Nemzetközi foci

Hogyan került Ronaldo a Unitedhez?

Giuseppe Cottini/NurPhoto via Getty Images
Giuseppe Cottini/NurPhoto via Getty Images

Csak kapkodjuk a fejünket ebben az átigazolási szezonban. Kezdődött azzal, hogy a PSG egy rakás sztárjátékost igazolt le ingyen, köztük Lionel Messit is (a fizetésekre viszont brutális összeget költenek majd a párizsiak), ezek után Kylian Mbappé jelezte, hogy menni akar és csakis a Real Madridba, majd pénteken

Cristiano Ronaldo elhagyta a Juventust és visszatért a Manchester Unitedhez.

Kívülről nézve viszonylag gyorsan zajlottak le az események a portugál támadó esetében, a Guardian most egy cikkben bemutatta a transzfer hátterét. Ebből kiderül, hogy bár még volt egy év hátra a 36 éves támadó torinói szerződéséből, a portugál válogatott nyolcaddöntős Európa-bajnoki búcsúja után eldöntötte, hogy új kihívásokra vágyik, így megkérte az ügynökét, Jorge Mendest, hogy nézzen körbe a piacon – és a Juvénak is egyre nagyobb gondot okozott a játékos évi 31 milliós fizetése.

Kapcsolódó

Egy ideig nem érkezett érdemi ajánlat, bár a sajtó több csapatot is bedobott, köztük a Real Madridot, amire már Ronaldo is billentyűzetet ragadott és megírta a közösségi oldalain, nem tűri tovább, hogy a nevével visszaéljenek. Aztán felgyorsultak az események akkor, amikor a Tottenham visszadobta a Manchester City ajánlatát, amit Harry Kane-ért tett. Mendes ekkor biztos volt benne, hogy létrejöhet az üzlet, noha a manchesteri klub nem akart fizetni Cristiano Ronaldóért és Gabriel Jesúst sem akarta bevonni egy csereüzletbe. Ennek volt a következménye, hogy a játékos már az Udinese ellen is csak csere volt, előtte már közölte a klubjával és edzőjével is, hogy távozna.

Mendesnek nem sikerült a Juventus és a City elképzeléseit közelíteni egymáshoz, úgyhogy felemelte a telefont és felhívta a Manchester Unitedet. Közben Bruno Fernandes és Rio Ferdinand is arról győzködték a háttérben Ronaldót, hogy válassza korábbi klubját, aminek köszönhetően az ügynöke és a United között már csütörtökön este volt egy szóbeli megállapodás, így amikor másnap reggel még mindenki a Cityt gondolta befutónak, a háttérben már ment a Manchester United és a Juventus közt a tárgyalás.

És miközben Ronaldo elment a Juventus edzőközpontjába, hogy elbúcsúzzon a torinói csapattársaktól, a két klub megegyezett abban, hogy az angolok kifizetnek 15 millió eurót, ami bónuszok formájában további nyolcmillióval nőhet. A portugál két évre írt alá Manchesterben, a hírek szerint 23 millió lehet az alapfizetése.

A támadó pályafutása első aranylabdáját 2008-ban, a Manchester United játékosaként nyerte, aztán 2009-ben, akkor világrekordot jelentő 80 millió fontos összegért igazolt a Real Madridhoz. A 179-szeres portugál válogatott futballista a Premier League-ben 196 meccsen 84 gólt szerzett 2003 és 2009 között az MU színeiben. Nyolc trófeát, közte 2008-ban Bajnokok Ligáját nyert a Manchester Uniteddel.

Olvasói sztorik