, mivel ekkor tetőzött a feszültség, rengeteg volt az ápolás, a szabálytalanság, Lamela például örülhetett, hogy megúszta sárgával, amikor úgy lekönyökölte Ibanezt, hogy a Roma védőjének a pályán varrták össze a szájánál éktelenkedő sebet.

A Sevilla volt az aktívabb a hosszabbításban, de Smalling lécen csattanó fejesénél a 120+11. percben a Roma is belekapaszkodhatott volna a trófeába.

Végül a tizenegyesek döntöttek, a Roma oldaláról Ibanez és Mancini is rontott, és bár a Sevilla negyedik rúgója, Montiel a kapufát találta el, ezt a büntetőt a bíró újrarúgatta, és másodjára már nem hibázott az argentin védő.

Így az a Montiel zárta le a meccset, aki decemberben az argentin-francia vb-döntő tizenegyespárbaját is eldöntötte.

A Sevilla hetedszer lett az EL győztese (2006 – ekkor még UEFA Kupának hívták a sorozatot, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020, 2023), míg José Mourinho öt nemzetközi kupasiker után a hatodik döntőjét elvesztette.

A Sevilla ezzel a győzelemmel ősszel a BL-ben futballozhat majd. A meccs góljait itt lehet megnézni.

Európa Liga, döntő:

Sevilla – Roma 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 4-1
Budapest, Puskás Aréna, 61 476 néző
v.: Taylor (angol)
Sevilla: Bunu – Jesús Navas (Montiel, 95.), Badé, Gudelj, Alex Telles (Rekik, 94.) – Fernando, Rakitic – Ocampos, Óliver Torres (Suso, 46.), Bryan Gil (Lamela, 46.) – en-Nesziri.
Roma: Rui Patrício – Ibanez, Mancini, Smalling – Spinazzola (D. Llorente, 106.), Cristante, Matic (Bove, 120.), Zeki Celik (Zalewski, 91.) – Pellegrini (El Shaarawy, 106.), Abraham (Belotti, 75.), Dybala (Wijnaldum, 68.).
gól: Mancini (55., öngól), illetve Dybala (35.)
sárga lap: Rakitic (66.), Lamela (109.), Montiel (120+4.), Ocampos (120+10.), illetve Matic (22.), Pellegrini (45.), Mancini (48.), Cristante  (66.), Celik (74.), Zalewski (105.)

A Sevilla nem tud hibázni az EL-döntőben

Sok sárga lap, rengeteg fetrengés, hatalmas feszültség, kevés foci, ez volt a Sevilla-Roma Európa Liga-döntő. A Roma Dybala révén vezetett az első félidő után, majd  az 55. percben egy öngóllal egyenlített a Sevilla. A hosszabbítást szinte felesleges volt lejátszani, a tizenegyeseknél két római védő, Ibanez és Mancini is rontott. Végül az a Montiel döntött – egy újrarúgatott 11-es után –, aki az Argentína-Franciaország vb-fináléban is a győztes büntetőt lőtte.

A Sevillának ez volt a hetedik győzelme az EL-ben/UEFA Kupában (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020, 2023), míg José Mourinho először veszített el európai finálét.

Rakitic, 3-1

Rui Patrício balra ment, Rakitic labdája nagyon precízen jobbra.

Lamela, 2-1

Ballal a bal sarokba. Eddig mindenki belőtte.

Tizenegyesek!

Borítékolni lehetett már a hosszabbítás legelején is.

Még két Sevilla-csere

Gudelj nagy nehezen lebicegett, Marcao jött be. Fernando sem lő tizenegyest, Joan Jordán is beáll a legvégén.

Gudeljt még ápolják

A Roma már felállt a szabadrúgáshoz, de a Sevilla szerb védőjének még a térdét próbálgatják.

Kipattant még egy sárga

A vb-győztes Montiel is kapott egyet. Rejtély, mit csinált, mert a kamerák Gudelj és Ibanez ütközését mutatták.

Gyenge volt a fejes

Suso most jobbal adott be, en-Nesziri emelkedett, de a fejest könnyen fogta a Roma kapusa.

Matic lesántikál

Már percek óta sejteni lehetett. Bove jön a hosszabbítás hosszabbítására.

Majdnem bunyó a kispadoknál

Úgy kellett lefogni Mourinhót. Nem láttuk az előzményt, de sanszos, hogy ment a szájkarate oda-vissza.

A pályán varrják össze a Roma-védő száját

Lamela csapott oda egyet Ibaneznek, aki lent maradt, vérzett a szája, össze is varrták gyorsan. Lamela sárgát kapott. Matic pedig megúszta, mert neki már volt sárgája, és úgy csúszott bele Fernandóba.

Még két csere Moutól

A friss erők: Llorente és El Shaarawy. Aki befejezte: a cséká Pellegrini, valamint Spinazzola.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik