Nemzetközi foci

Lewandowski bocsánatot kért, amiért nem játszott a magyarok ellen

Valentine CHAPUIS / AFP
Valentine CHAPUIS / AFP
Nagyon dühösek a lengyel szurkolók Paulo Sousa szövetségi kapitányra és Robert Lewandowskira, a Bayern München csatárára. A támadó ugyanis nem lépett pályára a magyarok elleni utolsó világbajnoki selejtezőn, amelyet a válogatott 2-1-re elbukott, így nem lett kiemelt a pótselejtezőkön.

Lewandowski szerdán közleményt adott ki, hogy elmagyarázza, hogyan született meg a döntés.

Kapcsolódó
Egy hokinemzet ott lesz a vébén, az Eb-győztes és a kétszeres világbajnok nem?
Az európai selejtezősorozat végéhez érve több váratlan eredmény is született, de Afrikában és Dél-Amerikában is született meglepetés. A legnagyobb sztori mégis Észak-Amerikából jöhet.

Hangsúlyozta, hogy Paulo Sousával közösen megállapodtak abban, hogy a csatár Andorra ellen lép pályára, de kihagyja a Magyarország elleni meccset.

„Az edzőtábor előtt beszélgettünk a teljesítményeimről. Jeleztem, hogy ennyi mérkőzéssel, amit a szezonban eddig játszottam, nem leszek az optimális állapotban, hogy mindkét selejtezőn szerepeljek. Sousa joggal nem akarta lebecsülni Andorrát, így közösen megegyeztünk abban, hogy azon a meccsen pályára lépek, de győzelem esetén más játékosok is lehetőséget kapnak a Magyarország ellen.

A végleges döntés mindig az edzőé, de megerősíthetem, hogy egyetértettem vele

– írta Lewandowski.

Sajnos a Magyarországgal való találkozó nem a legjobban alakult, de a csatár szerint a csapatot nem érhette az a vád, hogy nem tett meg mindent a sikerért.

Megértem a szurkolók dühét és keserűségét, és kapitányként csak bocsánatot kérhetek tőlük, és biztosíthatom őket, hogy mindent megteszünk a továbbjutás érdekében.

Realista vagyok, és tudom, hogy ez lehet az utolsó világbajnokságom. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy segítsem csapatunk előrejutását. Soha nem tagadtam meg a válogatottságot, és amíg az egészségem engedi, sohasem fogom megtenni” – tette hozzá Robert Lewandowski .

A pótselejtezőre a selejtező tíz csoportmásodikja, illetve a Nemzetek Ligájából két csapat, a cseh és az osztrák készülhet. Közülük csupán három csapat juthat ki az egy év múlva kezdődő vb-re.

A jövő pénteken 17 órától tartandő zürichi sorsolás előtt két kalapba osztották a mezőnyt a vb-selejtezőkben elért eredményeik alapján. Az első kalapból kerülnek ki a hat elődöntős párharc házigazdái. Az elődöntők győztesei vívják majd a döntőt a kijutásért. Mivel további kiemelés a sorsolásra nincs, nem elképzelhetetlen, hogy a pótselejtező két sztárcsapata, az idei Európa-bajnok olasz és a 2016-os Európa-bajnok portugál válogatott egy ágra kerül.

Az elődöntőket március 24-én, a döntőket pedig március 29-én rendezik.

A pótselejtező csapatai

1. kalap: Portugália, Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország, Wales
2. kalap: Törökország, Lengyelország, Észak-Macedónia, Ukrajna, Ausztria, Csehország

Olvasói sztorik