Nemzetközi foci

Izraeli titkosszolgálat segítségével túrták ki a helyéről a Hertha elnökét

Frank Molter/picture alliance via Getty Images
Frank Molter/picture alliance via Getty Images

Lars Windhorst izraeli nyomozóirodával kémkedett Werner Gegenbauer után, hogy átvehesse a helyét a Hertha BSC élén, adta hírül a Financial Times.

Kapcsolódó

Gegenbauer 14 éven keresztül volt a berlini egyesület elnöke, az előző szezon végén azután mondott le a posztjáról május 24-én, hogy a Hamburg ellen kiharcolta, hogy a Bundesligában maradjon. Helyét az a Windhorst vette át, aki az izraeli bíróság szerint egy titkosszolgálati magáncéget bérelt fel, hogy kémkedjen elődje után. A Financial Times cikke szerint egy éven keresztül gyűjtöttek információkat Gegenbauerről azzal a céllal, hogy leváltsa Windhorst.

Az ügy úgy bukott felszínre, hogy a Shibumi Strategy Limitednek nem fizettek ki nyolc hónapnyi munkát, vagyis egymillió eurót, valamint a sikerre való tekintettel – hiszen Gegenbauer helyét átvette az új elnök – a szóbeli megállapodásukban ígért négymillió eurót sem. A Shibumi ezért beperelte Lars Windhorstot szerződésszegésért.

Florian Pohl/City-Press via Getty Images Februári sajtótájékoztató a főszereplőkkel, balról jobbra Werner Gegenbauer akkori elnök, Lars Windhorst főszponzor és Michael Preetz az akkori sportigazgató.

Noha a Shibumi és a két sportvezető sem ment, a bíróságra eljuttatott papírok azonban másról tanúskodnak. Az Euro 2020 kódnévre hallgató projektben húsz csapat is részt vett, először Gegenbauer támogatóit, ellenfeleit és családtagjait nyomozták le online, majd személyesen. Ezután a Shibumi szervezett támadást indított:

  • álprofilokat létrehozva folyamatosan kritizálták az elnököt,
  • karikaturistát béreltek, aki ördögként és halálként ábrázolták Gegenbauert,
  • honlapot hoztak létre, amely azért indított petíciót, hogy leváltsák a klub első emberét, ehhez kapcsolódóan pedig számos applikációban is csoportokat hoztak létre, hogy az érdeklődőket bevonják.
  • Egy másik honlapon hosszú elemzéseket írtak arról, hogyan teszi tönkre szisztematikusan a Herthát Gegenbauer.

Egy hatalmas tüntetés is a tervek között szerepelt, amihez pólókat, sapkákat, bögréket és más tárgyakat is gyártottak, ám a koronavírus-járvány miatt ez a terv meghiúsult.

Windhorst egyelőre nem reagált érdemben semmit, a levelezései szerint pedig nem a Shibumi érdemének tekinti, hogy elérte célját. Üzeneteiben főleg panaszkodik az izraeli cégnek, amelynek sok pénzt fizetett kevés eredményért. A befektető 2019 júniusa óta 375 millió eurót költött már a Herthára, de a további anyagi hozzájárulást Gegenbauer és támogatói távozásához kötötte. A Financial Times szerint több németországi perben is vádlott. Márciusban pedig a csapat korábbi meghatározó futballistája, Axel Kruse is közölte, inkább essen ki a berlini együttes, minthogy Windhorst kezére kerüljön.

Kapcsolódó
„A legtöbb szurkoló inkább kiesne, minthogy Lars Windhorst kezére kerüljön a Hertha"
A klub korábbi csapatkapitánya határozottan formált véleményt.

A szurkolókat egyébként nem nyerte meg magának az új elnök, már tiltakoztak ellene és a „Windhorst Raus!” (Ki Windhorsttal!) szlogen is egyre terjed. A Hertha pocsékul kezdte a mostani szezont is, hét bajnokijából csak egyet nyert meg, emellett három döntetlent és három vereséget tud felmutatni és a Német Kupából is kiesett az első fordulóban. Az elégedetlenséghez ez is hozzájárul.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik