Friedemann Vogel MTI / EPA
Nemzetközi foci sport

A Fradi többet mutatott, mint amire a Leverkusen számított, de kíméletlenebbnek kell lennie

Csütörtök este a Ferencváros 2-1-es vereséget szenvedett a Bayer Leverkusen vendégeként, az Európa Liga csoportkörének első találkozóján. A G csoport erőviszonyait figyelembe véve egyetlen mondattal el lehetne intézni a mérkőzést – papírforma-eredmény született, győzött a tehetősebb, minőségileg erősebb játékosállománnyal rendelkező csapat.

Kapcsolódó
Álomrajtot vett a Fradi, mégis vereséggel kezdte az Európa Ligát
A Ferencváros labdarúgócsapata már a 8. percben vezetett a német Bayer Leverkusen otthonában, azonban a hazaiak még a szünet előtt egyenlítettek egy felső sarkos lövéssel, majd egy védelmi hibát követően a mérkőzést is megnyerték az Európa Liga csoportkörének első fordulójában.

De mégse intézzük el sima kézlegyintéssel e vereséget, mert a Ferencváros, mint az elmúlt években több alkalommal – vagy idén éppen a Sparta Praha kiejtése alkalmával –, úgy ezúttal is megpróbálta eltűntetni a most éppen tízszeres keretérték- (352,75 millió euró vs 36,25 millió euró), vagy éppen a relevánsabb, az elmúlt évek európai eredményességét mutató klubkoefficiens (57 vs 13,5) közti ordító különbséget. Ráadásul majdnem sikerült neki, még a Kicker is nehéz nyitógyőzelemről számolt be tudósításában.

Hazai részről Gerardo Seoane edző a hétvégi, Dortmund elleni gólzáporos, 2-0-as előnyről végül 4-3-ra elvesztett meccshez képest négy helyen változtatott csapatán. Bal védő poszton Bakkert Sinkgraven, középpályán Andrichot Palacios váltotta. A svájci edző a szélen Paulinhót Adlira cserélte, ami azt is jelentette, hogy a mindkét meccsen szereplő Diabyt balról jobb oldalra költöztette át, míg centerposzton az Európa-bajnokságon a csehek hét góljából ötöt jegyző Schick helyén Alariónak szavazott bizalmat.

A németek rotációja érzékelteti azt is, hogy

a két ország futballja merőben másként tekint az Európa Ligára.

A Leverkusen költségvetésében nyilván nem elhanyagolható tétel az EL UEFA-, illetve közönségbevétele, ellenben a tulajdonosoknak és a szponzoroknak, de még – a Covid-szabályozás ellenére is szerény 11 ezer nézőt látva – a szurkolóknak is fontosabb a Bundesliga (a Dortmund elleni meccsre 17 ezer néző váltott jegyet az amúgy 30 210 főt befogadó BayArenába).

Ezzel szemben a Ferencvárosnak és a magyar futballnak bármely európai kupasorozat csoportkörébe jutás kifejezett cél. Szakmai téren a sorozatban harmadik éve tartó őszi menetelés tovább növeli a Fradi UEFA-koefficiensét (és a magyar klubfutballét is), másrészt jelentős mértékű piaci forráshoz juttatja a klubot az európai szövetségtől érkező prémium, és a három, várhatóan telt házas hazai mérkőzés.

Mindkét terület meghatározza a Fradi következő, 2022-2023-as évének lehetőségeit. Ha nagyobb a koefficiens, könnyebb lehet a sorsolás, ergo nagyobb a százalékos lehetősége a BL- vagy EL-csoportkörbe jutásnak (persze ehhez bajnoki címet is kell nyerni 2022 nyarán, mert, ha nem, marad a harmadik számú sorozat, a Konferencia Liga). Ha nagyobb az összbevétel, tartható, hovatovább, mint a 2019-es EL-siker után a 2020-as évben, növelhető a klubköltségvetés, újabb igazolásokkal emelhető a játékosminőség.

A Fradi éppen ezért minden alkalommal a pillanatnyi lehetőségeket tekintve legerősebb kezdővel áll fel a nemzetközi porondon. Nem rotál, maximum kényszerből, mint ahogy csütörtök este tette azt Peter Stöger.

A Young Boys elleni, 3-2-es vereséggel végződő BL-playoff-mérkőzés kezdőjéhez képest Botka, Somalia és Kovacevic kisebb sérülés, Laidouni eltiltás miatt hiányzott. A korábban kirobbanthatatlan Haratin klubváltás, míg a BL-ben eddig kifejezetten eredményes Boli fegyelmi okokból került ki a keretből. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az osztrák edző lehetőségeit Dvali és Mak sérülése is behatárolta, úgy látjuk, miért kezdett a Dibusz – Wingo-Blazic-Samy Mmaee-Civic – Vécsei-Loncar – Zubkov-Zachariassen-Tokmac – Ryan Mmaee tizenegy.

Peter Stöger a Bayer alapfelállásával szinkronban, 4-2-3-1-es hadrendben küldte pályára a Fradit. Elsőre legalábbis így tűnt, aztán kiderült, hogy a Leverkusen gegenpressingje és a kifejezetten gyors szélsői elöl azzal zárta le remekül a területeket, hogy Zubkovból bal oldali szárnyvédő lett, Civic pedig harmadik belső védőként funkcionált (lásd a lenti képen), így védekezésben a Marco Rossi által a magyar válogatottnál alkalmazott 5-3-2-re váltott a magyar bajnok.

