Nemzetközi foci

Romániába menekülnek az ukrán bajnokságban játszó brazil focisták

Stanislav Vedmid/DeFodi Images via Getty Images
Stanislav Vedmid/DeFodi Images via Getty Images

Az ukrán élvonalban szereplő brazil focisták Romániába menekültek, írja a Globo.

Az élvonalban 26 brazil labdarúgó játszik, közülük tizenketten a Dinamóban és a Sahtarban. A donyecki klub az orosz-ukrán konfliktus miatt már 2014 májusa óta nem játszott otthon, a bázisát Kijevbe költöztette és már a mérkőzéseit is ott játssza – korábban Lvivben és Harkovban is vendégeskedett a csapat. Ukrajnában felfüggesztették a bajnokságot, a focisták pedig videón keresztül kértek segítséget a meneküléshez.

Kapcsolódó
„Nincs üzemanyag, fogytán az élelmiszer” – menekülnének Ukrajnából a brazil focisták
Egy videóban kérik a brazil kormányt, hogy segítsenek nekik és családjaiknak.

A Globo beszámolója szerint a focisták előbb egy kijevi bunkerben gyűltek össze, majd autóikkal konvojba rendeződve indultak el a vasútállomásra. Előbb Csernyivcibe utaztak, onnan pedig Romániába menekültek.

A brazilokkal konvojban indulunk az állomásra, a nagykövetség tájékoztatása szerint három vonat indul innen. Nagyon ijesztő az egész

– idézi a napilap Maria Souzát, a Sahtar Donyeck hátvédjét.

A brazilok beszámolója szerint a donyecki klubvezetők és a portugál nagykövetség is mindent elkövetett, hogy biztonságosan evakuálni tudják a focistákat. A vonatokra estig várniuk kell még a dél-amerikai focistáknak és családjaiknak, de a menekülésük ezzel vélhetően megoldódott. Az orosz csapatok szombaton ostrom alá vették már Kijevet is, erre a linkre kattintva követheti a 24.hu hírfolyamát a háború aktualitásairól.

Olvasói sztorik