Élő Nemzetközi foci

Angol házidöntőt rendeznek idén a Bajnokok Ligájában

Clive Rose/Getty Images
Clive Rose/Getty Images

Megvan a Manchester City ellenfele a Bajnokok Ligája döntőjében, miután a Chelsea 2-0-ra legyőzte a Real Madrid csapatát az elődöntő második mérkőzésén.

Az első félidőben főleg a Real Madrid akarata érvényesült, de nagy gólhelyzetig a Chelsea jutott el. Az angolok főleg a bal oldalon támadtak aktívan, amiből hamar megszületett egy lesgól. A 28. percben viszont már érvényes találatot is szereztek a hazaiak, Kai Havertz a kapust átívelte, de labdája a lécen csattant. Az érkező Timo Wernerre viszont senki nem figyelt, aki így a hálóba bólinthatott zavartalanul.

 

Ezután próbált még jobban nyomni a Real, de Karim Benzema fejesét és távoli lövését is kipaskolta Édouard Mendy. Térfélcsere után a Real Madrid képtelen volt kidolgozni egy helyzetet, sőt rögtön Havertz fejelt egy kapufát. A Chelsea-nek számtalan lehetősége lett volna lezárni a találkozót, de Havertz, Werner és Kanté is kihagyta nagy helyzetét, így aztán az utolsó tíz percben is nyílt maradt a meccs.

A Real Madrid sorsa a 85. percben pecsételődött meg, amikor a csereként beálló Christian Pulisic addig-addig várt, amíg centerezhetett Mason Mounthoz, ő pedig néhány lépésről a bal fölsőbe lőtt. Ezzel el is dőlt a meccs, egyben a továbbjutás is.

Ezzel a Chelsea lezárta a párharcot lényegében, Thomas Tuchel pedig azok után, hogy 2020-ban döntőbe jutott még a Paris Saint-Germain edzőjeként, 2021-ben új csapatát vezette fináléba – Lőw Zsolttal az oldalán. Ezzel Tuchel a sorozat történetében az első szakember, aki egymás után két döntőn is kispadon ülhet, de két különböző csapat edzőjeként.

A Chelsea korábban 2008-ban és 2012-ben jutott döntőbe a Bajnokok Ligájában, az első alkalommal tizenegyesekkel veszítette el a Manchester United elleni finálét. Négy évvel később a Bayern München ellen is büntetők döntöttek, ám ekkor a Chelsea nyerte a párbajt. Az idei fináléban a Manchester City lesz az ellenfele Tuchel együttesének.

Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó

Chelsea – Real Madrid 2-0 (1-0)

Chelsea: Mendy – Christensen, Silva, Rüdiger – Azpilicueta (James – 88.), Kanté, Jorginho, Chilwell – Mount (Zijes – 89.), Havertz (Giroud – 93.) – Werner (Pulisic 68.)

Real Madrid: Courtois – Nacho, Éder Militao, Sergio Ramos, F. Mendy (Valverde – 63.) – Modric, Casemiro (Rodrygo – 77.), Kroos – Vinícius Júnior (Asensio – 63.), Benzema, Hazard (Mariano – 89.)

Gólszerző: Werner (28.), Mount (85.)

Sárga lap: Jorginho (14.), Christensen (39.), Mount (87.)  ill. Ramos (36.), Nacho (62.), Kroos (72.), Valverde (90.)

Piros lap: –

Főleg bal szélen próbálkozik a Chelsea

Mason Mount kavargatott már egyszer a tizenhatos bal oldalán, majd Ben Chilwell is ott tudta megbontani a Real Madrid védelmét. Kicsit nyomott most a Chelsea és a 18. percben egy lesgólig el is jutott: Chilwell kapott jó labdát majd Timo Wernernek centerezett, aki valóban lesen állt a passznál.

Megvan az első sárga lapos

Jorginhónak hívják. Eden Hazard fordult volna le a középpályán, a hazaiak játékosa egy elkésett belépővel állította meg. Hazard egyébként nem először kapott a lábára ezen a meccsen.

Főleg a vendégeknél van a labda

Ha létezik a „meddő labdabirtoklási fölény”, a Real Madrid azt produkálta az elmúlt percekben. A spanyolok körbeadogatták a labdát, ahogyan a kézilabdában szokás, de egyedül Toni Kroos távoli lövésénél kellett Mendynek résen lennie, de a német középpályás pont a kapushoz lőtt. Egy labdaszerzés után viszont kétszer is védenie kellett Courtois-nak, életveszélyes volt a két hazai próbálkozás.

Angol letámadás, spanyol türelem

Az első percekben azt lehetett látni, hogy a hazai csapat nagyon magasan védekezik, vagyis már az ellenfél térfelén letámad és labdát próbál szerezni. A Real Madrid játékosait nem lepte meg ez a taktika és higgadtan kipasszolgatták az angolokat, így aztán a Chelsea is picit visszavett a nagy rohanásból. Ezután inkább a Realnál volt a labda, de komoly helyzet nem alakult ki.

Elindultunk!

A fehérben játszó Real Madrid kezdte a találkozót, a labda rögtön megadta magát, de már meglepetés nem történt.

Ezért kezd kispadon Pulisic

Tuchel a meccse előtt így nyilatkozott a kezdőcsapatáról:

Christian sajnos rossz hírt kapott ma, de biztosan több játékosra lesz szükségünk tizenegynél ahhoz, hogy továbbmenjünk. Jó, hogy olyan játékost küldhetünk be a kispadról, mint Christian.

Változtak a csapatok

Thomas Tuchel a gólszerző Christian Pulisic helyére Mason Mountot nevezte. A vendégeknél még több a változás, Carvajal megsérült, Marcelo is kikerült, Sergio Ramos viszont felépült és kezdőben van. Zidane szerkezetet is váltott, 3 védő helyett ezúttal 4-3-3-ban rohamoz, elöl Vinícius és Benzema mellett a korábbi Chelsea-játékos, Eden Hazard kezd.

Köszöntjük olvasóinkat

Ötödjáre találkozik egymással a két csapat, kétszer nyert a Chelsea, egyszer pedig a Real Madrid. Ezt a mérleget egyenlítené ki Zinedine Zidane szerda este.

Olvasói sztorik