Élő Nemzetközi foci

Angol házidöntőt rendeznek idén a Bajnokok Ligájában

Clive Rose/Getty Images
Clive Rose/Getty Images

Megvan a Manchester City ellenfele a Bajnokok Ligája döntőjében, miután a Chelsea 2-0-ra legyőzte a Real Madrid csapatát az elődöntő második mérkőzésén.

Az első félidőben főleg a Real Madrid akarata érvényesült, de nagy gólhelyzetig a Chelsea jutott el. Az angolok főleg a bal oldalon támadtak aktívan, amiből hamar megszületett egy lesgól. A 28. percben viszont már érvényes találatot is szereztek a hazaiak, Kai Havertz a kapust átívelte, de labdája a lécen csattant. Az érkező Timo Wernerre viszont senki nem figyelt, aki így a hálóba bólinthatott zavartalanul.

 

Ezután próbált még jobban nyomni a Real, de Karim Benzema fejesét és távoli lövését is kipaskolta Édouard Mendy. Térfélcsere után a Real Madrid képtelen volt kidolgozni egy helyzetet, sőt rögtön Havertz fejelt egy kapufát. A Chelsea-nek számtalan lehetősége lett volna lezárni a találkozót, de Havertz, Werner és Kanté is kihagyta nagy helyzetét, így aztán az utolsó tíz percben is nyílt maradt a meccs.

A Real Madrid sorsa a 85. percben pecsételődött meg, amikor a csereként beálló Christian Pulisic addig-addig várt, amíg centerezhetett Mason Mounthoz, ő pedig néhány lépésről a bal fölsőbe lőtt. Ezzel el is dőlt a meccs, egyben a továbbjutás is.

Ezzel a Chelsea lezárta a párharcot lényegében, Thomas Tuchel pedig azok után, hogy 2020-ban döntőbe jutott még a Paris Saint-Germain edzőjeként, 2021-ben új csapatát vezette fináléba – Lőw Zsolttal az oldalán. Ezzel Tuchel a sorozat történetében az első szakember, aki egymás után két döntőn is kispadon ülhet, de két különböző csapat edzőjeként.

A Chelsea korábban 2008-ban és 2012-ben jutott döntőbe a Bajnokok Ligájában, az első alkalommal tizenegyesekkel veszítette el a Manchester United elleni finálét. Négy évvel később a Bayern München ellen is büntetők döntöttek, ám ekkor a Chelsea nyerte a párbajt. Az idei fináléban a Manchester City lesz az ellenfele Tuchel együttesének.

Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó

Chelsea – Real Madrid 2-0 (1-0)

Chelsea: Mendy – Christensen, Silva, Rüdiger – Azpilicueta (James – 88.), Kanté, Jorginho, Chilwell – Mount (Zijes – 89.), Havertz (Giroud – 93.) – Werner (Pulisic 68.)

Real Madrid: Courtois – Nacho, Éder Militao, Sergio Ramos, F. Mendy (Valverde – 63.) – Modric, Casemiro (Rodrygo – 77.), Kroos – Vinícius Júnior (Asensio – 63.), Benzema, Hazard (Mariano – 89.)

Gólszerző: Werner (28.), Mount (85.)

Sárga lap: Jorginho (14.), Christensen (39.), Mount (87.)  ill. Ramos (36.), Nacho (62.), Kroos (72.), Valverde (90.)

Piros lap: –

Angol házidöntőt tartanak a Bajnokok Ligájában

Megvan a Manchester City ellenfele a Bajnokok Ligája döntőjében, miután a Chelsea 2-0-ra legyőzte a Real Madrid csapatát az elődöntő második mérkőzésén.

