Nemzetközi foci

Van még utolsó utáni esély Solskjaer számára a Liverpool elleni megaláztatás után?

Alex Pantling/Getty Images
Alex Pantling/Getty Images
A norvég szakembert nehéz időszakban nevezték ki, de sikerült rendet tennie a csapatnál és a fejekben is. Mostanra már teljesen más projektté vált a Manchester United, a Liverpool elleni vereség pedig rámutatott, hogy alighanem eljött az idő a váltásra. Már az utódját is kinézhették.

Hányszor mentik még meg Solskjaert a játékosai?

Ez az a költői kérdés, amit a BBC szakírója, Simon Stone tett föl azok után, hogy a Manchester United 28 perc alatt kétgólos hátrányba került ugyan, ám valahogy mégis 3-2-re tudott nyerni az Atalanta elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

Kapcsolódó
Ilyen bravúrra eddig csak az Arsenal volt képes a BL-ben
A Manchester United harmadszor nyert meccset kétgólos hátrányról.

A BL-csoportkörös győzelem ráadásul egyáltalán nem volt Ole Gunnar Solskjaer edzői vívmánya, Luke Shaw egyszerűen beívelte a labdát, amit Cristiano Ronaldo a hálóba bólintott. Ezt nem nevezhetnénk komplex támadási sémának – persze Ronaldóval a csatársorban teljesen logikus opció egy beadás –, ráadásul a norvég edző maga ismerte el, hogy a félidőben 0-2-nél is csak annyit mondott, hogy ha a Manchester United lövi az újabb gólt, nyernek. Ez inkább szónoki, lelkesítői erény, mintsem taktikai.

Itt adja magát a kérdés, ami egyben az előző szezon ezüstérmesének mardosó gondja: Ole Gunnar Solskjaer elég jó ahhoz, hogy a csapat edzője legyen? A Liverpool ellen 5-0-ra elveszített rangadó alapján a válasz: nem.

Amikor 2018 decemberében kinevezték a csapat élére ideiglenes megoldásként, még merőben más feladata volt. A klub identitásválságban volt, támadó futball helyett defenzív focit játszott az együttes, de azt is eredménytelenül. José Mourinho játékstílusa és személyisége megosztotta a szurkolókat, valamint az öltözőt is. Mindössze kilencedik helyen állt a Manchester United, a tűzoltónak kinevezett Solskjaernak annyi volt a dolga, hogy nyugodt légkört teremtsen és visszaadja a játékosok hitét. Emellett több tehetséges játékos, Marcus Rashford, Mason Greenwood, Jesse Lingard és Scott McTominay csapatba építése időigényes, de nemes feladatnak ígérkezett.

Ez remekül működött is, csakhogy mostanra merőben mást jelent a klub menedzserének lenni. A fiatalok két évvel idősebbek és tapasztaltabbak lettek, a keretbe olyan futballisták érkeztek, mint Edinson Cavani, Raphael Varane, Jadon Sancho, vagy Ronaldo, a legutóbbi idényben pedig második helyen végzett az MU. A logikus lépés innentől, hogy a Bajnokok Ligájában, vagy a Premier League-ben legyen versenyben a végső győzelemre a csapat. Ennek pedig nyoma sincs.

A Manchester United 6 győzelmet, 5 vereséget és 2 döntetlent hozott össze a mostani szezonban (közte egy kupabúcsú a West Ham United ellen), vagyis a mérkőzéseinek közel felét nyerte meg. Ez elsőre nem tűnik meggyőzőnek. Ha még azt is hozzátesszük, hogy a Premier League-ben több gólt szerzett a csapat (16-ot), mint amennyit az xG-je, azaz a helyzeteinek minősége alapján érdemelt volna (13,7), miközben kapott gólok tekintetében nagyjából a helyén van (15 gól 14,8-as xGA-ra), akkor akár még azt is mondhatjuk, hogy túlteljesítettek a futballisták. De ez a tendencia megfigyelhető a Bajnokok Ligájában is, vagyis még rosszabbul is állhatna a csapat mindkét sorozatban.

Nincs semmilyen taktikai terve. Nem tud a csapata nyomást gyakorolni az ellenfelekre. Minden, amit a United elér, az a játékosok kvalitásainak köszönhető. Ez sokszor elég az eredményességhez, de a United nem tud domináns futballt játszani így

– írta le ezt a jelenséget Danny Blind, a holland válogatott másodedzője.

Kapcsolódó
„Minden, amit a Manchester United elér, a játékosok kvalitásainak köszönhető, nem Solskjaernak"
Ole Gunnar Solskjaer onnan kapott kritikát, ahonnan biztosan nem számított rá.

Maga Solskjaer is elismerte, hogy gondban van, miután a Leicester City ellen 4-2-re elveszített bajnokit követően arról beszélt, hogy át kell néznie a csapata teljesítményét és egyensúlyt hozni a játékba. Egy olyan mérkőzés után, amelyen a négy gólt kapó David De Gea volt a csapata legjobbja, elég baljós egy ilyen kijelentés.