Nyáron klubváltás miatt több helyen is kicserélődött, átalakult a német klub védelme. A Leverkusen idei bajnoki eredményei azt mutatják, ha nem szerzett gyorsan 1-2 gólt, mint a Gladbach (4-0), az Augsburg (4-1) vagy a Dortmund (3-4) ellen, egy idő után a csapat védekezése is sebezhetőbbé vált. Stöger, akinek korábban a Köln és a Dortmund edzőjeként számos alkalommal volt lehetősége élesben gyakorolni a német futballban ma már hétköznapinak számító gegenpressing elleni támadójátékot, a Fradi játékosainak kiválóan leoktatta, hogyan használják ezt ki, hogyan támadják már az első perctől kezdve a magasra tolt Bayer-védelem jobb, illetve bal szárnyán üresen hagyott területeket.

Egy ilyen tökéletesen kivitelezett, hátulról építkező kontrából született a Fradi gólja is. A gól itt nézhető meg.

A Fradi eleinte remek labda nélküli játékot mutatott be, és céltudatos, a Praha és Young Boys ellen meccsekhez képest kifejezett fejlődést mutató magaspresszing elleni labdakihozatalaival is

sokkal határozottabban állt ellen a Bayer letámadásának.

Wingo és Zubkov rendszerint fellépett a középpályára, így a vonalban maradt három védő előtt az egyik ferencvárosi védekező középpályás felelt a sorok közti kapcsolatért, miközben a másik már a Bayer térfelén próbálta a létszámban kiegyenlíteni a piros-feketék fölényét.

A Bayer a pontos, precíz labdakihozatalokat látva ekkor bizonytalanabbul presszingelt, mint ahogy azt a Bundesliga-meccseken láthattuk tőlük. A támadásépítéseik alkalmával pedig kifejezetten lassan, pontatlanul járatták a labdát, a szórványos Fradi-letámadások alkalmával többször belehibáztak a védők, amely az egyenlítő gólig számos lehetőséget biztosított a zöld-fehéreknek.

A vezető gólunk után rögtön Demirbay labdaeladása után kerültünk létszámfölényes helyzetbe, majd pár minutummal később Wingo lövése előtt vesztettek labdát a középpályán.

Mintha nem azt kapták volna a Fraditól, mint amire számítottak.

A két csapat minőségbeli különbségét azonban jól jelzi, hogy míg a Fradi nem tudott élni az ajándékba kapott lehetőségekkel, a hazaiak lecsaptak ezekre. Miután a Leverkusen elkapta a fonalat, egy, ahogy Dibusz Dénes fogalmazott a mérkőzést követő nyilatkozatában, „kicsit naivan, pontatlanul indított letámadási kísérlet” után a földön kegyetlenül kipasszoltak minket, gólig vittek végig egy akciót (1-1).

Az is a két edző jelentős variációs lehetőségének differenciáját mutatja, hogy Seoane válogatottakkal, többek közt az Eb cseh hősének, Schick pályára küldésével tudott frissíteni, egyben gyorsítani csapata játékát, amely a 69. percben végül az új német csillag, Wirtz győztes góljához vezetett (2-1).

Stöger kispadjának rövidsége adottság, amit jelenleg a Ferencváros nem tud olyan kaliberű csapatokkal szemben ellensúlyozni, mint amilyen a Bayer, de ugyanez igaz a két másik csoportellenféllel, a Celtickel és a Betisszel összehasonlítva is.

Azt a hendikepet is nehéz rendszeresen eltüntetni, hogy a Betis és a Bayer évente 40-50 hasonló felfogású, nagy iramú mérkőzést játszik, szemben a Fradi játékosok lábában, főképp fejében lévő 10-15-el.

És ebben az esetben nem is a láb, a fej a fontosabb. Az fárad el ugyanis hamarabb, az okozza a mérkőzés hajrájában a 2-3 méteres helyezkedési hibákat, azokat, amelyek miatt úgy tűnik, lassabb a védő, és amit ezen a szinten góllal büntetnek.

A Fradi mindkét félidőben 5-5 lövésig jutott, de míg frissebb lábbal és fejjel az első félidőben négy is kaput talált, a másodikban már csak egy. De ugyanez a negatív irányú statisztika igaz a helyzetek minőségét mutató xG-re is. A Fradi védekezése a második félidőben, különösen a hetvenedik perc után hagyott ki egyre sűrűbben, Schick és Amiri lábában is benne maradt egy-egy gól a 84., illetve a 86. percben.

Bár a Rebrov-féle, alaposan begyakorolt és nemzetközi szinten eredményes pozíciós játékhoz képest Stöger felfogása ugyan eleinte zökkenőket okozott a Fradi gépezetében, de a jó hír az, hogy a csütörtök esti mérkőzésen kifejezetten látszott a fejlődés a passzjáték, a labdakihozatalok tekintetében.

Ez pedig biztató. Azt nem állítjuk, hogy ha ezt sikerül tovább csiszolni, fejleszteni, az garantálja a csoport 2. vagy 3. helyét, azaz továbbjutásra lesz elegendő, de az biztos, hogy pontokban mérhető lesz az eredménye az Európa Liga-csoportkör további mérkőzésein.

EURÓPA LIGA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ, G CSOPORT:

Bayer Leverkusen (német) – Ferencváros 2–1 (1–1)
Leverkusen, BayArena, 11 013 néző
v.: Treimanis (lett)
Leverkusen: Hradecky – Frimpong, Kossounou, Tah, Sinkgraven (Hincapie, 66.) – Palacios (Aranguiz, 50.), Demirbay – Adli (Bellarabi, 67.), Wirtz (Amiri, 81.), Diaby – Alario (Shick, 66.).
Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Blazic, Civic – Vécsei (Uzuni, 66.), Zachariassen , Loncar (Gavric, 76.) – Tokmac, R. Mmaee, Zubkov (Cabraja, 86.).
gól: Palacios (38.), Wirtz (69.) illetve R. Mmaee (8.)
sárga lap: Demirbay (11.)

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.