Az első félidőben főleg a Real Madrid akarata érvényesült, de nagy gólhelyzetig a Chelsea jutott el. Az angolok főleg a bal oldalon támadtak aktívan, amiből hamar megszületett egy lesgól. A 28. percben viszont már érvényes találatot is szereztek a hazaiak, Kai Havertz a kapust átívelte, de labdája a lécen csattant. Az érkező Timo Wernerre viszont senki nem figyelt, aki így a hálóba bólinthatott zavartalanul. Ezután próbált még jobban nyomni a Real, de Benzema fejesét és távoli lövését is kipaskolta Édouard Mendy.

Térfélcsere után a Real Madrid képtelen volt kidolgozni egy helyzetet, sőt rögtön Havertz fejelt egy kapufát. A Chelsea-nek számtalan lehetősége lett volna lezárni a találkozót, de Havertz, Werner és Kanté is kihagyta nagy helyzetét, így aztán az utolsó tíz percven is nyílt maradt a meccs. A Real Madrid sorsa a 85. percben pecsételődött meg, amikor a csereként beálló Christian Pulisic addig-addig várt, amíg centerezhetett Mason Mounthoz, ő pedig néhány lépésről a bal fölsőbe lőtt. Ezzel el is dőlt a meccs, egyben a továbbjutás is.

Nem nagyon jön össze semmi a Realnak

Látszik, hogy szeretne legalább egy becsületgólt lőni a Real Madrid, de ebből a frusztráltságból csak sárga lap született. Túloldalon a csereként beálló James lőtt kapu mellé.

Eldőlt a továbbjutás

A Real Madrid képtelen volt átjátszani a hazai csapat védelmét, amiből szokás szerint a hazai csapat kontrázhatott. Pulisicra íveltek fel egy labdát, amit lefejelt Kantéhoz. A francia épphogy, de el tudta ezt hozni, rögtön vissza is játszotta Pulisicnek, aki a tizenhatoson belül már-már eltotojázta a lehetőséget, de az érkező Mounthoz centerezett tökéletesen. Mount a bal fölső sarokba lőtte a második gólt. Eldőlt.

Nem akar megszületni az újabb gól

Megint a Chelsea előtt adódott lehetőség. Pulisic a jobb oldalon tört tizenhatoson belülre, majda  hosszú oldalon érkező társához akart passzolni, de a labdája picit hosszú lett. Ezután Casemiro helyére Rodrygo jött be, már nem nagyon óvatoskodik Zidane.

Toni Kroos is sárga lapot kapott

Kicsit esetlegessé vált a játék, elöl és hátul is hajlamosak pontatlanul adogatni a csapatok. Egy előre vágott labda végül Pulisichez került, le is fordult volna a jobb szélen Kroosról, aki buktatta.

Kanté is kihagyta zaordító helyzetét

Hazard jobbról megpróbálta meglepni Mendyt, de nagyon kiszorított helyzetből lőtt, a Chelsea kapusa térddel védett. Egy percre rá ellentámadást vezetett a Chelsea, amelynek végén Werner a bal oldalon felfutó Kanté elé tálalt, de a bevetődő védő és Courtois együttes erővel blokkolt. Ezután Wernert lekapta Tuchel, a helyére Pulisic állt be.

Nacho megrángatta Havertz mezét

Ráesett a spanyol védő a Chelsea játékosára, majd ahogy összeakadtak úgy érezte, a néemt srác kekeckedik vele és ezért maajdnem letépte róla a mezét. A kakaskodásért sárgát kapott.

Újabb hatalmas helyzet maradt ki

Ezúttal Kai Havertz került szembe Thibaut Courtois-val, de a német futballistán kifogott a Real Madrid kapusa. Courtois ugyan elvetődött már, de lábbal ki tudta rúgni Havertz labdáját. Maradt az 1-0.

Mount óriási helyzetet puskázott el

Egészen látványos helyzetet hozott össze, amelynek végén Timo Werner a levegőben sarokkal tett Mount elé. Az angol támadó betört a tizenhatoson belülre és a kivetődő Courtois fölött akarta hálóba lőni a labdát, de csúnyán kapu fölé lőtt. Ebben pedig több volt.

