Nemzetközi foci

A BL-csoportkör megmutatta, melyik a legalulértékeltebb bajnokság

Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images
Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images

Az egész világ azzal van elfoglalva, hogy a Bayern München simán legyőzte az FC Barcelonát, amellyel a katalánok nem jutottak be a legjobb 16 közé.

Kapcsolódó
Döbbenet, csak az Európa Ligában folytatja a Barcelona
Nagy volt a fogadkozás, de a Barcelona simán kikapott 3-0-ra a Bayern München otthonában.

Miközben a rajongók ezen pörögnek, csak kevesen vették észre azt a meglepetést, hogy a portugál csapatok közül kettő is továbbjutott a csoportjából. Ráadásul az FC Portónak is reális esélye volt bejutnia a nyolcaddöntőbe, ám az Atlético Madrid elleni vereség miatt erre nem került sor.

Így is nagy dolgot vitt véghez Portugália, ugyanis ez csupán a harmadik kiírása a Bajnokok Ligájának, amikor két klub is bejut a legjobb 16 közé. Érdekesség, hogy most először nem a Porto az egyik csapat.

Legutóbb a 2008-2009-es idényben ment tovább két portugál, akkor a Porto mellett a Sporting jutott tovább. Ezután a Sportingot 12-1-es gólkülönbséggel ejtette ki a Bayern München, míg a kék-fehérek idegenben lőtt több góllal épp az Atletin jutottak túl, ám a Manchester United volt a végállomás a negyeddöntőben.

Ezt megelőzően a 2001-2002-es idényben volt hasonlóra példa, akkor a BL-ben egy második csoportkör következett, amelyben a Porto negyedik lett 4 ponttal a C csoportban, míg a Boavista öt pontja a harmadik helyre volt elég az A csoportban.

Egyébként az európai szövetség (UEFA) koefficiense alapján a portugál bajnokság nincs messze a már topligának számító Ligue 1-től, nincs négyezer pontnyi különbség a ligák között. A franciák közül a PSG és a Lille is továbbment a csoportjából, arról nem is beszélve, milyen csúcskategóriás játékosok igazolnak onnan a topligákba. Érdemes odafigyelni erre a bajnokságra is.

Olvasói sztorik