Míg korábban egyik nagy erényének tartották, hogy a játékosai mögötte állnak, és még mindig jobb a megítélése, mint előtte volt Mourinhónak vagy akár Louis van Gaalnak, az ESPN egyik legfrissebb cikke szerint már a Pool elleni meccs előtt elveszítette több sztárjátékosa bizalmát. Akik közül többeknek eleve rettenetesen ment eddig a játék: Sancho meg sem közelíti a dortmundi teljesítményét, a csapatszintű védekezéssel rengeteg gondja az MU-nak, amin csak rontott a Leicester ellen sérüléséből visszatérő Harry Maguire látványos bénázása.

 

A Manchester United középpályája sokszor átjáróház, ami főleg ahhoz köthető, amiről Danny Blind is beszélt: a presszingről. A labdaszerzések egyik fontos mutatója, hogy mikor kezd nyomást gyakorolni egy csapat az ellenfél labdás játékosára. Ebben a mutatóban az FBref szerint Solskjaer csapata az egyik leggyengébb a Premier League-ben, a legkevesebb labdaszerzésre irányuló mozgást mutatta be eddig az MU, emellett az ötödik legkevesebb interceptiont hozta össze.

Ez pedig nagyon komoly hiányosság, mivel jóval több védekező feladatra kényszerül a csapat, mióta Ronaldóval áll föl. Ő nem az a mélyen visszalépő, magas letámadást gyakorló támadó, ezért a többieknek kell fegyelmezetten zárniuk mögötte.

A Liverpool elleni rangadó pedig nem is jöhetett volna rosszabbkor, főleg, hogy Jürgen Klopp csapata űrfocit játszva kezdett bele a szezonba. A Pool tavalyi sérüléshulláma a múlté, a középhátvédek felgyógyultak, ami meg is látszik, mivel az ötödik legkevesebb xG-t engedte az ellenfeleknek. Az MU ősi riválisa éppen a gyengepontok kihasználásában erős, a gyengécske védelemmel szemben a PL legtöbb helyzetét kidolgozó támadósora –élükön a zseniális Mohamed Szalah-val – nézett farkasszemet, miközben Solskjaer pontatlan támadóinak viszonylag kevés lehetőségből kellett volna betalálniuk.

Tetézte a bajt, hogy a Manchester United borzasztó taktikával állt ki a meccsre. Az intenzív letámadással játszó liverpooli középpálya ellen csak McTominay és Fred maradt, miközben Rashford, Ronaldo, Fernandes és Greenwood is rohant előre. Ezzel óriási üres terület maradt a támadó négyes mögött, amit a Pool köszönt szépen és ki is használt.

A szerencsétlenkedő hazai védelemből ráadásul Wan-Bissaka is próbált följebb lépni, amitől eltolódott Shaw, ezzel pedig pont a szezonban bombaformában játszó Szalah előtt nyílt óriási támadási felület. A gyenge presszing, a pocsék csapatszintű védekezés, a védők szerencsétlenkedése és a pocsék taktika nem hozhatott mást, mint a Manchester United 5-0-s vereségét.

A Liverpool egyiptomi játékosa a bajnoki szezonban 15 gólból vette ki a részét (tíz góllal és öt gólpasszal), amivel a PL legveszélyesebb támadója, ráadásul az egyik legjobb abban, hogy kicselezze ellenfelét. Az ő kikapcsolása kulcsfontosságú feladat lett volna, ehelyett tálcán kínálta a lehetőséget számára az MU. Olyannyira, hogy a brazil Ronaldo 2003-as triplája óta Szalah az első játékos, aki vendégként szerzett mesterhármast az Old Traffordon, ráadásul 1955 óta nem kapott ekkora verést az együttes hazai pályán a Pooltól.

Egy ilyen mérkőzés megnyeréséhez tökéletes meccsterv és hiba nélküli megvalósítás kellett volna. Ezzel győzte volna meg Ole Gunnar Solskjaer a vezetőséget, hogy vele is újabb szintet léphet a klub. Ehelyett még az is balul sült el, amikor Paul Pogbával a középpályát erősítette volna meg a norvég edző, hiszen a cserejátékosát egy ostoba becsúszás miatt kiállította a játékvezető.

Az alkalmassága bizonyítása helyett Solskjaer vastagon aláhúzta, mennyire rosszul mérte föl a helyzetet az idény egyik legfontosabb meccsén és azt is, mennyire nem tudott változtatni a stratégián, vagy a játék képén.

Az év végén távozik a klub elnöke, Ed Woodward, azaz Solskjaer 2022-ben új főnököt kap, akiről még nem tudni, kicsoda és milyen elvárásokat támaszt a norvég edzővel szemben. Már, ha Solksjaer kihúzza addig, a következő három meccse a Manchester Unitednek ugyanis a Tottenham, az Atalanta és a Manchester City ellen lesz, miközben egyre több helyen írják, hogy a helyére kiszemelt Antonio Conte nyitott lenne a feladatra.

Természetesen az utóbbi időben elért eredmények nem voltak elég jók, és emiatt valószínűleg kétségek merülhetnek fel bárkiben, de nekem erősnek kell maradnom, és hinnem kell abban, amit csinálunk

– mondta Solskjaer a Pool elleni zakó után. Kérdés, hogy ezt a Manchester United vezetői is így látják-e.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik