Élő Nemzetközi foci

Az EL-specialista Sevilla a budapesti döntőben megszakította Mourinho nagy sorozatát

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Továbbra is verhetetlen a Sevilla, ha bejut az Európa Liga (korábban UEFA Kupa) döntőjébe, az andalúz csapat büntetőkkel győzte le a Romát a Puskás Arénában rendezett budapesti döntőben.

A Romáé volt a meccs első helyzete, Celik remek előkészítése után azonban Spinazzola a kapu közepét célozta, és ezzel megkönnyítette Bunu dolgát.

A 35. percben aztán tehetetlen volt a Sevilla marokkói kapusa, Cristante szerzett labdát Rakitictől, és amíg a spanyolok reklamáltak, Mancini indította Dybalát, aki a bal alsóba gurított.

A Sevilla rákapcsolt a bekapott gól után, de sok kreativitás nem volt a támadásaiban, mégis centikre volt az egyenlítéstől, ám Rakitic bombája kivágódott a bal kapufáról.

Ami nem jött össze az első félidő végén, az olasz segítséggel sikerült az 55. percben: Jesús Navas beadásába Mancini ért bele szerencsétlenül, vagyis öngóllal egyenlített a Sevilla.

A Roma visszavehette volna a vezetést, ám Abraham közeli kísérletét Bunu óriási bravúrral védte, aztán mázlija volt, mert nem tudta megfogni a labdát, de a Roma meg nem tudta begyötörni.

Aztán jött egy megadott, majd visszavont tizenegyes: az angol bíró először befújta, amikor Ocampos elesett Ibanez mozdulata nyomán, majd a videós ellenőrzés után úgy döntött, a védő előbb a labdát találta el. A rómaiak is reklamáltak, amikor Fernando kezét találta el a labda a 16-oson belül, de a néhai Puhl Sándor szavait használva, a kéz nem kereste a labdát.

A Roma egy trükkös szabadrúgás-variációval elintézhette volna, hogy ne legyen hosszabbítás, de Pellegrini beemelt labdáját Belotti nem találta el jól.

A Sevillának is volt még egy lehetősége, de Suso lövésére Rui Patrício leért, úgyhogy jöhetett a 2×15 perc. Amiből végül jóval több lett, mivel ekkor tetőzött a feszültség, rengeteg volt az ápolás, a szabálytalanság, Lamela például örülhetett, hogy megúszta sárgával, amikor úgy lekönyökölte Ibanezt, hogy a Roma védőjének a pályán varrták össze a szájánál éktelenkedő sebet.

A Sevilla volt az aktívabb a hosszabbításban, de Smalling lécen csattanó fejesénél a 120+11. percben a Roma is belekapaszkodhatott volna a trófeába.

Végül a tizenegyesek döntöttek, a Roma oldaláról Ibanez és Mancini is rontott, és bár a Sevilla negyedik rúgója, Montiel a kapufát találta el, ezt a büntetőt a bíró újrarúgatta, és másodjára már nem hibázott az argentin védő.

Így az a Montiel zárta le a meccset, aki decemberben az argentin-francia vb-döntő tizenegyespárbaját is eldöntötte.

A Sevilla hetedszer lett az EL győztese (2006 – ekkor még UEFA Kupának hívták a sorozatot, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020, 2023), míg José Mourinho öt nemzetközi kupasiker után a hatodik döntőjét elvesztette.

A Sevilla ezzel a győzelemmel ősszel a BL-ben futballozhat majd. A meccs góljait itt lehet megnézni.

Európa Liga, döntő:

Sevilla – Roma 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 4-1
Budapest, Puskás Aréna, 61 476 néző
v.: Taylor (angol)
Sevilla: Bunu – Jesús Navas (Montiel, 95.), Badé, Gudelj, Alex Telles (Rekik, 94.) – Fernando, Rakitic – Ocampos, Óliver Torres (Suso, 46.), Bryan Gil (Lamela, 46.) – en-Nesziri.
Roma: Rui Patrício – Ibanez, Mancini, Smalling – Spinazzola (D. Llorente, 106.), Cristante, Matic (Bove, 120.), Zeki Celik (Zalewski, 91.) – Pellegrini (El Shaarawy, 106.), Abraham (Belotti, 75.), Dybala (Wijnaldum, 68.).
gól: Mancini (55., öngól), illetve Dybala (35.)
sárga lap: Rakitic (66.), Lamela (109.), Montiel (120+4.), Ocampos (120+10.), illetve Matic (22.), Pellegrini (45.), Mancini (48.), Cristante  (66.), Celik (74.), Zalewski (105.)

Egyszer 15 perc lepörgött

Sok minden nem történt. Már mindenki a tizenegyeseket várja? Mourinhónak nem volt még olyan döntője.

Egy sárga töri meg az unalmat

A cserék csatájában Zalewski ráncigálta Rekiket, aki kicsit visszaütött, a lapot viszont a Roma lengyelje kapta.

Kétszer annyit passzolt a Sevilla

452-208 az arány ebben a mutatóban a spanyol csapat javára. Az állás azonban 1-1. És elég lapos eddig ez a hosszabbítás.

Telles meccsének annyi

Rosszul fogott talajt pár perce egy felugrásnál, nem tudja folytatni. Rekik váltja, és jön Montiel is, aki a csapatkapitány Jesús Navas helyettese lesz.

Ebből hosszabbítás lett

Nem lepődtünk meg, mert a Romában nincs sok átütőerő, de stabilan védekezik, és a Sevillában sincs sok ötlet.

Mekkora tűzijáték volt!

Suso lapos lökete kijött Rui Patrícióról, majd Lamela kísérletét blokkolták, Fernando 16-oson kívüli lövése pedig gyatra volt.

A szokásos Sevilla-támadás

Beadás jobbról, amivel en-Neszirit keresik. Suso labdája meg is találta, de a csatár fejéről a kapu fölé szállt a labda.

A cserecsatár eldönthette volna

Remek római variáció volt: Pellegrini ívelt a védők mögé, Belotti oda is ért, de épphogy elérte bal kislábujjal, Bununak így is védenie kellett, de olyan minimálisan ért hozzá, hogy az nem tűnt fel sem Taylornak, sem az asszisztensnek. Így kirúgás jött szöglet helyett.

A Roma is tizenegyest akart

Fernando kezét érte a labda a beadásnál. De: ha Puhl Sándor még élne, azt mondaná, a kéz nem kereste a labdát. Taylor nem is ítélt semmit.

Kiment megnézni

Visszavonta. Ezek szerint Ibanez a labdát találta el előbb. A sokadik visszajátszás után ez tűnik a jó ítéletnek.

Tizenegyes!

Ocampos esett el, Taylor határozottan befújta.

Gyűlnek a sárgák

Celik rántotta le ellenfelét a kezénél fogva. Tankönyvi esete a sárgának.

Ez mi volt?!

Egy római szabadrúgás után Abraham közelijét Bunu védte, de kiperdült a kezéből a labda, ide-óta pattogott, végül Ibanez szabadított fel. Ja, ő Roma-játékos, de úgy találta el a labdát, mintha be lenne gipszelve a lába combtőtől lábfejig.

Lefújja az angol, öt Roma-játékos rohanja meg

És mi a vége? Cristante kap sárgát. Zseniális. Kapott egyet Rakitic is azért. Meg egy stábtag a római kispadon. Amúgy Rakitic volt a szabálytalan, a többiek a duma miatt kapták.

Itt az egyenlítés!

Jesús Navas beadása több játékos mellett is elment, de Mancini belekapott, balszerencséjére, mert ezzel az öngóllal egyenlített a Sevilla.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik