Frank Molter/picture alliance via Getty Images
Nemzetközi foci sport

Izraeli titkosszolgálat segítségével túrták ki a helyéről a Hertha elnökét

Lars Windhorst izraeli nyomozóirodával kémkedett Werner Gegenbauer után, hogy átvehesse a helyét a Hertha BSC élén, adta hírül a Financial Times.

Kapcsolódó

Gegenbauer 14 éven keresztül volt a berlini egyesület elnöke, az előző szezon végén azután mondott le a posztjáról május 24-én, hogy a Hamburg ellen kiharcolta, hogy a Bundesligában maradjon. Helyét az a Windhorst vette át, aki az izraeli bíróság szerint egy titkosszolgálati magáncéget bérelt fel, hogy kémkedjen elődje után. A Financial Times cikke szerint egy éven keresztül gyűjtöttek információkat Gegenbauerről azzal a céllal, hogy leváltsa Windhorst.

Az ügy úgy bukott felszínre, hogy a Shibumi Strategy Limitednek nem fizettek ki nyolc hónapnyi munkát, vagyis egymillió eurót, valamint a sikerre való tekintettel – hiszen Gegenbauer helyét átvette az új elnök – a szóbeli megállapodásukban ígért négymillió eurót sem. A Shibumi ezért beperelte Lars Windhorstot szerződésszegésért.

Florian Pohl/City-Press via Getty Images Februári sajtótájékoztató a főszereplőkkel, balról jobbra Werner Gegenbauer akkori elnök, Lars Windhorst főszponzor és Michael Preetz az akkori sportigazgató.

Noha a Shibumi és a két sportvezető sem ment, a bíróságra eljuttatott papírok azonban másról tanúskodnak. Az Euro 2020 kódnévre hallgató projektben húsz csapat is részt vett, először Gegenbauer támogatóit, ellenfeleit és családtagjait nyomozták le online, majd személyesen. Ezután a Shibumi szervezett támadást indított:

  • álprofilokat létrehozva folyamatosan kritizálták az elnököt,
  • karikaturistát béreltek, aki ördögként és halálként ábrázolták Gegenbauert,
  • honlapot hoztak létre, amely azért indított petíciót, hogy leváltsák a klub első emberét, ehhez kapcsolódóan pedig számos applikációban is csoportokat hoztak létre, hogy az érdeklődőket bevonják.
  • Egy másik honlapon hosszú elemzéseket írtak arról, hogyan teszi tönkre szisztematikusan a Herthát Gegenbauer.

Egy hatalmas tüntetés is a tervek között szerepelt, amihez pólókat, sapkákat, bögréket és más tárgyakat is gyártottak, ám a koronavírus-járvány miatt ez a terv meghiúsult.

Windhorst egyelőre nem reagált érdemben semmit, a levelezései szerint pedig nem a Shibumi érdemének tekinti, hogy elérte célját. Üzeneteiben főleg panaszkodik az izraeli cégnek, amelynek sok pénzt fizetett kevés eredményért. A befektető 2019 júniusa óta 375 millió eurót költött már a Herthára, de a további anyagi hozzájárulást Gegenbauer és támogatói távozásához kötötte. A Financial Times szerint több németországi perben is vádlott. Márciusban pedig a csapat korábbi meghatározó futballistája, Axel Kruse is közölte, inkább essen ki a berlini együttes, minthogy Windhorst kezére kerüljön.

Kapcsolódó
„A legtöbb szurkoló inkább kiesne, minthogy Lars Windhorst kezére kerüljön a Hertha"
A klub korábbi csapatkapitánya határozottan formált véleményt.

A szurkolókat egyébként nem nyerte meg magának az új elnök, már tiltakoztak ellene és a „Windhorst Raus!” (Ki Windhorsttal!) szlogen is egyre terjed. A Hertha pocsékul kezdte a mostani szezont is, hét bajnokijából csak egyet nyert meg, emellett három döntetlent és három vereséget tud felmutatni és a Német Kupából is kiesett az első fordulóban. Az elégedetlenséghez ez is hozzájárul.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!