Nemzetközi foci

Gyengeség lenne, ha az olaszok félnének Ronaldóéktól

Paul Faith / AFP
Paul Faith / AFP

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek két legmeglepőbb történése, hogy az Európa-bajnok Olaszország, valamint Portugália is pótselejtezőre kényszerül. Ráadásul hiába kiemelt a két válogatott, az is lehet, hogy egymás ellen döntik el, ki jut ki a vébére.

Kapcsolódó
Lewandowski bocsánatot kért, amiért nem játszott a magyarok ellen
Abban állapodott meg Paulo Sousával, ha nyernek Andorra ellen, akkor kihagyja az utolsó kört.

Mindkét országban megkongatták a vészharangokat, igaz a két kapitány, Roberto Mancini és Fernando Santos szerint sem kell aggódni, úgy úk számolnak, hogy ott lesz a csapatuk Katarban. Mancini még azt is megpendítette, hogy akár meg is nyerhetik a világbajnokságot.

Hasonlóan áll hozzá a dolgokhoz az olaszok egykori kapitánya, Roberto Donadoni. Szerinte fizikális fáradtság okozta az olasz blamát, azaz, hogy nem sikerült egyenes ágon kiharcolni a részvételt.

Nem érzem katasztrófának a pótselejtezőt. Azzal viszont nem értek egyet, hogy el kell kerülnünk Portugáliát – ez a gondolkodás a gyengeség jele

mondta Donadoni.

Egyébként amíg az olasz lapok szétszedik a válogatottat és Mancinit, addig a korábbi kapitányok közül Arrigo Sacchi is azon a véleményen van, hogy nem felelősöket kell keresni, hanem megoldani a jelenlegi helyzetet. Olaszország 2018-ban nem jutott ki a vébére.

Kapcsolódó
Egy hokinemzet ott lesz a vébén, az Eb-győztes és a kétszeres világbajnok nem?
Az európai selejtezősorozat végéhez érve több váratlan eredmény is született, de Afrikában és Dél-Amerikában is született meglepetés. A legnagyobb sztori mégis Észak-Amerikából jöhet.

A pótselejtezőről

A selejtező tíz csoportmásodikja, illetve a Nemzetek Ligájából két válogatott, a cseh és az osztrák készülhet a pótselejtezőre.

Közülük csupán három csapat juthat ki az egy év múlva kezdődő vb-re.

A jövő pénteki, zürichi sorsolás előtt két kalapba osztották a mezőnyt a vb-selejtezőkben elért eredményeik alapján. Az első kalapból kerülnek ki a hat elődöntős párharc házigazdái. Az elődöntők győztesei vívják majd a döntőt a kijutásért. További kiemelés nem lesz.

A pótselejtező csapatai:

  • 1. kalap: Portugália, Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország, Wales
  • 2. kalap: Törökország, Lengyelország, Észak-Macedónia, Ukrajna, Ausztria, Csehország.

Az elődöntőket március 24-én, a döntőket pedig március 29-én rendezik.

Olvasói sztorik