Eddig a Chelsea aktívabb a második félidőben

Kai Havertz is lubickol elöl, de főleg a két szélről érkező beívelésrek veszélyesek a hazaiaktól. Chilwell szabadrúgását Silva fejelte fölé, a Real Madrid nem jutott el lövésig térfélcsere óta.

Elindult a második félidő

Hasonló a képlet az első percben, letámad a Chelsea, a Real Madrid viszont nem illetődött meg. Az angolok türelmesen járatták a labdát, majd Kai Havert fejét találták meg rögtön a 47. percben, de megint a felső lécet találta telibe, így maradt az 1-0.

Lehet, hogy két évig nem látunk hasonló rangadót?

Miközben a Bajnokok Ligája-döntőjének párosítására várunk, az a hír röppent föl, hogy azok a csapatok, amelyek az Európai Szuperligától nem léptek vissza, két évig nem szerepelhetnek nemzetközi sorozatban. Éppen a Real Madrid az egyik ilyen klub. Itt írjuk a részleteket:

Kapcsolódó
Szuperliga: akár két évre is kizárhatják a szakadár klubokat a BL-ből
Úgy tűnt, hogy kicsit lehiggadtak az érintettek, a háttérben elég komoly tárgyalások zajlanak.

Az agyonkritizált Werner olyat tett, amit három éve senki a Chelsea-ben

De nem a kritikák miatt. A Real Madridnak lőtt góljával ugyanis megvan a 12. gólja minden tétmeccset beleszámolva. Mivel tíz gólpassza is volt a szezonban, Eden Hazard után ő az első futballista, aki a Chelsea-ben legalább 10-10 gólt és asszisztot jegyez.

Vége a félidőnek, a Chelsea áll továbbjutásra

Kai Havertz kapott ígéretes helyzetben labdát, amit azonban nem tudott már középre tenni Mendytől. A megítélt szögletet már nem lehetett elvégezni, így félidőben 1-0-ra vezet a Chelsea, amely jelenleg BL-döntős.

Mount megint alkotott

Újra a bal oldalon jött labda és Mason Mount azonnal cselezni is kezdett. Betört a tizenhatoson belülre, de mire lövésig jutott, összezárt a Real védelme. Az angolok támadásaiban jóval több a kreativitás és a lendület, a spanyolok inkább görcsösen próbálják feltörni a Chelsea fegyelmezett védekezését. Eddig kevés sikerrel.

Ramos buta sárga lapot hozott össze

A Real Madridnál volt a labda, amikor az ellenfél tizenhatosán belül egyszerűen felöklelte Azpilicuetát. Teljesen fölösleges mozdulat volt. Egy perccel később Andreas Christensen is besárgult, ő Mendy lábát találta el a labda helyett.

Mendy második nagy védése is megvan

Picit beszorult a Chelsea, majd a bal szélről beívelt labdát Benzema fejelte nagy erővel a kapu jobb fölső sarkának irányába. Mendy egy reflexmozdulattal léc fölé paskolta.

Picit feljebb tolta védekezését a Real Madrid

Önmagában a Chelsea gólja nem sokat változtat a forgatókönyvön, a Real gól nélkül nem juthat ma este döntőbe. Ettől függetlenül a Real Madrid előbb kezdi a letámadásait a gól óta, sokszor Benzema, Moodric, Hazard és Vinicius is az ellenfél tizenhatosának vonalában próbál labdát szerezni, amikor épp a Chelsea adogat.

Az első ígéretes lövés Benzemáé volt

Visszaállt a meccs összképe arra, hogy a Real Madridnál van többet a labda, a Chelsea pedig védekezik. A SofaScore adatai szerint a vendégek cirka 60 százalékban birtokolják a labdát és ötször kellett tisztáznia a hazai védőknek. Végül Benzema a tizenhatoson kívülről próbálkozott, ezt a bal alsóba tartó lövést Mendy nagy vetődéssel védte.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik